İşsizlik 1 Numaralı Sorun - Son Dakika
Politika

İşsizlik 1 Numaralı Sorun

İşsizlik 1 Numaralı Sorun

Bakan Dinçer: "Ülkenin en önemli sorunu işsizlik"

11.04.2011 16:41

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye'nin en önemli sorunun işsizlik olduğunu, her yıl 700-800 bin gencin iş hayatına atılma aşamasına geldiğini söyledi. 'Mesleki Eğitim Çalıştayı'na katılmak amacıyla Hatay'a gelen Bakan Ömer Dinçer, Vali Celalettin Lekesiz'i ziyaret etti. Kent hakkında Lekesiz'den bilgi alan Dinçer, tarihi ve doğal güzelliklere sahip Hatay'da, farklı kültürlerin bir arada barış ve hoşgörü içinde yaşadığını, bunun dünyaya örnek gösterilmesi gerektiğini söyledi. Daha önceleri de Hatay'a öğretim üyesi olduğu dönemlerde gelerek 3-4 gün inceleme fırsatı bulduğunu hatırlatan Dinçer, "Bir kentin dünya genelinde adından söz ettirmesi için ulusal ve uluslararası ilişkilerdeki etkinliği önemli bir yer tutar. İşte Hatay öyle bir kent. Üniversitede görevli iken Türkiye'nin farklı illerini ziyaret ederek, tarihi mekanlarını ve geleneksel özelliklerini araştırırdım. Son zamanlarda buna zaman ayıramıyorum. Ama Hatay'a daha önce geldiğimde kentin zenginliklerine hayran kalmıştım. Özellikle tarihi geçmişinin yanı sıra farklı din ve kültürlerin bir arada barış içinde yaşamaları benim büyük ilgimi çekmişti. Uluslararası ilişkilerde Hatay coğrafi olarak hassas bir noktada. Bu potansiyeli iyi değerlendirmek gerekir"dedi. Vali Lekesiz, Dinçer'e üzerinde 3 semavi dinin sembollerinin bulunduğu bir tabakla, Hatay'ı tanıtan bir kitap hediye etti. Bakan Dinçer, daha sonra Antakya Belediye Başkanı Ak Partili Lütfü Savaşı makamında ziyaret etti. Ardından da Ottoman Place'de gerçekleştirilen Mesleki Eğitim Çalıştayı'na katıldı.

HER YIL 700-800 BİN GENÇ İŞ HAYATINA ATILMA AŞAMASINA GELİYOR

Türkiye'de işsizliğin en önemli sorun olduğunu belirten Dinçer burada yaptığı konuşmada ise şöyle dedi:

"Türkiye'de her yıl 700-800 bin gencimiz iş hayatına atılma aşamasına gelmektedir. Bu aşamada bizlerin yapması gereken şey teknolojik değişime ve gelişime ayak uydurarak mesleki eğitime önem vermektir. 2009 yılında yaşanan ekonomik kriz sonrası sosyal sorunlar ortaya çıktı. İstihdam azaldı, işsizlik arttı. Türkiye'de belki ekonomik büyüme sağlanmıştır ancak aynı oranda istihdamı arttıramadık. Ülkemizdeki işsizlik sorununun önüne geçmek için uzmanlaşmış, konusunda başarılı, uzmanlaşmış elemana ihtiyaç vardır. Bizler öncelikle mesleki eğitime önem vererek bu uzmanlaşmış elemanların yetiştirmeliyiz. Dünyada bu sorun hayat boyu öğrenme sistemi ile aşılmaya çalışılıyor. Ne yazık ki, Türkiye'de ise bu oran yüzde 2 civarında kalmaktadır. Bu anlamda bizlerin daha analitik ve stratejik olarak düşünmemiz gerekiyor. Dünyaya baktığımızda ülkede eğitim oranı arttıkça istihdam oranı da artmakta. Eğer bilgi üretebiliyorsanız o oranda rekabet gücüne de sahip oluyorsunuz. Türkiye'de son iki yıldır mesleki standartları belirlemeye başladık. Hükümet olarak işi çözmek adına direksiyonun başına iş adamlarımızı oturtturduk. Hangi konularda ne kadar eksik elemanları var belirlemelerini ve o konuda bizden kurslar, eğitimler vermemiz konusunda destek vermelerini sağladık. Diğer bir değişle mesleki eğitimin teşvikini sağladık. "

Sosyal Güvenlik Kurumu Muğla İl Müdürü Naci Şahin'in makam odasında bir çalışan tarafından öldürülmesinde güvenlik zafiyeti olup olmadığı şeklindeki bir soruyu da yanıtlayan Dinçer, "Gerçekten çok üzüntü verici bir olay yaşadık. Keşke yaşanmamış olsaydı. Bir değil, 2 çalışanımızı kaybettik. Beklenmedik bir olay olduğu için orada güvenlik zafiyeti olduğunu söylemek pek doğru olmaz. Dileğimiz bir daha böyle olayların yaşanmamasıdır"dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika İşsizlik 1 Numaralı Sorun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement