İranlı İş Adamı Zencani Hakkındaki Soruşturma - Son Dakika
Politika

İranlı İş Adamı Zencani Hakkındaki Soruşturma

İranlı İş Adamı Zencani Hakkındaki Soruşturma

İran Merkez Bankası ve Petrol Bakanlığı, Zencani’nin borcunu ödemediğini açıkladı Cumhurbaşkanı Ruhani, yolsuzlukların araştırılması için özel talimat verdi.

29.12.2013 14:48

İran Merkez Bankası ile Petrol Bakanlığı, yolsuzluk söylentileriyle ülke gündeminde olan iş adamı Babek Zencani'nin, Petrol Bakanlığına olan borcunu ödediğini onaylamadı.

İran resmi haber ajansı IRNA'nın, Merkez Bankasından bir yetkililin açıklamarına yer verdiği haberinde, bankanın Zencani'nin 2 milyar 60 milyon avroluk borcunu ödediğini onaylamadığı belirtildi. İsmi açıklanmayan yetkili, "Zencani'nin petrol satışı karşılığında Merkez Bankasına ödemesi gereken 2 milyar 60 milyon avroluk borcunu ödediği iddiaları gerçek dışıdır. Şimdiye kadar Babek Zencani tarafından Merkez Bankasına her hangi bir ödeme yapılmamıştır" dedi.

Zencani ise daha önce yaptığı açıklamada petrol satışından elde edilen tüm gelirlerin Petrol Bakanlığı hesabına aktarıldığını söylemişti. Bunun üzerine Petrol Bakanlığı Halkla İlişkiler Genel Müdürü Ekber Nimetullahi, "Borç ödemesinin Bakanlıkla hiçbir ilgisi yoktur. Ödeme Merkez Bankasına yapılmalıdır. Petrol satışından elde edilen tüm gelirler Merkez Bankası hesaplarına ödenir" açıklamasında bulundu.

Fars haber ajansı da Zencani'nin İran Meclisi 90. Madde Komisyonu'na sunduğu ödeme belgesinin sahte olduğunu duyurdu. Ajans, Meclis Enerji Komisyonu üyesi Seyyid Said Heyderi'ye dayandırdığı haberinde, Tacikistan Merkez Bankasına yatırıldığı öne sürülen ödeme belgesinin, yapılan araştırmalar sonucunda sahte olduğunun anlaşıldığını belirtti. Haberde, 90. Madde Komisyonu'nun Zencani hakkında inceleme başlatma kararı aldığına yer verildi.

İran parlamentosundan 12 milletvekili, geçen çarşamba yasama, yürütme ve yargı başkanlarına gönderdikleri mektupta, Zencani hakkında yolsuzluk soruşturması açılmasını talep etmişlerdi. Zencani ise hakkındaki suçlamaları reddetmiş ve yolsuzluk yapmadığını kanıtlamak için gerekli tüm belgeleri sunmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

-Ruhani'den, yolsuzluklar için özel talimat-

Bazı iş adamlarının İran'a uygulanan yaptırımlardan yararlanarak haksız kazanç elde ettiği yönündeki iddiaların gündeme gelmesinin ardından Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani,  yolsuzlukların araştırılması için yardımcısı İshak Cihangiri'ye özel talimat verdi.

Ruhani, Cihangiri'ye gönderdiği talimat mektubunda, özel imtiyazlardan faydalanarak haksız kazanç elde eden kişilerin ivedilikle belirlenmesi ve haklarında soruşturma başlatılmasını istedi. Ruhani, özellikle yaptırımların oluşturduğu koşuları suiistimal edenlerin belirlenmesi ve raporun bir ay içerisinde kendisine sunulması talimatını verdi. - İran

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İranlı İş Adamı Zencani Hakkındaki Soruşturma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement