İngiliz Bakan: Türkiye Yasadışı Göç Konusunda Başarılı - Son Dakika
Politika

İngiliz Bakan: Türkiye Yasadışı Göç Konusunda Başarılı

İngiliz Bakan: Türkiye Yasadışı Göç Konusunda Başarılı

İngiltere'nin Göçten Sorumlu Bakanı Harper, Türkiye'nin yasadışı göç konusunda başarılı çalışmalara imza attığını söyledi.

14.11.2012 14:09  Güncelleme: 14:04

İngiltere'nin Göçten Sorumlu Bakanı Mark Harper, Türkiye'nin yasadışı göç konusunda başarılı çalışmalara imza attığını belirterek, "Türkiye komşu ülkeleri Yunanistan ve Bulgaristan ile işbirliği içinde olmalı ve bu işbirliğinin gayet iyi olduğunu gördük" dedi. Bakan Harper ayrıca, Türkiye'nin yakın zamanda Avrupa Birliği'nin üye ülkelerinden biri olmasını ümit ettiğini söyledi.

İngiltere'nin Göçten Sorumlu Bakanı Mark Harper, 2 günlük Türkiye ziyareti kapsamında Edirne'ye gelerek birtakım istişarelerde bulundu. Edirne Valisi Hasan Duruer'in yanı sıra güvenlik kuvvetleri yetkilileriyle görüşen Harper, daha sonra 600 göçmenin sınır dışı edilmek üzere bekletildiği Geri Gönderme Merkezi'nde incelemelerde bulundu. Göçmenlerin sağlık, bakım, kontrol ve yemek ihtiyaçlarının sağlandığı alanları gezen Bakan Harper, incelemeleri sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye'nin yasadışı göçle yaptığı mücadeleyi çok etkileyici bulduğunu belirten Bakan Mark Harper, Edirne'nin de bu mücadele çalışmalarında önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Harper, şunları söyledi:

"Türk hükümetiyle iade merkezlerinin kurulması konusunda çeşitli projeler yürütüyoruz. Edirne'de yaptığım ziyaret sonucu öğrendim ki bu merkezde ve Türkiye genelinde çok başarılı çalışmalar gerçekleştiriliyor. Ümit ediyorum ki Britanya ve Türkiye bu alandaki işbirliğini daha da derinleştirerek, sınırlarımızın korunması için elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edecektir. Bu alanda coğrafi konum itibariyle birtakım önemli sıkıntılara ev sahipliği yapılmak durumunda kalınıyor. Buradaki yasadışı göçle mücadele çalışmaları kolay değil ve bazen zorlayıcı sınırlara gelebiliyor. Bu da Türkiye'nin sınır komşusu ülkeleri Yunanistan ve Bulgaristan'la yakın işbirliği içinde olmasını gerektiriyor. Bu işbirliğinin de gayet iyi olduğu mesajı geldi bize. Öğleden sonra sınırın öte tarafına geçerek, Yunanistan'daki meslektaşlarımızın bu alanda nasıl çalışmalar yaptığını göreceğim. Bugünkü aldığım izlenim, Türkiye'de yasadışı göç konusunda gerçekten çok başarılı bir çalışma var. Yunanistan'la iyi işbirliği kurulmuş durumda. Biz de Birleşik Krallık olarak Türkiye'nin gerek Yunanistan'la, gerekse de Bulgaristan'la yakın işbirliği kurmasını gönülden destekliyor ve teşvik ediyoruz. Aynı zamanda Avrupa Birliği'ne üye diğer ülkelerden de benzer bir desteği teşvik ediyoruz. Ümit ediyorum ki Türkiye de yakında Avrupa Birliği'nin üye ülkelerinden biri olacaktır."

Edirne Valisi Hasan Duruer ise, göçün sadece Türkiye'nin değil dünyanın problemi olduğunu söyledi. Türkiye'nin yasadışı göç konusunda üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdiğini ifade eden Vali Duruer, "Güvenlik kuvvetlerimizin yaptığı çalışmalar her türlü takdirin üzerinde. Gerçekten 24 saat büyük bir fedakarlık içerisinde çalışıyorlar. İnsanların sadece sınırda yakalanması değil, barınma ihtiyaçları, iaşesi, ifadesi, hastalık durumunda hastaneye sevk edilmesi gibi durumlar söz konusu. Büyük bir insanlık dramı var. Geri Gönderme Merkezi'nde her türlü imkanlar sunulmuş biçimde. Biz üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getiriyoruz. Bunu İngiliz Bakan da rahatlıkla gördü. Türkiye'nin çabası fazlasıyla anlaşıldı" diye konuştu.

İngiliz Bakan Mark Harper, daha sonra Pazarkule Sınır Kapısı'ndan Yunanistan'a geçti. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika İngiliz Bakan: Türkiye Yasadışı Göç Konusunda Başarılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement