Ortadoğu Uzmanı Cook: Erdoğan Başbakanlığa Devam Eder - Son Dakika
Politika

Ortadoğu Uzmanı Cook: Erdoğan Başbakanlığa Devam Eder

Ortadoğu Uzmanı Cook: Erdoğan Başbakanlığa Devam Eder

Ortadoğu uzmanı Cook, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmak isteyebileceğini; ancak 3. dönem şartını kaldırıp Başbakanlık'a devam edeceğini söyledi.

08.04.2014 12:02  Güncelleme: 12:25

Foreign Affairs dergisinin editörlerinden Jonathan Tepperman'ın moderatörlüğünü yaptığı oturumda konuşan Ortadoğu uzmanı Steven Cook, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmak isteyebileceğini; ancak daha çok 3. dönem şartını kaldırarak başbakanlığa devam edeceğini düşündüğünü söyledi.

COOK: ERDOĞAN PARTİSİNE VE TABANINA ÇOK HAKİM

Erdoğan'ın partisine ve tabanına çok hâkim olduğunu belirten Cook, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başbakan'a karşı duramayacağını savundu. Cook, "Gül, Erdoğan'ın hata üstüne hatalar yaptığını gördüğü halde birşey yapmadı/yapamadı. Çünkü Gül'ün de başka gidecek bir yeri yoktu." diye konuştu.

MISIR'DA HAYAL KIRIKLIĞI

Mısır ile Türkiye ilişkilerinde Ankara'nın anladığı ile Kahire'nin anladıklarının farklı olduğunu belirten Cook, devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Mısır ile stratejik ortaklık için üç defa girişimi olduğunu ve üçünden de elinin boş döndüğünü söyledi. 3 Temmuz darbesinden sonra AKP'nin kendisini İslami kökenli partilerle dayanışma içinde görmesinden dolayı çok sert tepki verdiğini belirten Cook, bunun Ankara'nın Kahire ile olan ilişkilerine çok zarar verdiği gibi, bu tutumun Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan ile de dostluklarına ters etki yaptığını vurguladı.

"ERDOĞAN'IN SIFIR SORUN POLİTİKASI İFLAS ETTİ"

İran-Türkiye ilişkilerinde iki ülkenin birbirlerine ihtiyaçlarından kaynaklanan yakınlaşma dışında, nükleer programı ve Suriye sorununda Ankara'nın Tahran yerine ABD'nin yanında yer aldığına işaret eden Cook, Erdoğan hükümetinin yalnızca komşuları ile değil bölge içinde "sıfır sorun" politikasının iflas ettiğini dile getirdi.

"ERDOĞAN, ABD'DEKİ YAHUDİ LOBİSİNİ ETKİLEMEYE ÇALIŞIYOR"

Cook ve Barkey, Kıbrıs ile İsrail konusunda son zamanlarda yaşanan olumlu gelişmeleri de, Ankara'nın Batı ile bozulan ilişkileri tamirde kullanmaya çalıştığını ileri sürdü. Barkey, önümüzdeki yılın 1915 olaylarının 100. yıldönümü olduğunu hatırlatarak, Erdoğan hükümetinin İsrail ile ilişkileri geliştirme yolunda attığı adımları ABD'deki Yahudi lobilerini etkileyebilme girişimi olarak yorumladı.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Politika Ortadoğu Uzmanı Cook: Erdoğan Başbakanlığa Devam Eder - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement