Davutoğlu, NATO Zirvesini Değerlendirdi - Son Dakika
Politika

Davutoğlu, NATO Zirvesini Değerlendirdi

Davutoğlu, NATO Zirvesini Değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, katıldığı NATO Zirvesini değerlendirdiği bir basın toplantısı düzenledi

15.04.2011 20:50

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, katıldığı NATO Zirvesini değerlendirdiği bir basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinde gerçekleştirilen basın toplantısında Zirveyi değerlendirdi ve Türkiye AB ilişkileri hakkında gelen soruları yanıtladı.

Toplantının çok yoğun bir gündemi olduğunu söyleyen Davutoğlu, Libya'daki harekatın toplantıya özel bir önem kattığını belirtti. Kapsamlı bir şekilde Libya operasyonunun ele alındığını vurgulayan Bakan, NATO operasyonlarıyla ilgili hem askeri, hem sivil hem de siyasi çalışmaların gözden geçirildiğini kaydetti.

Zirve esnasında çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirdiğini söyleyen Bakan Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Clinton'la uzun bir görüşme yaptığını, bu görüşmede Libya ve Ortadoğu'daki konuları ele aldıklarını kaydetti. Davutoğlu, Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle ile 'de biraraya geldiklerini ve Alman meslektaşıyla Libya, Ortadoğu ve Balkanlardaki gelişmeleri değerlendirdiklerini ifade etti. Yine Fransız meslektaşıyla da bir görüşme imkanı bulduklarını söyleyen Dışişleri Bakanı, önemli gelişmelerin yaşandığını ve Türkiye ile Fransa arasında karşılıklı dostane bir fikir alışverişine ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi. Davutoğlu, NATO Genel Sekreteri ile de görüştüklerini ve kendisiyle NATO'daki yeni stratejik konsept çerçevesinde yeni ortaya çıkan komuta yapılanması ve bu çerçevede Türkiye'nin NATO'daki yeri ve etkinliği ile ilgili konuları konuştuklarını belirtti. Bakan, Türkiye'nin Libya'daki gerçekleştirdiği insani yardım operasyonu ve Libya krizi sürecinde Türkiye'nin uyguladığı siyasetin takdir topladığını ve bu konuda bütün katılımcıların mutabık olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği ile ilgili gelen bir soru üzerine Davutoğlu, bu sürecin sadece Türkiye'nin meselesi olmadığını bunun AB'nin de en önemli vizyonu olması gerektiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu 'Türkiye'nin Avrupa Birliğine girişi sadece bir ülke sayısının daha artması değil. Aksine AB'nin siyasi anlamda küresel bir kapasite kazanması ve ekonomik anlamda bir dinamizm kazanmasıdır. En önemlisi ise kültürel anlamda çok daha içselleştirici, hoşgörüye dayalı küresel toplum özellikleri taşıyan bir nitelik kazanmasıdır. Bu perspektiften baktığımızda Avrupa Birliği Türkiye'yle olan ilişkilerinde bir sınavla karşı karşıya. Biz de bir sınavla karşı karşıyayız. Bizim sınavımız bu fasılların açılması konusunda gerekli ev ödevlerini yapmak ve biz bu konuda gerekli adımları atıyoruz' ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanı, üyelik sürecinde kapıların kapatılmaya çalışılmasına rağmen Türkiye'nin kararlı tutumunu sürdüreceğini ve 2004'ten bu yana süregelen üyelik perspektiflerini muhafaza edeceklerini bildirdi. Avrupa Birliğinin Türkiye'ye söz verip te yerine getirmedikleri taahhütleri olduğunun altını çizen Davutoğlu, örneğin Avrupa Savunma Ajansına Üyelik, Güvenlik Anlaşması, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikaları süreçlerine katılım konusunda hiçbir ilerleme sağlanamadığını söyledi. Konuyla ilgili olarak Bakan, 'Bu konularda hiçbir ilerleme sağlanamadığı halde NATO ile Avrupa Birliği ortak meseleleri etrafında ortak toplantı yapıyoruz düşüncesiyle Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin bu sürece katılma talepleri var. Biz bu konuları ayrı tutuyoruz. Öncelikle Kıbrıs sorununun çözülmesi lazım. Kıbrıs onusunun çözülmesi konusunda hiçbir çaba sarf etmeyenlerin NATO AB işbirliği adı altında Kıbrıs Rum Kesimine alan açmaya çalışmalarını anlamak mümkün değil' ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakan Ahmet Davutoğlu, Büyükelçilikte düzenlenen basın toplantısının ardından Türkiye'ye dönecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Davutoğlu, NATO Zirvesini Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement