CHP'nin 91. Kuruluş Yıl Dönümü - Son Dakika
Politika

CHP'nin 91. Kuruluş Yıl Dönümü

CHP\'nin 91. Kuruluş Yıl Dönümü

Genel Başkan Kılıçdaroğlu: "Ortadoğu'da, IŞİD'e karşı yapılacak uluslararası bir operasyonda, Türkiye'nin yer almasına karşı çıkmayız. Böyle bir karar alınır ve bu karar konusunda anamuhalefet partisinin görüşü öğrenilmek isteniyorsa, elbette buna icabet ederiz" "IŞİD bir terör örgütüdür, 49 diplomatımız şu anda IŞİD'in elinde rehin.

09.09.2014 13:57

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ortadoğu'da, IŞİD'e karşı yapılacak uluslararası bir operasyonda, Türkiye'nin yer almasına karşı çıkmayız. Böyle bir karar alınır ve bu karar konusunda anamuhalefet partisinin görüşü öğrenilmek isteniyorsa, elbette buna icabet ederiz" dedi.

Kılıçdaroğlu, CHP'nin 91. kuruluş yıl dönümü kapsamında, yeni Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelerinin de bulunduğu partililerle, parti genel merkezinde bir araya geldi. Kurultayda, PM'ye seçilen genç adaylardan Ezgi Akar'ı ve İrfan Önal'ı da yanına alan Kılıçdaroğlu, burada, bir konuşma yaptı.

Kurtuluş Savaşı'nın ardından Türkiye'de fabrikaların kurulduğunu, Osmanlı Devleti'nin borçlarının ödendiğini anlatan Kılıçdaroğlu, insanca, hakça bir düzenin mihenk taşının ekonomi olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, bunun, bilgi ekonomisinin hayata geçirilmesiyle gerçekleştirilebileceğini, bu anlamda üniversitelerin bilgi üretmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Son 3 yıldır, Türkiye'nin milli gelirinin sadece 170 dolar arttığını ve 11 bin doları bulamadığını ileri süren Kılıçdaroğlu, İspanya'nın son 10 yılda milli gelirini, 15 bin dolardan 30 bin dolara çıkardığını söyledi.

CHP'nin hep yeni şeyler söylediğini belirten Kılıçdaroğlu, "Biz hep değiştik, değişirken Türkiye'yi de değiştirdik. Bugünün verileriyle geçmişi okumaya çalışanlar var. 'Efendim neden demokrasi zamanında gelmedi? Çok partili rejim neden 1920'lerden sonra olmadı?' Okuma yazma oranı yüzde 8. Hakkari'de seçim yaparsanız, Diyarbakır'da, Trabzon'da seçim yaparsanız, okuma yazma bilen kişiyi sandığa koyacaksınız, okuma yazma bilen kişi yok" diye konuştu.

-"Herkes kendini hukukun güvenliği altında hissetmeli"

Hukukun üstünlüğünün ve demokrasinin birbirinden ayrılmaz iki kardeş olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, herkesin, kendini hukukun güvenliği altında hissetmesi gerektiğini ifade etti.

Uygarlıktan kopan bir Türkiye istemediklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Hepimizin sorumluğu fazla. Gençler partimize ne kadar gelirlerse, bizimle ne kadar birleşirlerse, bizi ne kadar aşarlarsa biz o kadar mutlu oluruz. Çünkü, bir ülkenin geleceği, gençlere bağlı. Onları ne kadar iyi yetiştirirsek, Türkiye o kadar saygın bir ülke olacaktır" dedi.

CHP'ye internetten üyeliğin önünü açtıklarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, herkese teşekkürlerini sundu.

Kılıçdaroğlu, bugünün İzmir'in de kurtuluş yıl dönümü olduğunu belirterek, İzmir'in, Türkiye'nin Batı'ya açılan penceresi olduğunu söyledi.

-"Hükümetin basiretsizliği var"

Konuşmasının ardından Kılıçdaroğlu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"IŞİD'e karşı bir operasyondan bahsediliyor. Sizin ve partinizin duruşu ne olacak?" sorusuna, Kılıçdaroğlu, şu yanıtı verdi:

"IŞİD bir terör örgütüdür, 49 diplomatımız şu anda IŞİD'in elinde rehin. Hükümetin bir basiretsiziliği var, IŞİD'e 'terör örgütü' demekten çekiniyor, korkuyor. ve bu konuda çok net ve açık bir tavır almış değil. Bütün ülkelerin gördüğü kaygıyı, adeta Türkiye Cumhuriyeti görmüyor. Dışişleri Bakanlığının, Başbakanın bu konuda daha aktif olması lazım. Biz CHP olarak, Ortadoğu politikasının yanlışlığını defalarca dile getirdik, IŞİD terör örgütünün elindeki silahların önemli bir kısmı Türkiye'den giden silahlarsa, her şeyden önce hükümetin oturup kendisini sorgulaması lazım. O silahları kime gönderdi? Mezhep eksenli bir politikanın, ülkeyi bataklığa sürükleyeceğini defalarca ifade ettik, biz bataklık deyince, onlar normal bataklık anladılar. Diplomasiden de bu kadar yoksunlar."

"IŞİD'e karşı operasyonda, Türkiye'nin bulunması noktasında net tavrınız ne olur? Bu operasyon Sayın Cumhurbaşkanıyla görüşmenizin bir gerekçesi olarak değerlendirilebilir mi?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Ortadoğu'da, IŞİD'e karşı yapılacak uluslararası bir operasyonda, Türkiye'nin yer almasına karşı çıkmayız. Çünkü Türkiye, savunma açısından Batı ittifakının bir parçası zaten. Böyle bir karar alınır ve bu karar konusunda ana muhalefet partisinin görüşü öğrenilmek isteniyorsa, elbette buna icabet ederiz. Çünkü Türkiye'nin geleceği açısından önemli bir karardır" yanıtını verdi.

-"Aykırılık varsa AYM'ye taşıyacağız"

"Meclis'te görüşmeleri devam eden torba kanunlarla ilgili, CHP'li bir belediyeye ait olan finans merkezi arazisinin iktidar partisine geçmesi söz konusu. Bununla ilgili değerlendirmeniz nedir?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Adalet ve Kalkınma Partisi, bir rant partisidir. Rant partisi olduğu için İstanbul'la, belediyelerin alanlarını değiştirmekle ilgili zaman zaman kararlar aldığını biliyoruz. CHP'li bir belediyenin gelir kaynaklarını kısıp, o kaynakları başka alanlara nasıl aktarırız onun arayışı içindeler. Yeni bir olay değil. Biz itirazlarımızı yaptık, çıkan karara hukuk açısından bakacağız. Anayasa'ya aykırılık varsa Anayasa Mahkemesine taşıyacağız" yanıtını verdi.

"Partide önemli görev üstleneceği düşünülen Murat Özçelik, kurultay sonrasında dışarıda kaldı. Tasarrufunuz ne olacak?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, önemli bir diplomat olan Özçelik'ten yararlanacaklarını söyledi.

"HSYK seçimleri olacak. Bu kapsamda hükümetin de sıkı bir çalışma içerisinde olduğunu biliyoruz. Hakim ve savcıların, mali ve özlük haklarının düzenleneceği açıklamaları gelmişti. Bugün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'zam yapıldığını' açıkladı. Ne düşünüyorsunuz?" sorusuna, Kılıçdaroğlu, şu yanıtı verdi:

"Eğer bir hakim ve savcı, iktidar kendisine mali olanaklar sağladı diye iktidarın lehine karar verecekse o gerçek anlamda hakim ve savcı değildir. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu seçimi yapılacak, itirazım şu:  Neden hükümete gidiyorsunuz? Bunların bir birlik grubu var. Hükümete neden gidiyorlar? Seçimi hükümetle mi yapacaklar? Yoksa yargıçlar ve savcılar kendi aralarında mı seçim yapacaklar? Kendi aralarında seçim yapacaklarsa Adalet Bakanının, Başbakanın yanında işleri ne? Kimse kusura bakmasın ama 'benim listemi desteklerseniz maaşlarınıza zam yapacağım.' Bunun adı siyasal rüşvettir. Hakimler ve savcıların karar alırken, bu tür sürecin içinde ezilmelerini kabul edemiyorum. Onların kendi vicdanını dinleyerek, gerçek anlamda hakim ve savcıları HSYK'ya seçeceğine inanıyorum."

-"9 Eylül" bildirisi okundu

Öte yandan, PM'ye seçilen genç adaylardan Ezgi Akar, CHP'nin "9 Eylül bildirisini" okudu.

9 Eylül'ün, sadece bir siyasi partinin kuruluş günü olmadığı ifade edilen bildiride, "Büyük bir savaşın ortasında dahi Meclis'li bir yapıyı yaşatan iradenin, milli egemenliğe yansımasıdır 9 Eylül. Türkiye'de yaşayan ve cephede omuz omuza vuruşan herkesin, cephe ardında da ortak temsil edildiği sürecin işaretidir 9 Eylül" ifadelerine yer verildi.

Toplantıda, "Geçmişini bilmeyen, geleceğe yön veremez" adlı sinevizyon gösterisi sunuldu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'nin 91. Kuruluş Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement