BDP'li Canan: "Yeni Anayasa Kürt Sorununu Çözecektir" - Son Dakika
Politika

BDP'li Canan: "Yeni Anayasa Kürt Sorununu Çözecektir"

BDP\'li Canan: "Yeni Anayasa Kürt Sorununu Çözecektir"

Eskişehir 2.Olağan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İl Kongresi'ne katılan BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, İmralı süreciyle alakalı yaptığı açıklamada, atılan barış adımlarının samimi olması gerektiğini söyledi.

10.03.2013 15:55

Eskişehir 2. Olağan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İl Kongresi'ne katılan BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, İmralı süreciyle alakalı yaptığı açıklamada, atılan barış adımlarının samimi olması gerektiğini söyledi.

Turkuaz Davet Salonu'ndaki kongre, BDP üyelerinin halay çekmesiyle başladı. Divan seçimlerinin ardından konuşan Hakkari Milletvekili Canan, barış sürecinin İmralı'da başlatılmasının olumlu bir adım olduğunu belirterek, "İktidar tarafından atılan bu adımı önemsiyoruz. Ancak bu sürecin pratikte de barışa uygun bir şekilde yürütülmesi gerekir. Umarım önümüzde Nevruz olaylarına geldiğimizde iktidarın samimiyetini çok net bir şekilde göreceğiz. Bugün müzakere devam ederken, mücadelemizi sürdürmemize devam etmemiz gerekir. Parti olarak her yerde demokratik mücadelemizi ileriye götürmek için bir görevle karşı karşıya olduğumuzu bilmeliyiz. Barış süreciyle ilgili önümüzde ki süreçte yasal düzenlemeler geleceğini düşünüyoruz. Barış süreci derken, halkımızın aklında soru işaretleri oldu. Kürt halkının istediği onurlu bir barış olmalıdır. Kürt halkının statüsünün gerçekleştiği bir barış olmalıdır. Türkiye demokrasi dönemini tüm kurum ve kuruluşlarıyla gerçekleştirirse bu ülkeye gerçekten demokrasi gelecektir" dedi.

"YENİ ANAYASA KÜRT SORUNUNU ÇÖZECEKTİR"

Yapılacak yeni anayasanın Kürt sorununu çözeceğini ifade eden Canan, "Bu ülkede Kürt sorununu çözmenin en iyi yollarından bir tanesi, yeni bir anayasadır. Umarız İktidar partisi ve muhalefet partilerinin desteği ile bu sorunu anayasa ile çözmeye çalışacaktır" şeklinde konuştu.

"İKTİDAR TARAFINDAN ATILAN ADIMIN SAMİMİ OLMASINI İSTİYORUZ"

İktidarın barış sürecinde atmış olduğu adımın samimi olmasını istediklerini belirten Canan, sözlerine şöyle devam etti:

"Hepimiz biliyoruz ki; bu ülkede 30 yılı aşkın bir süredir, silahlı çatışma dönemi yaşanıyor. Bu ülke en çok acı çektiği sorunla karşı karşıya. Üzerinden 30 yıl geçen bu sorun ne yazık ki yanlış yöntemlerle çözümlenmek istendi. Ancak bu zamana kadar çözülemedi. Sorun sadece güvenlik boyutu ile ele alındı. Askeri operasyonlarla sorunun çözülebileceğine inanıldı. Biz BDP olarak, eskiden beri söylediğimiz şey sorunun Türkiye'nin sorunu olduğudur.

Bu sorunu Türkiye kendi içinde çözecektir. Çözümün yolu demokrasidir. Barışçıl bir demokratik çözüm gereklidir. Bugün görüyoruz ki, mevcut iktidar bu gerçeği görmüştür. Demokratik adımlarla,

barışçıl yöntemlerle bu meseleyi çözmek için iradesini ortaya koymuştur. Biz istiyoruz ki bu iradesi samimi olsun. Parti olarak bizim de elimizden ne geliyorsa bunu yapma bilinci içindeyiz. Barışın bu ülkeye gelmesi için elimizden gelenin yapmamız gerektiğinin sorumluluğu ve bilinci içindeyiz. Umarız olumlu adımlar atılır. Bu ülkede barış sağlanır. Artık bu ülke de kan dökülmesin, anneler ağlamasın."

"4. YARGI PAKETİ BEKLENTİLERİ KARŞILAMAMIŞTIR"

Canan, tutuklu bulunan milletvekilleri, belediye başkanları ve gençlerin cezaevinden tahliye edilmediği sürede barışın inandırıcı olmayacağını belirterek, "Son günlerde parlamentoya sürülen, demokrasileşme paketi adı altındaki 4. yargı paketi toplumun beklentilerine, ülkenin beklentilerine cevap vermemiştir. Tutuklu olan milletvekilleri, belediye başkanları ve gençlerimizin serbest kalacağı yeni düzenlemeler ihtiyaç vardır. Diliyorum ki, önümüzdeki süreçte hükümet bu konu için adım atacaktır. Adım atmadığı takdirde barıştan söz etmek inandırıcı olamaz" diye konuştu.

Kongrenin yapıldığı salonun duvarında asılı bulunan "Öcalan'a özgürlük, Kürt halkına statü"

pankartı dikkat çekti.

Kongreye tek listeyle giren İzzettin Altun, BDP Eskişehir İl Başkanı oldu. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika BDP'li Canan: 'Yeni Anayasa Kürt Sorununu Çözecektir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement