Bakan Günay."4-5 Yıl İçinde 4 Binden Fazla Eserimizi Dünya Müzelerinden ve Koleksiyonlarından Geri... - Son Dakika
Politika

Bakan Günay."4-5 Yıl İçinde 4 Binden Fazla Eserimizi Dünya Müzelerinden ve Koleksiyonlarından Geri...

Bakan Günay."4-5 Yıl İçinde 4 Binden Fazla Eserimizi Dünya Müzelerinden ve Koleksiyonlarından Geri...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Biz son 4-5 yıl içinde 4 binden fazla eserimizi dünya müzelerinden ve koleksiyonlarından geri topladık" dedi.

04.07.2012 15:39

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Biz son 4-5 yıl içinde 4 binden fazla eserimizi dünya müzelerinden ve koleksiyonlarından geri topladık" dedi.

Anemon Turizm Ticaret ve İnşaat A.Ş.'nin katkılarıyla İl Özel İdaresi'nin tahsis ettiği 10 bin metrekarelik alanda yapımı planlanan Manisa Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin sponsorluk protokolü, Bakan Günay'ın katılımıyla imzalandı. Protokol imza töreni öncesinde müzenin yapılacağı İl Özel İdaresi'nin bahçesinde incelemelerde bulunan Bakan Günay, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz, İl Emniyet Müdürü Yunus Çetin, Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, Anemon Turizm Ticaret ve İnşaat A.Ş Onursal Başkanı İsmail Akçura ve daire müdürleri tarafından karşılandı. Müze yapılacak alanı gezen Bakan Günay, ağaçların kesinlikle kesilmemesi talimatını verdi. İnceleme gezisinin ardından Bakan Günay ve beraberindekiler sponsorluk protokolünü imzalamak üzere Manisa Valiliği'ne geçti. Bakan Günay'ı Hükümet Konağı önünde Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, vali yardımcıları ve daire müdürleri karşıladı.

Bakan Günay, yaptığı konuşmada 5 yıla yaklaşan görev süresi içerisinde en heyecan verici ve mutlu anlarından birini yaşadığını belirterek, "Manisa'mızın böyle bir müze ihtiyacı vardı. Daha önce başka bir alan üzerinde çalışmıştık, fakat bir çözüm ortaya çıkarmamıştık. Bugün iyi bir mekan bulduk, bununla ilgili kararı il genel meclisi verdi, belediye meclisi gereken plan değişiklerini yaptı ve sayın Akçura Türkiye'nin birçok yerine yaptığı güzel işlerden birisini de kendi doğduğu kente yapmış olmakta bir karar vermiş oldu" dedi.

"BİRAZ DUYARSIZ KALMIŞIZ"

Türkiye'nin tarihi değerlerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Günay, sözlerine şöyle devam etti:

"Arkeoloji bu zenginliklerin başlıcasını oluşturuyor. Biz geçmiş yıllarda ne yazık ki arkeolojiye karşı Avrupa ve dünyaya göre biraz daha duyarsız kalmışız. Son yıllarda bu alanda duyarlılığımız artmaya başladı ve dünya müzeleriyle yarışan yeni müzeler yapmaya başladık. Bizim ülkemizden başka ülkelere kaçırılmış bulunan çok sayıda eser var. Geçmiş yıllarda biz bu eserleri istediğimiz zaman 'Siz alıp da bunları nerede saklayacaksınız. Yeterli müzeleriniz mi var, yeterli koruma bilginiz mi var?' diye soruyorlardı. Şimdi dünyanın karşısına göğsümüzü gererek çıkıyoruz. Bizim dünya standartları ile kıyaslayabileceğimiz yeni müzelerimiz olmaya başladı. Bir yandan Ankara'dan, İstanbul'dan ve İzmir'deki eski müzelerimizin mekanlarını iyileştiriyoruz. Bir yandan da Akhisar'da, Milet'te, Didim'de, Antep'te, Hatay'da, Bafra'da, Urfa'da yeni müzeler yapıyoruz. Bu yaptığımız müzeler gerçekten dünya çapında, büyük projeler. Hem teknik açıdan, hem estetik açıdan son derece güzel eserler. Bizim dünyadan eserlerimizi geri isterken sırtımız dayayacak bir gücü işaretliyor."

"4 BİNDEN FAZLA ESEİMİZİ GERİ TOPLADIK"

Bakan Günay, "Son 4-5 yıl içinde 4 binden fazla eserimizi dünya müzelerinden ve koleksiyonlarından geri topladık. Yakın tarihlerde göreceksiniz inşallah İngiltere'den Amerika'dan başka yerlerden, yeni eserlerin Türkiye'ye döndüğüne tanık olacaksınız. Ama bunları koruyacak olan mekanlarımızı da gerçekten her gün o geri kalmışlığı telafi edecek bir hızla yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Törende konuşan Vali Daşöz ise, "Hepimizin çok acil ihtiyaç duyduğu müzeleri kazandırmak hepimizin en büyük hedefi olmuştur. Sponsorumuz İsmail Akçura'nın da bulunduğu bu törende nihayet protokol imzalama aşamasına geldik. Yapılacak olan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin Manisa'ya hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Müzenin yapımına sponsor olan Anemon Turizm Ticaret ve İnşaat A.Ş. Onursal Başkanı İsmail Akçura ise, "Ülkemizin arkeolojik zenginliklerinin bilincindeyiz. Bu arkeolojik zenginlikleri gün ışığına çıkararak hem ülkemizin turizmine hizmet etmek hem de arkeoloji dünyasına bu eserleri tanıtmak şirketimizin sosyal sorumluluk projeleri kapsamındadır" diye konuştu.

Manisa'ya yapılacak olan müze yatırımları ile ilgili talebi en kısa süre içerisinde hem il genel meclisi hem de belediye meclisinde karara bağladıklarını dile getiren Belediye Başkanı Cengiz Ergün de, Manisa'ya iki tane müze kazandırmak için imar planı değişikliklerini hayata geçirdiklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından Bakan Günay, Vali Daşöz ve Anemon Turizm Ticaret ve İnşaat A.Ş Onursal Başkanı İsmail Akçura arasında sponsorluk protokolü imzalandı. Projenin 5 ay içerisinde hazırlanarak, yapımının 20 ayda bitirilmesi planlanıyor. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Günay.'4-5 Yıl İçinde 4 Binden Fazla Eserimizi Dünya Müzelerinden ve Koleksiyonlarından Geri... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement