Askerlik Kanunu'nda Değişiklik Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

Askerlik Kanunu'nda Değişiklik Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda

Askerlik Kanunu\'nda Değişiklik Tasarısı TBMM Genel Kurulu\'nda

MHP'li Aydın: "Tasarının esas amacı, Başbakanın yetkisine yetki katmak, nihayetinde siyaseti kışlaya sokmaktır" BDP Grup Başkanvekili Baluken: "Askerlikle ilgili bir kanun yapılacaksa bu ülkenin gerçek tarihiyle yüzleşme kanununu bu Meclise getirmemiz gerekiyor" CHP'li Moroğlu: "TSK üzerinde aslında.

07.02.2014 01:50

MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın, Askerlik Kanunu'nda değişiklik öngören tasarının asıl amacının, Başbakanın yetkisine yetki katmak, siyaseti kışlaya sokmak olduğunu öne sürdü.

TBMM Genel Kurulu'nda, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmelerde, muhalefet, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları için Başbakanın, Jandarma Genel Komutanı için İçişleri Bakanının soruşturma izni vermesini öngören düzenlemeyi eleştirdi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, TSK'nın bugüne kadar siyasetin ve toplumun gidişatına müdahale ettiğini savundu. Müdahalelerin toplumda çok büyük tahribatlara, yıkımlara yol açtığını ifade eden Baluken, 1990'lı yıllarda da Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da zulümler yaşandığını öne sürdü. Baluken, "Askerlikle ilgili bir kanun yapılacaksa bu ülkenin gerçek tarihiyle yüzleşme kanununu bu Meclise getirmemiz gerekiyor. Bu yüzleşmeyi yapmadan istediğiniz kadar askerlikle ilgili kanunlar getirin, travmaları bitiremezsiniz, yaraları saramazsınız" diye konuştu.

Dile getirdikleri suçlamalarla ilgili yargılanması gerekenlere koruma zırhı getirildiğini savunan Baluken, generallerin soruşturma süreçlerinin Başbakanın inisiyatifine verildiğini söyledi. Baluken, "Bunları yapabilirsiniz, bugün sayısal çoğunluğunuz vardır ama ant olsun ki Roboski katliamını yapanların tarih önünde, halk önünde hesap vereceğini hep birlikte göreceğiz" dedi.

İdris Baluken, zorunlu askerliğe de karşı olduklarını belirterek, vicdani ret hakkı getirilmesi gerektiğini söyledi.

- "Yargı yetkisinde Anayasa'ya aykırılık var"

MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın ise TSK'nın görevlerini daha hızlı, etkin ve verimli yapabilmesi için atılacak her adıma katkı verdiklerini kaydetti.

Kuvvet komutanlarının yargılanmalarına Başbakan ya da bir bakanın izin vermesinin doğru olmadığını dile getiren Aydın, soruşturma açılması konusunda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın yetkili olması gerektiğini savundu.

Yargı yetkisinin bir bölümünün İçişleri Bakanına, Başbakana ve Cumhurbaşkanına verilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu öne süren Aydın, şöyle konuştu:

"Tasarının esas amacı, Başbakanın yetkisine yetki katmak, nihayetinde siyaseti kışlaya sokmaktır. Komutanların yargılanması Başbakanın isteğine bırakılmaktadır. Başbakan yargılanmasını istediği komutan için izin verecek, istemediği için de izin vermeyecek. İtiraz mercisi Cumhurbaşkanlığı ve kararı da kesin, üstelik bu süreç de yargı denetimine tabi değil. Böyle bir düzenleme Anayasa'ya ve hukukun temel esaslarına uygun değildir. Türkiye Cumhuriyeti'nin 26. Genelkurmay Başkanı'nın, onlarca generalin ve görevleri sadece emir ve talimatlara uymak olan askeri personelin terör suçundan mahkum olmasını sadece seyreden AKP'nin bundan sonra askeri yargılamalarla ilgili atacağı adımlar, sadece geçici bir ittifak arayışı olarak değerlendirilecektir."

AK Parti'nin bundan sonra getireceği düzenlemelerin yolsuzluk soruşturmalarının üzerini örtme amacını taşıyacağını iddia eden Aydın, "Kendi ikbal ve istikbalini kurtarmak için Anayasa'yı ihlal eden, adaletin canına okuyan, bürokrasiyi hallaç pamuğu gibi atan, Sayıştay denetiminden kaçan, yargı kararlarını hiçe sayan ve nihayet basına sansür uygulayan AKP Hükümeti ve Sayın Başbakandır" diye konuştu.

Koray Aydın, muhalefet milletvekilleriyle ilgili fezlekelerin parlamentoya "jet" hızıyla geldiğini, AK Partili eski bakanların fezlekelerinin ise adeta buharlaştığını savunarak, "Açıkça anlaşılıyor ki fezlekelerle ilgili yasamanın yetkisine Adalet Bakanı el koymuştur. Meclis Başkanımız da bu yetkinin gasp edilmesine nezaret etmektedir. Yargıya müdahale eden, adaleti katleden, sonra da hiçbir şey olmamış gibi sansür uyguladıkları basını bugün toplayıp halkla ilişkiler çalışması yapan Adalet Bakanı değil, olsa olsa garabet bakanı olabilir" dedi.

Paralel yapının KCK olduğunu ve iktidarın KCK ile pazarlık masasına oturduğunu öne süren Aydın, Ergenekon ve Balyoz davalarında TSK'nın komuta kademesinin önemli kısmının "darbeye teşebbüs" suçundan hapiste olduğunu söyledi. Aydın, "AKP iktidarı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yerleşik teamüllerini yerle bir etmeyi marifet saymıştır" dedi.

Yolsuzluk soruşturmalarında yargının önünün açılmasını isteyen Aydın, hakkında fezleke hazırlanan bakanlara da Yüce Divan'da aklanma fırsatı verilmesi gerektiğini dile getirdi.

-"Takiye devam ediyor"

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu da tasarı Meclis'e geldiğinde komutanların yeniden yargılanmasının önünün açılacağı algısı yaratıldığını ifade etti. Buna ilişkin bir düzenleme olmadığının anlaşıldığını belirten Moroğlu, "Takiye devam ediyor. Başbakanın söylediği ayrı, yapmak istediği ayrı" dedi.

Başbakana komutanları istediği zaman yargılatma ya da yargılatmama yolu açıldığını savunan Moroğlu, "Tasarı böyle geçerse, Başbakan, komutanları istediği zaman kahraman, istediği zaman terörist ilan edebilir" diye konuştu.

Komutanlarla ilgili cumhuriyet savcılarının yapması gereken işin Başbakanın oluşturacağı kurula devredildiğini anlatan Moroğlu, kurul kararına itiraz yetkisinin de Cumhurbaşkanına bırakıldığını kaydetti. Moroğlu, "Türk Silahlı Kuvvetleri üzerinde aslında demokratikleşme gibi gösterilen şey, tümüyle komutanların ve sistemin yargı tehdidiyle baskı altına alınmasıdır" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Askerlik Kanunu'nda Değişiklik Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement