AK Parti İlçe Başkanları Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti İlçe Başkanları Değerlendirme Toplantısı

AK Parti İlçe Başkanları Değerlendirme Toplantısı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Cumhuriyet baki ama yönetim sisteminin miadı dolmuştur.

08.02.2017 12:58

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Cumhuriyet baki ama yönetim sisteminin miadı dolmuştur. Çözüm cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir. Türkiye'nin rejim problemi yoktur. Türkiye rejimine, İstiklal Savaşından sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından cumhuriyet ilan edilerek 1923'te karar vermiştir. Anamuhalefet partisinin ikide bir 'rejim sorunu var' diye kafaları karıştırmasını anlamak mümkün değildir, esasen millet de hiç itibar etmemektedir. Türkiye bu reform için gereken siyasi uzlaşmayı da sağlamıştır." dedi.

Yıldırım, ATO Congresium'da düzenlenen "AK Parti· Ana Kademe İlçe Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, sürekli kriz üreten, milleti üzen, meşgul eden, devleti örseleyen bir sistemde ısrar etmenin anlamının olmadığını vurguladı.

"Cumhuriyet baki ama yönetim sisteminin miadı dolmuştur. Çözüm cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir." diyen Yıldırım, "Türkiye'nin rejim problemi yoktur. Türkiye rejimine, İstiklal Savaşından sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından cumhuriyet ilan edilerek 1923'te karar vermiştir. Anamuhalefet partisinin ikide bir 'rejim sorunu var' diye kafaları karıştırmasını anlamak mümkün değildir, esasen millet de hiç itibar etmemektedir. Türkiye bu reform için gereken siyasi uzlaşmayı da sağlamıştır." ifadesini kullandı.

Gönüllerinin, bu uzlaşmaya Meclis içinde ve dışında tüm siyasi partilerin katılması, Anayasa değişikliğine hepsinin de katkı vermesi yönünde olduğunu dile getiren Yıldırım, bunun, kendileri dışında kaynaklanan nedenlerle mümkün olmadığını söyledi.

Yıldırım, 2011'de Meclis'te kurulmasına öncülük ettikleri Anayasa Uzlaşma Komisyonunda CHP'nin, tıpkı parlamentoda yaptığı gibi anayasa reformu önünde en büyük engel olduğunu gördüklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Buna rağmen kendilerine iş birliği teklif ettik ama olumlu sonuç alamadık. Burada bir hakkı teslim etmemiz lazım. Milletimizin önüne bir anayasa değişikliği, onunla birlikte yeni bir hükümet sistemi tercihi getirebilmiş olmamızın paydaşlarının bir diğeri de Milliyetçi Hareket Partisidir. Bu vesileyle MHP Genel Başkanı ve milletvekillerine gösterdikleri bu vatanseverlik için, 'önce ülkem ve milletim' dedikleri için bir kez daha teşekkür ediyorum. İnşallah Nisan ayının ortasında yapılacak halk oylamasında da aynı yapıcı iş birliği devam edecek, Anayasa değişikliğini şöyle güzel bir sonuçla, milletimizin kararıyla hayata geçirmiş olacağız."

Meclis'te kabul edilip milletin takdirine sunulan bu anayasa değişikliğinin, 19. anayasa değişikliği olduğunu hatırlatan Yıldırım, bu değişiklikte toplam 18 maddenin bulunduğunu, bunun 14'ünün cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini ilgilendirdiğini, diğer dört maddenin ise yargı ve Meclis alandaki düzenlemeleri içerdiğini anlattı.

"Kafalardaki bütün soruları aydınlatacağız"

Salonda bulunan 970 ilçe başkanından, anayasa değişikliği maddelerini ezbere bilmelerini isteyen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Kafanıza adınız gibi nakşedeceksiniz. Kendimiz bilmeden, milletimize anlatamayız, milletimizin kafasındaki soruları cevaplayamayız. Partimizin bu konuda yaptığı hazırlıklar mevcut. Bu dokümanları, notları bütün ayrıntılarıyla okuyun, değerlendirin, kafanıza takılanları da sormayı ihmal etmeyin. Muhalefet yeni sistemle getirilen bu değişiklikle hiç alakası olmayan, uzaktan yakından ilişkisi olmayan konuları tam bir karalama, yalan kampanyası yaklaşımıyla, her mecrada gece, gündüz anlatıyor, görüyorsunuz. Adeta bir yalan rüzgarı. Yalanın bini bir para. Yüz kızarmıyorsa, dilin zaten kemiği yok, üfürüyor da üfürüyorlar. Rahmetli babamın bir lafını hatırlıyorum, böyle çok genişten alan insanları gördüğü zaman şöyle derdi, 'Kaval elin, yel Allah'ın, üfle evladım üfle.' Şimdi bunlar da kaval elin, yel Allah'ın, üfleyin bakalım. Tek adamlıktan girip ülkenin bölünmesine kadar işi vardırıyorlar. Bizim bu yalanlar karşısındaki en büyük gücümüz doğruları anlatmaktır, milletimizle kucaklaşmaktır."

Binali Yıldırım, millete her zaman doğruları anlatacaklarını vurgulayarak, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ne olduğunu, ülkemize ne kazandıracağını, milletimize ne gibi katkılarının olacağını teker teker sabırla anlatacağız. Bir daha, bir daha anlatacağız kafalardaki bütün soruları aydınlatacağız. Eğer 80 milyon vatandaşımızın, yurt dışındaki 3,5 milyon vatandaşımızın her birine ulaşıp hakikatleri anlatırsak, 2007 referandumundaki sonucu almamız içten bile değil." dedi.

-"AK Parti hesap vere vere bugünlere geldi"

Yıldırım, esasen 2007 referandumunda cumhurbaşkanının millet tarafından doğrudan seçimiyle başlayan hükümet sistemi değişikliğinin ihtiyacı olan eksiklikleri bu değişiklikle giderdiklerini söyledi. Yıldırım, "Olay bundan ibarettir. 'Rejim gidiyor, Türkiye bölünüyor' yaygarası hep bu gerçeği gölgelemek için. Cumhurbaşkanını vatandaş seçmiş, 22 milyon oy vermiş ne diyeceksiniz? 'Benim yetkim var, sorumluluğum yok.' Olur mu böyle bir şey, vatandaş oy verdiğini sorumlu tutar, hesabını da ondan sorar. AK Parti milletin önüne gelen 11 sandıktan da hesabını vere vere bugünlere geldi." diye konuştu.

Vatandaşın seçtiğinden hesap soracağını, bunun mevcut Anayasada bulunmadığını ifade eden Başbakan Yıldırım, şu değerlendirmeyi yaptı:

"İşte bu garabeti düzeltiyoruz. Mevcut durumla Anayasayı uyumlu hale getiriyoruz. Aslında bu işlerin müsebbibi de CHP'dir. O gün tilki fıstığı çıkarmasaydı, 367 icadını yapmasaydı belki bunlara ihtiyaç kalmazdı. Hem ülkeyi kaosa, krize sürükleyeceksiniz, ondan sonra da 'bölünme, diktatörlük' teranelerini okuyacaksınız, yemezler, bu millet yemez. Şimdi biz, 14 yıllık tecrübemizle biliyoruz ki cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, milletimizin istediği, beklediği bir değişikliktir. Neden söylüyorum? Şunun için söylüyorum; millet mevcut sistemde Meclisi, milletvekillerini seçiyor, ülkeyi kim yönetecek ona karar vermiyor. Ondan sonra Mecliste bir sürü 'Ali Cengiz oyunu' oluyor. Refahyol Hükümeti dönemini hatırlayın, orada nasıl iki ayda tezgahlar döndü, nasıl vesayet odakları devreye girdi, en fazla oy almış partiler nasıl devre dışı bırakıldı ve vesayet odakları nasıl bir iktidar dizayn etti...Ondan sonra 28 Şubat'ından krizlere varıncaya kadar, Türkiye'nin kayıp yılları."

Yıldırım, şimdi milletin, "Sandık geldi önüme, ben hükümeti de Meclisi de seçerim, işime bakarım. Kim hükümet olacak, kim cumhurbaşkanı olacak ben karar vereceğim. Ben yetkiyi verdikten sonra bilmediğim, tanımadığım adamlar devreye girip benim adıma iş çevirmeyecek." dediğini aktardı.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti İlçe Başkanları Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement