Yerli Otomobil Olur mu Raporuna Mektuplu İtiraz! - Son Dakika
Otomobil

Yerli Otomobil Olur mu Raporuna Mektuplu İtiraz!

Yerli Otomobil Olur mu Raporuna Mektuplu İtiraz!

Yerli Marka Otomobil Raporu Hazırlayan Osd'de Tartışmalar Başladı. Eski Osd Başkanı İlkbahar, İlk 'türk Patronla Bu İş Olmaz' Diyen İsim Oldu. Nahum 'bize Göre Olur.

07.03.2011 10:00

Yerli otomobil markası ortaya çıkarmaya yönelik çalışmalar, Otomotiv Sanayii Derneği içinde tartışma yarattı. Şubat ayı içerisinde hükümete sunulacak raporun ilk taslağını hazırlayan OSD yönetimi, daha sonra bu taslağı tartışmaya açtı. OSD üyelerinin birer temsilci atayarak, bir komisyon oluşturulmasıyla devam eden süreç, kendi içinde de önemli tartışmalara konu olmaya başladı.

OSD'nin yerli marka yaratılması konusunu ele alan raporuna ilk önemli eleştiri, New York Taksi ihalesine katılan ve son olarak Başbakan Erdoğan ile konuyu görüşen Karsan Murahhas Azası Jan Nahum'dan gelen Nahum'un mektubunun ardından Taysad Genel Kurulu'nda görüştüğümüz 15 yıl OSD Başkanlığı'nı yürütmüş, Ford Otosan eski genel müdürlerinden Ali İhsan İlkbahar'ın itirazı da tartışmaları alevlendirecek.

KENDİNİ MEKTUPLA ANLATTI OSD içinde tartışılmaya başlanan Başbakan Erdoğan'ın yerli otomobil teklifi, derneği karıştırdı. Son olarak OSD yönetimine bir mektup gönderen Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, iyi niyetli olarak tartışmanın içinde olmak istediklerini ama kendilerinin dışlandığını belirten bir mektup kaleme alarak, OSD Genel Sekreteri Prof. Ercan Tezer'e gönderdi.

Nahum, mektubunda OSD'nin ilgili toplantısında konuya ilişkin Karsan yaklaşımını ortaya koyduğunu ama görüşlerinin yeterince anlaşalamadığı intibaına kapıldığını ve bu yüzden de konuyu tüm OSD yöneticilerine yazılı olarak anlatmayı gerekli gördüğünü belirtiyor.

'Yerli Marka ve bu konuda OSD'nin yapacağı çalışma konusundaki Karsan Görüşleri!' adını taşıyan başlık sonrasında, dört ana konuda eleştiriler sıralanıyor.

Nahum, mektubunda OSD üyelerinin yerli marka konusunda dile getirdikleri görüşlerin olumlu yönde olmadığına dikkat çekerek, bu şirketlerin ya doğrudan yabancı yatırım ya da yabancı yatırımlarla ortaklık olduklarına vurgu yaparak, 'yerli bir markanın yaratılması konundaki tereddütleri dile getiren eğilimler hissedilmektedir. Zaten, sıkça sözü geçen acımasız küresel rekabet ortamında kendilerine potansiyel rakip olabilecek bir Türk markasını yaratmada Türkiye'de FDI (doğrudan yabancı yatırım) veya JV (ortaklık) olarak yerleşik üretim yapan yabancı bir markanın etkin bir faaliyet içinde olabileceği düşünülemez. Kaldı ki, böyle bir davranışı kendi ortaklarına anlatmakta güçlük çekerler' diyor.

Mektubun devamında yerli marka konusunda olumlu tavır alması zor kabul edilen yabancı sermayeli ve yabancı ortaklı şirketlerin yerli marka konusundaki görüşleri belirlemek üzere toplandıklarını ama Karsan gibi tamamen yerli üreticilerin bu çalışmadan dışlandığına gönderme yapılıyor.

OSD BAŞKANI ÖNEN 'DÜĞMEYE BASTIK' DEMİŞTİ

OSD'nİn Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, 'Sayın Başbakan'ın çağrısından sonra bir süre izledik ancak artık konuşmanın zamanı geldi. OSD olarak yerli otomobilin üretilebilirliği konusunda düğmeye bastık' açıklaması yapmıştı.

Buna göre OSD'de Türk Traktör ve Hattat dışındaki (iki şirket de traktör üretiyor) 13 üye, Türk otomobil markası için kapsamlı bir rapor hazırlamaya başladı. OSD, bu çalışmalar çerçevesinde bir komite kuracak ve raporu hazırlama görevi de bu komitenin olacaktı. Tüm üyelerin görüş ve önerileri dikkate alınarak hazırlanacak kapsamlı raporun yazdan önce tamamlanması hedefleniyor. Rapor önce Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e, daha sonra Başbakan Erdoğan'a sunulacak. OSd, yaz aylarına kadar hazırlayacağı rapor için tartışma dolu toplantılar yaşayacağa benziyor. Halen OSD rapor taslağı ile Karsan yönetimi arasında başlayan tartışmanın, Sanayi ve Ticaret Bakanı tarafından 'Ama hazırladıkları rapor Türk otomobil markasının neden yapılamayacağı üzerine olmasın' uyarısını hesaba katacak bir rapor olması da gerekiyor.

15 YILLIK BAŞKANDAN OLUMSUZ GÖRÜŞ

BU arada Başbakan'ın yerli otomobil markası yaklaşımına ilk karşı çıkış 15 yıl OSD Başkanlığı yapmış eski Ford Otosan Genel Müdürü Ali İhsan İlkbahar'dan geldi. İlkbahar, bu saatten sonra yerli otomobil markasının olamayacağına inandığını açıklayan ilk yönetici olurken, şunları söyledi: 'Yerli otomobil markası Türk patronla olmaz. Bu şekilde ortaya çıkmak artık mümkün değil. Ama mevcut markalardan biri bir modeline Anadol gibi bir Türk ismi verebilir. Bence olacak olan da budur.'

Halil OKŞİT

AKŞAM

Kaynak: OtomobilGazetesi.com

Son Dakika Otomobil Yerli Otomobil Olur mu Raporuna Mektuplu İtiraz! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement