Türk Pirelli Ticaret Direktörü Aşkın Bedük Amacımız Premium Pazarında Büyümek! - Son Dakika
Otomobil

Türk Pirelli Ticaret Direktörü Aşkın Bedük Amacımız Premium Pazarında Büyümek!

Türk Pirelli Ticaret Direktörü Aşkın Bedük Amacımız Premium Pazarında Büyümek!

Türk Pirelli Ticaret Direktörü Aşkın Bedük 2013 hedeflerini açıkladı.

08.02.2013 22:59

Kış aylarının gelmesiyle birlikte gündeme gelen Kış Lastiği konusunu ve Türkiye lastik pazarını Pirelli Ticaret Direktörü Aşkın Bedük ile konuştuk. Satış rakamları ve Pazar payı dışındaki tüm sorularımızı samimiyetle yanıtlayan Aşkın Bedük lastik pazarıyla ilgili ilginç rakamlar verdi. Quattroruote: "Her yıl bu aylarda Kış lastiği stoğu bitti haberleri yapılıyor. Lastikciler kışa ve kış lastiği talebine hazırlıksız mı yakalanıyor?

Aşkın Bedük: "Bakın kış lastiği pazarı 15 milyonluk toplam pazarın 6 milyonunu ilgilendiriyor. Yani büyük bir Pazar. Ancak ne yazık ki, bu pazarın tüketicileri kar yağmadan ve zorda kalmadan harekete geçmiyor. Hiçbir lastik firması kışın başında ne kadar lastik satacağını bilmiyor. Çünkü talep kış şartlarına bağlı. Kışın Herkes 7 derecenin altında takacak denirse o zaman belli olur. Yönetmeliğin çıkmasıyla birlikte belirlenir. Kiralamalar, servisler ve bayiler alıyor. Herkes kar yağmasını beklerse o gün kimse ihtiyacı karşılayamaz. Pirelli'de lastik olmasına rağmen lastikçilerde kuyruk var. Ne yazık ki bu böyle? Bir takım insanlar var kar yağmasını bekliyorlar. Aslında 7 derecenin altına düştüğünde kış lastiğini taktırmak lazım. Kimse kış lastiğiyle yüzde 10 daha iyi dururum diye düşünmüyor. Zaman içinde bu işler yola girecektir. Kışın 16 bin kaza oluyor. Bu kazanların yüzde kaçının lastikten dolayı olduğunun incelenmesi lazım.'

Q : "Peki siz Pirelli Türkiye açısından 2012 yılını nasıl geçirdiniz?' A.B "Bizim için iyi geçti. Biz aslında premium sınıfında büyümek istiyoruz. Pirelli'nin hedefi 2015 yılında bu sınıfta dünyada lider olmak . Son iki yılda bu alanda Türkiye'de yüzde 40 büyüdük. Biz bu olaya yani Premium segmentine konsantre olmuş durumdayız. Türkiye'deki fuarda bir araştırma yaptık. Prestij markalarında Yüzde 58'inde biz varız.. Primiumda ise yüzde 38 oranındayız. Bu bizi gururlandıran tablo. Bentley, Ferrari, Porsche hep Pirelli'yi kullanıyor araçlarında. Global olarak baktığınızda Mercedes BMW, Alfa'da da varız. Lastik pazarı toplam 10 milyon falan. 2013'de 11 milyona çıkar. Yüzde 15'i kış lastiği? Ama 2012 yılı içinde o aran yüzde 25'e kadar çıkacak gibi... "

Q : Türkiye'de lastik pazarı 10 milyon civarında olduğu söylediniz. Bu 10 milyon lastikten ne kadarını siz sattınız?

A.B : Bildiğiniz gibi mastik pazarında rakamlar verilmiyor. Ama şöyle söyleyebilirim. Kış lastiği satışlarımızda yüzde 50 arttırdık. 2012'de ciromuzu paylaşabilirim 1.1 milyar TL. olduğunu söyleyebilirim. Ne yaptık 2012'de? Çok önemli değişiklikler oldu. Etiketleme değişikliği yaşandı.Etiketlenmenin üstünde ne var derseniz; Islakta durmak, dönme direnci ve de ses? Bence önemli olan dönme direnci ve ıslakta durmak. Bunlara dikkat edilmesi lazım. Ses de var ama bizim ülkede ses kirliliği olduğu için üzerinde durulan bir konu değil. 2012 yılında ayrıca 2000 A etiketli ilk lastiği çıkarttık. 4X4 ile ilgili olarak Scorpion Winter'in lansmanını yaptık. Formula 1 aktivitesi devam etti. "

Q: "Peki 2013'te ne gibi yenilikleriniz var? A.B : "2013 yılında lansmanını yapacağımız bir uygulamamız var. Şu an sadece bizde var. Ağır vasıta araçlarındaki lastiklere cip koyuyoruz. Araçları GPS üzerinden lastik havaları otomatik kontrol ediliyor. Filo müdürü oturduğu yerden araçların lastik havalarını kontrol edebiliyor. Bu lastik havası çok önemli. Yakıt tüketimini de çok etkiliyor. Avrupa'da test yaptılar. Şu anda Türkiye'de testi yapılıyor. Ağır vasıta araçlarını kapsıyor bu Cyber uygulaması. Ayrıca yeni ürün olarak 2013'te performans araçlarımızda kullandığımız kış lastiği P Zero'nun 3. Serisi çıkacak. Üçüncü çeyrekte onun lansmanını yapacağız. Ayrıca Formula 1 lastiklerinin lansmanını yapacağız yeni serinin. Şu anda gözüken ikisi var.

Q: 2013 hedeflerinizde neler var? "

A.B : "2013 hedefiniz, 11 milyon içinde yüzde 30 -40 Pazar payı arttırmak istiyoruz tabii premium segmentinde. Diğer alanda da Pazar payımızı birkaç puan arttırmayı hedefliyoruz. Çok büyük bir rekabet var. Tüketici bazında büyük bir rekabet var. 4 tüketiciden üçü tavsiye edileni alıyor. Yağda da bu böyle. Ürün konusunda ne yazık ki halkımız bilinçli değil. Lastik ölçülerini bilen çok az tüketici var. Bu bilgi az olunca tabii ki tüketici servisteki işçiye soruyor.'

Q: "Formula 1'e katılmak markanıza ne kazandırdı?'

A.B : 'Formula 1'e katılmak markamıza çok değer kattı. 1.85 milyar Euro'dan 'ten 2.25 milyar Euroya çıkarttı. Bizim markamıza böyle bir değer kattı. Formula 1'e büyük emek veriliyor. "

Kaynak: OtomobilGazetesi.com

Son Dakika Otomobil Türk Pirelli Ticaret Direktörü Aşkın Bedük Amacımız Premium Pazarında Büyümek! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement