Bmw: Türkiye'de Fabrika Yatırımını Değerlendiriyoruz - Son Dakika
Otomobil

Bmw: Türkiye'de Fabrika Yatırımını Değerlendiriyoruz

Bmw: Türkiye\'de Fabrika Yatırımını Değerlendiriyoruz

BMW, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birkaç ülkeyi yatırım için mercek altına aldı. Borusan Otomotiv, kesinleşmiş plan olmadığını bildirdi. Milliyet Gazetesi'nden Levent Köprülü'nün özel haberi.

15.05.2011 06:00

Alman lüks otomobil üreticisi BMW, yeni bir montaj tesisi kurmak üzere aralarında Türkiye'nin de bulunduğu BRIKT ülkelerinin değerlendirmeye alındığını açıklarken, Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, şu an için kendilerine ulaşmış kesinleşen bir plan olmadığını söyledi.

Şirketin dün Münih'te yapılan Yıllık Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan BMW AG Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Norbert Reithofer, Brezilya, Rusya, Hindistan, Kore ve Türkiye'den oluşan BRIKT ülkelerinin büyüme trendinde olduğuna dikkat çekti ve bu ülkelerde yatırım fırsatlarını gözden geçirdiklerini söyledi. Reithofer, bu ülkelerde insanların daha fazla kişisel ulaşım talepleri olduğunu belirterek, "Brezilya ve diğer BRIKT ülkelerinde montaj tesisi kurulması gibi fırsatlar konusunda yeni arayışlar içindeyiz. Seçenekleri değerledirmeye aldık" dedi.

Başkan Dr. Norbert Reithofer'in bu yılın şubat ayında Türkiye'ye ekibiyle ziyarette bulunduğunda Kocaeli bölgesinde incilemelerde bulunduğu belirtiliyor. BMW AG Yönetim Kurulu Başkanı, mart ayında Cenevre Otomobil Fuarı'nda yaptığı değerlendirmede de Türkiye pazarındaki gelişime dikkat çekmiş ve fırsatlara bakılması gerektiğini işaret etmişti.

"Bu vergilerle zor!"

Konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz BMW'nin Türkiye Distribütörü Borusan Otomotiv'in İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, Türkiye'de bir montaj ya da üretim hattı planlandığına dair kesinleştirilmiş bir çalışma olduğu konusunda kendilerine henüz bir bilgi ulaşmadığını söyledi.

Biryıldız, yatırım kararı alınması halinde üretilecek modelin iç pazar satış rakamlarının önem taşıyacağına hatırlatarak, lüks sınıf otomobillerin üzerinde yüksek vergiler bulunmasının bu kararda olumsuz etken olabileceğine dikkat çekti. Biryıldız, "Gümrük Vergisi olmayan bir ülkede üretim kararı verecek olan bir Avrupa otomobil markasının, sadece yerel pazarda en az yılda 40 bin adetlik satış beklentisi olacaktır. Bu açıdan, hali hazırdaki ÖTV oranlarıyla, premium sınıftaki markalardan hiçbirinin, mevcut modellerinden biriyle böyle bir satış rakamına ulaşması mümkün değildir" diye konuştu. BMW, geçen yıl Türkiye'de 12 bin adet araç sattı.

27 Türk firmayla çalışıyor

Geçen yıl mart ayında 110 kişilik bir yan sanayi heyetiyle birlikte BMW ile toplantılar düzenleyen Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nin (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya da, gelişmeleri Almanya'daki temsilcilikleri aracılığıyla izledikleri belirtti.

BMW ile yaptıkları toplantılarda, şirketin yönetim kurulu üyelerinden Türk firmaları konusunda büyük övgüler aldıklarını da kaydeden Kaya, "Türk firmalarıyla çalışmaktan ve kaliteden büyük memnuniyet duyduklarını ifade ettiler. Bu nedenle BMW, şu an 27 Türk firmasıyla çalışıyor. Halen 6 firmayla da görüşmedeler. Yıllık 200 milyon dolardan fazla alımları var. Bunu artırmayı amaçlıyoruz. Şayet gelme kararı alırlarsa, bunda Türk yan sanayi firmalarının kalitesinin de katkısı olacak" dedi.

Kaynak: OtomobilGazetesi.com

Son Dakika Otomobil Bmw: Türkiye'de Fabrika Yatırımını Değerlendiriyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement