Tiyatrom Kapanırsa Sanat Adına Ayıp! - Son Dakika
Magazin

Tiyatrom Kapanırsa Sanat Adına Ayıp!

Tiyatrom Kapanırsa Sanat Adına Ayıp!

Emre Kınay da yeni yönetmelikten muzdarip; "Hem oyun oyanayıp hem eğitim veren tek tiyatroyuz, kapanırsak ayıp"

29.04.2012 06:03  Güncelleme: 08:42

Ünlü oyuncu Emre Kınay, geçtiğimiz günlerde çıkan yeni yönetmelikle ilgili sıkıntılı günler geçiriyor. Kadıköy Anadolu Lisesi'nin içinde bulunan, kurucusu olduğu Duru Tiyatro'nun kapatılmasının gündeme gelmesiyle çok üzülen Kınay, özel hayatını ve yeni projelerini anlattı.

Duru Tiyatro nasıl kuruldu?

Bakırköy Belediye Tiyatroları'nda 14 yıl çalıştıktan sonra sorunlar yaşamaya başladım. İstediğim oyunlarda değil, istemediğim oyunların içinde yer alıyorum. Birkaç arkadaşımla birlikte Duru Tiyatro'yu kurduk. Onlar ayrılınca ben tek başıma kaldım.

ÇOK CİDDİ PARA HARCADIM

Özel tiyatro sahibi olmak zor mu?

Hem de çok! 10 liralık biletin, 6 lirası vergilere gider. Tiyatronun masrafları, çalışanları derken tiyatroya sadece 1 lira gibi bir para kalır. Bu para asla 4 lira olmaz. Bu işi severek yapmanız gerekir; çünkü tiyatro asla bir ticari kurum olamaz.

Tiyatrodaki doluluk nasıl?

Turneler güzel gidiyor. Çünkü şehir dışına çıktığımız zaman insanlar, bu oyunun bir kere oynanacağını bildikleri için hemen gelip izliyorlar. Bu sebepten izdiham oluyor. Ancak İstanbullular 'Nasıl olsa her hafta var' mantığında olduklarından doluluk daha az oluyor ama bundan da memnunum.

Büyük emekler verdiğiniz Duru Tiyatro'nun kapatılması gündemde. Sizce olaylar neden bu hale geldi? Şubat ayında, 29188 no'lu bir kararla yönetmelikte bir değişiklik yapıldı. Bir okula bağlı alanların kiraya verilmesi hususundaki yönetmeliklerin yeniden düzenlenmesiyle bakanlık ya da müsteşarlar tarafından geçici iki madde konuldu. Bu maddelerde, "Önceki yüklenicilerin sözleşmeleri bitim süresinde yenilenmeyecektir" denildi.

Peki bu karara sebep olan şey nedir?

İnanın, ben de bilmiyorum. Duru Tiyatro'yu kurmak için çok uğraştım. Çok ciddi paralar harcadım. Ancak bunları yaparken de, mekanın işletmecilerine "Bana üç-beş sene sonra çıkın derseniz zor durumda kalırım" dedim. Onlar da bana "Hayır, her şey yönetmeliğe uygun. Zaten okul aile birliğine bu paralar ödeniyor" dediler. Ben de yaşanan bu gelişmelerden sonra avukatıma talimat vererek; yönetmeliği durdurma davası açtım. Tek başıma bir hukuk savaşı başlattım. Çünkü okul salonunda faaliyet gösteren başka bir tiyatro yok! Bu sebepten yalnızım. Koskoca Türkiye'de düzenli oyun oynayan ve eğitim veren tek tiyatroyuz. Tüm ticari kaygılardan uzağız. Şu an sıfır sponsor ve motivasyonla çalışıyoruz. Eğer Duru Tiyatro kapanırsa, bu sanat adına ayıp olur.

Peki açtığınız dava, Ankara'da nasıl karşıladı?

Bana çok sıcak davrandılar. Neticede ben de dava açtığım için çok memnun değilim. Ancak o tiyatro; benim her şeyim. Ama işin enteresan yanı; hükümetin içindeki bazı siyasetçiler de neden böyle bir yönetmelik değişikliğinin yapıldığını bilmiyor. Bu kadar güzel çalışmanın içinde bu yönetmelik hiç yakışmadı; çok üzüldüm.

#Sayfa#

ANKARA'DA KURS VERECEĞİM

Peki bundan sonra Duru Tiyatro'yu neler bekliyor?

Ben iyi niyetliyim; umarım sorun kısa sürede çözülür. Çünkü bizim Kadıköy Anadolu Lisesi'yle ilgili bir sıkıntımız yok!

Basında çıkan haberlerden sonra devlet erkanından sizi arayıp soran olmadı mı?

Beni bu olayla ilgili olarak bakanlıktan hiç kimse aramadı. Kimse "Emre Bey, merak etmeyin, konuyla ilgileniyoruz. Gereken neyse yaparız" demedi. Başbakan'a bile ulaşmaya çalıştım. Gerçi o kadar işi başından aşkın ki, 300 kişilik bir tiyatronun sıkıntısıyla uğraşmayacaktır. Ama yine de birilerinin sesimi duymasını istiyorum.

Ankara'da bir tiyatro açacağınızı duymuştum. Ne aşamada?

Evet, Ankara'da bir sanat merkezinin içinde 15 Mayıs'ta Emre Kınay Oyunculuk Atölyesi'ni açacağız. Eylül ayında da gençler ve yetişkinler için hobi kursları düzenleyeceğiz. Ben de haftada bir gün ders vereceğim..

NURSELİ GÜÇLÜ VE BAŞARILI BİRİ

Nurseli İdiz "Diziler bittiğinde biz oyuncular sıkıntılı günler yaşıyoruz" demişti. Siz de gelecekle ilgili bu tarz kaygılar yaşıyor musunuz?

Önce şunu söyleyeyim; Nurseli İdiz bugüne kadar Faruk Turgut'un bütün projelerinde yer almıştır. Faruk Bey, tüm oyunculara destek veren biridir. Sanırım Faruk Bey'in projelerine takvim oturmadığı için, onlar birlikte çalışmamıştır. Yoksa Nurseli'nin kimsenin aklına gelmediğine inanmıyorum. O kabiliyetli, güçlü ve başarılı bir oyuncudur.

DURU BENİM YAŞAMA SEBEBİM!

Biraz da özel hayattan bahsedelim. Kızınız Duru hayatınızda neyi değiştirdi?

Önceliklerimi değiştirdi ve beni yavaşlattı; araba kullanmamı bile değiştirdi. Gelecek kaygımı yükseltti. Baba olmak için emek sarf etmem gerektiğini öğretti.

Kızınız, sevgiliniz Şahika Hanım'ı kıskanıyor mu?

Tabii ki, ama tatlı bir kıskançlık... Asla aralarında bir sorun yok! Aksine birbirlerini çok seviyorlar. Ama evlilikle ilgili bir karar alırsam, tepkisi ne olur bilemem.

Adnan Şenses, "Kızımın sevgisi bölünmesin diye yeni bir çocuk yapmak istemedim. Ama şimdi çok pişmanım" demişti. Bu durum sizin için de geçerli mi?

Evet, bende düşünüyorum. Aslında doğru mu, değil mi bilmiyorum. Çünkü Duru'nun kardeş talebi de yok! Ben beş kardeşe sahip olduğum için çok memnunum. Bunu Duru'ya da anlatıyorum. Ama belki de Duru, ona gösterdiğim sevgi bölünsün istemiyor. Duru benim yaşama ve hala tiyatroyla uğraşma sebebim.

Günaydın'ı Twitter'da takip edin http://twitter.com/gunaydingazete

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Tiyatrom Kapanırsa Sanat Adına Ayıp! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement