Taşınmaz kültür varlıklarındaki nitelikli taşlar molozlardan ayrıştırılarak belgeleniyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Taşınmaz kültür varlıklarındaki nitelikli taşlar molozlardan ayrıştırılarak belgeleniyor

Taşınmaz kültür varlıklarındaki nitelikli taşlar molozlardan ayrıştırılarak belgeleniyor Depremde zarar gören taşınmaz kültür varlıklarının kitabe ve yazıtları molozlardan ayrıştırılarak, belgeleme çalışmaları yapılıyor.

15.04.2023 13:58  Güncelleme: 14:03

Taşınmaz kültür varlıklarındaki nitelikli taşlar molozlardan ayrıştırılarak belgeleniyor

ADIYAMAN - Depremde zarar gören taşınmaz kültür varlıklarının kitabe ve yazıtları molozlardan ayrıştırılarak, belgeleme çalışmaları yapılıyor.

Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız öncülüğünde teknik bir ekip, 6 Şubat depremlerinde hasar gören taşınmaz kültür varlıklarında çalışma yürütüyor. Prof. Dr. İrfan Yıldız ve ekibi Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan izin ile Diyarbakır ve Adıyaman'da ki cami, kilise, konak, han gibi taşınmaz kültür varlıklarında kitabe ve yazıtları molozlardan ayı Adıyaman Müzesine teslim ediyor. Diyarbakır merkezde çalışmalar tamamlanırken, Adıyaman'ın Tut ve Gölbaşı ilçelerinde çalışmalar tamamlanırken, Adıyaman merkez ve Besni ilçelerinde büyük oranda çalışmanın sonuna gelindi.

Büyük oranda yıkılan Ulu Cami'de çalışmalar başlamaz iken, Eskisaray, Kab, Çarşı, Musalla Camilerinde, Mor Pavlos Mor Metros Kilisesinde, Tuz Hanı ve Keleş Konağında çalışmalar tamamlandı. Adıyaman'da şuana kadar 26 eserde belgeleme çalışmaları yapıldı.

Bu eserler restore edilirken, belgelenen bu yazıt ve kitabeler aynı şekilde yerine yerleştirilecek.

Prof. Dr. İrfan Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan izinler ile bu işlemin yapıldığını belirterek, "Diyarbakır ve Adıyaman'da yıkılan, kısmen yıkılan ve tamamen yıkılan, ağır hasar gören tescilli taşınmaz kültür varlıklarında ki nitelikli parçaların molozdan ayrıştırma, belgeleme ve temizlik çalışmaları yapıyoruz. Kitabe ve yazıt parçalarını molozlardan alıyoruz. Bunları numaralandırıp, belgeliyor ve Müzeye teslim ediyoruz. Restorasyon başladığı zaman bunlar yeniden orijinal yerine konulacak.

Daha önce bu eserler ile ilgili hazırlanmış envanterler, kitaplar ve görseller var. Bunlardan faydalanarak, kitabelerin, süslemeli parçaların nerede olduğunu biliyoruz. Taşların düşme yönüne bu taşları buluyoruz" dedi.

Taşınmaz kültür varlıklarındaki nitelikli taşlar molozlardan ayrıştırılarak belgeleniyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Taşınmaz kültür varlıklarındaki nitelikli taşlar molozlardan ayrıştırılarak belgeleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement