Simya Galeri 2010 Aralık Ayında Dopdolu - Son Dakika
Kültür Sanat

Simya Galeri 2010 Aralık Ayında Dopdolu

Simya Galeri 2010 Aralık Ayında Dopdolu

Sabrina Fresko Takılabilir Heykeller Sergisi 7 0cak Tarihine Kadar Simya Galeri'de Görülebilir

29.11.2010 18:04  Güncelleme: 11:07

6,13,20,27 Aralık günleri 14.00 - 16.00 arasında Emine Ayhan'ın yöneteceği Göğe Bakma Durağı Metin ve Yorum semineri.

Turgut Uyar'ın Göğe Bakma Durağı şiiri hem taşıdığı haletiruhiye, hem de metin fikri açısından telkin edici sayılabilecek çağrışımlarıyla bu seminerin gerek ruhuna, gerekse genel izleğine esin veriyor.

Uyar'ın dediği gibi, bütün karmaşasıyla orada duran gündelik dünyaya "pencerelerimizi kapatacak" ve ufkunu göğe bakarak, yani dünyanın gündeliğine belli bir mesafe alarak belirlemeye çalışan yazarların üretici edimine, yani "yazı" edimine odaklanacağız.

Metinleri sadece birer okur olarak, "okuma" ediminden hareketle değerlendirmekle kalmayıp, onların da üretildiğini göz önünde tutarak "yazı" kurumunun, "metin" ve "yazarlık" kavramlarının geçirdiği değişimler üzerinde duracağız. Bütün edebi türlere yer vermeye çalıştığımız seminerde ele alacağımız modern ve modern sonrası yazarların kendi yazma süreçlerine ve yazarlık statülerine ilişkin farkındalığının metinlerin kuruluş biçimine nasıl yansıdığına bakacağız.

Bu çerçevede bize izlek oluşturacak kavramlardan bazıları şunlar: benlik, anlatı, bütünlük, bellek, eser, metin, dünya, yazar, (yazının ve yazarın) otoritesi, mimesis (metin-dünya ilişkisi), zamansallık (zamanın düzenlenişi), yazının mekânsallığı, imge, imgenin dağılışı, metinlerarasılık, vs. Kısacası metinleri bir de yazarlar açısından, onların engeller ve müşküllerle dolu yazı serüvenleri açısından görmeye, okumaya davet ediyoruz ilgilenenleri….

Edip Cansever, Ben Ruhi Bey Nasılım (1976), Sonrası Kalır II. Cilt, YKY.

& Turgut Uyar, Terziler Geldiler (1962) ve Geyikli Gece (1959), Büyük Saat, YKY.

Yusuf Atılgan, Aylak Adam (1973), YKY

Gilbert Adair, Yazarın Ölümü (1992), çev. Aslı Biçen, YKY

Roland Barthes, "Yazarın Ölümü," (1968)

Michel Foucault, "Yazar Nedir?," çev. Osman Akınhay, Sonsuza Giden Dil, Ayrıntı Yay.

Toni Morrison, Sevilen (1987), çev. Püren Özgören, Can Yay.

SANAT FELSEFESİ (Akşam Semineri)

EMRE ZEYTİNOĞLU

6,13,20,27 Aralık Pazartesi günleri günleri Saat 18.30-20-30 arasında Emre Zeytinoğlu'nun yöneteceği seminerlerin konuları; 18. yüzyıl Batı Aydınlanması'ndan itibaren tartışmaya açılan "birey" ve "toplum" tasavvurları ile sanat arasında kurulmuş "sürekli ilişki" ; Sanatın, özellikle siyaset ve ideolojiler ile kurulan ilişkisi, modernizm ve modernizm-sonrası süreçlerde ele alınacaktır.

2. Dünya Savaşı sonrasında Soğuk Savaş siyaseti ve estetik açılımlar

Modernizm üzerine eleştiriler ve estetik

Postmodern durum, estetiğin sorgulanması ve değişen sanat

Yukarda sıralanan konu başlıkları, tüm dönem boyunca birbirleriyle karşılaştırmalı olarak ele alınacaktır.

Bu süreçte öte yandan, estetiğin ilişki kurduğu farklı disiplinler de konu edilecek, böylece sanat ve toplumsal dinamikler arasındaki bağlantı, açık bir biçimde ortaya konulacaktır.

Gerektiğinde görseller kullanılacak, kimi sanatçılar ve yapıtları üzerinde yorumlara yer verilecektir.

OSMANLI SANATI VE KÜLTÜRÜ

DOÇ.TARKAN OKÇUOĞLU

7,14,21,28 Aralık Salı günleri saat 11.00-13.00 arasında gerçekleşecek seminerde Osmanlı sanatı, kültürü ve mimarisi anlatılacak.

Osmanlı Sarayları :Osmanlı döneminde İstanbul'da inşa edilen saraylar mimari tasarım, kent ile ilişkileri, toplumsal yaşama katkıları, anlam, ikonografi ve törenler kapsamında incelenecektir.

*Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu Kasrı, Ihlamur Kasrı.

*"Taşa kazınan kimlik : Osmanlılar'da mezartaşları". Osmanlı mezarlıkları şehrin en güzel yerlerine kurulmuştu. Buralardaki mezar taşları eski kültürden günümüze kalan çok özel belgeler. Bu seminerde mezartaşlarının bize anlattıkları ve onları taçlandıran sarıkların, feslerin anlamları irdelenecek. Ayrıca Osmanlı ölüme nasıl yaklaşırdı, cenaze gelenekleri ve ünlü cenaze törenleri hakkında konuşulacak

KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYAT SEMİNERLERİ

ASUMAN KAFAOĞLU BÜKE

7,14,21,28 Aralık günlerinde, 18:30-20:30 arasında Asuman Kafaoğlu-Büke'nin yöneteceği KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYAT Seminerlerinde, Latin Amerika edebiyatı temel alınarak, sinema, müzik ve plastik sanatlara bakılacak

7 Aralık Latin Amerika Müzikleri

14 Aralık Gabriel Gabriel Marquez ''Benim Hüzünlü Orospularım''

21 Aralık Edebiyat & Sinema

28 Aralık Jorge Luis Borges ''Öyküler''

TAKI ATÖLYESİ , HEYKELİN ÖYKÜSÜ, "TAKILABİLİR HEYKELLER"

SABRİNA FRESKO

Çarşamba veya Cumartesi günleri 10:30 – 13:30 arasında

2010 - 2011 Yılında takı atölyesinde Sabrina Fresko antik heykelden çağdaş heykele, heykel tarihi, heykelden takıya geçiş konulu bir atölye çalışması gerçekleştirecektir. Modern takının çağdaş sanatın paralelinde konu ve duruş sergilemesi takı tasarımının önüne sonsuz bir açılım getirmiştir. Simya takı atölyesinde bu açılımın izinde şimdiye kadar kimsenin gerçekleştirmediği özgün takılara imza atacağız. Takı teknikleri tasarımın gerektirdiği zaman ve ölçüde uygulanacaktır.

MÜZİĞİ YARATANLAR , KLASİK MÜZİK

AYDIN BÜKE

1,8,15,22,29 Aralık Çarşamba günleri saat 15.00-17.00 arasında ,İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası üyesi ve müzik yazarı Aydın BÜKE, Ortaköy Simya Galeri'de, "Müziği Yaratanlar" başlığı altında, Ekim 2010'dan itibaren yeni bir seminer dizine başlayacaktır.

Çarşamba günleri saat 15.00-17.00 saatleri arasında gerçekleşecek seminerlerde müzik tarihinde iz bırakan besteciler, onların yapıtları ve temel müzik formlarının gelişimi, dönemin tarihsel, kültürel ve sanatsal olaylarıyla bağlantılı olarak incelenecek, müziğin yüzyıllar içinde toplumsal yaşamdaki rolü irdelenecektir.

Seminerler boyunca işlenen konular olabildiğince zengin görsel ve işitsel kaynaklarla desteklenecektir, müzik tarihinin en tanınmış bestecileri ve onların en bilinen yapıtlarının daha az bilinen yönleri üzerinde durulacağı gibi, bu büyük bestecilerin gölgesinde kalmış yaratıcıların yaşam öyküleri de incelenecek.

Ayrıca konçerto, sonat, senfoni, opera ve füg gibi sık sık karşılaştığımız müzik biçimlerinin tarihsel gelişimi, farklı bestecilerin aynı konuyu ele alış biçimleri, çalgıların gelişimi gibi konular detaylı olarak ele alınacak.

SİNEMA TARİHİNDE 'FARKLI' BİR GEZİNTİ

MURAT ERŞAHİN

9,16,23 Aralık Perşembe günleri 14:00 - 16:00 arasında tarafından gerçekleştirilecek olan seminerlerde sinema tarihine yön veren temel taşı olan filimler tarihsel, siyasi ve sanatsal perspektif içinde ele alınarak film çözümlemesi yapılacak. Bu yolla bir filmin, sanatsal yapımının toplum ve tarihle ilişkisi, yönetmenlerin kişiliği ve sanat üzerinde ayrıntılı durularak irdelenecek. Sinema tarihine yön veren usta yönetmenlerin yaşamları ve sanatları, sinemaya katkıları onların başyapıtları izlenip okunarak tanıtılacak.

CAZIN FARKINA VE TADINA VARMAK

SEDA BİNBAŞGİL

4,11,18,25 Aralık Cumartesi günleri 15:30 – 17:30 arasında Seda Binbaşgil'in yöneteceği seminerde Caz tarihi ve akımları incelenecek, müzikler dinlenecek.

"Cazın Farkına ve Tadına Varmak" Semineri, 2010 Kış döneminde İngiltere'de caz müziğinin temsilcilerini ve gelişimini, dünyaya etkisini konu alacak , Mayıs sonuna kadar Orta ve Güney Avrupa, İskandinavya, Balkanlar ve Rusya üzerinden Avrupa turunu tamamlamış olacak.

Seminerlerde bu bölgelerdeki caz müziği ve kayda değer temsilcileri çeşitli işitsel ve görsel kaynaklar aracılığı ile ele alınırken, cazın bu ülkelerdeki tarihi de yeri geldikçe filmler ve kitaplarla desteklenerek sosyal, politik ve kültürel açılardan da incelenecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Simya Galeri 2010 Aralık Ayında Dopdolu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement