Rahip Menestes'in Evi Bulundu - Son Dakika
Kültür Sanat

Rahip Menestes'in Evi Bulundu

Rahip Menestes\'in Evi Bulundu

Muğla'nın Yatağan İlçesi'ndeki Lagina Antik kenti kazılarında 2 bin 200 yıllık olduğu belirlenen ve kapısındaki kitabeden rahip Menestes'e ait olduğu tespit edilen ev ortaya çıkartıldı.

05.08.2011 12:00  Güncelleme: 12:35

Muğla'nın Yatağan İlçesi'ndeki Lagina Antik kenti kazılarında 2 bin 200 yıllık olduğu belirlenen ve kapısındaki kitabeden rahip Menestes'e ait olduğu tespit edilen ev ortaya çıkartıldı.

Bölgede rahip ve rahibelerin yaşadığının bilindiği, ancak ilk kez böyle bir mimari yapının gün yüzüne çıkartılmış olması heyecan yarattığını belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan, kazı alanındaki istimlak sorunu ve bürokratik engellerin sıkıntı yarattığını bu nedenle önümüzdeki günlerde kazı başkanlığından ayrıcalağını açıkladı.

Muğla'nın Yatağan İlçesi'ne bağlı Lagina Antik Kenti'nde bu yıl Ağustos ayında 50 öğrenci, 13 işçi ile başlayan kazı çalışmaları Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tırpan başkanlığında sürdürülüyor.

2008 Yılında Türkiye'de devam eden 120 antik kent kazısı içerisinde en çok eserin gün yüzüne çıkartıldığı Lagina kazısı istimlak sorunları ve bürokratik engeller nedeniyle sekteye uğradı. 1993 yılında başlayan kazı çalışmalarına bu yıl ilk defa yurtdışından (Almanya) bir ekiple devam edilirken, antik kentte yeni bir mimari yapı daha ortaya çıkartıldı.

Lagina Antik Kenti Kazı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tırpan, bir ay önce başladıkları kazılarda kitabeli bir lento parçası bulduklarına dikkati çekip,

"Üzerinde 'Rahip Menestes'in evi' yazıyordu. Bu nedenle bu noktada kazı çalışmalarını başlattık ve enteresan bir yapı ile karşılaştık. Dört basamaklı ve tamamen mermer, biraz karışık ve yıkılmış bir mimari. Karyalıların M. Ö. 2. yüzyılda buradaki tapınağı genişlettiğini biliyoruz.

Bu tapınakla ilgili olarak rahip ve rahibelerin tapınak çevresinde evlerinin olduğunu yazıtlardan biliyorduk. Ancak ilk kez burada gün yüzüne çıkartıyoruz. Ancak bu alanı genişletebilmemiz olanaksız" dedi.

İSTİMLAK VE BÜROKRASİ ENGELİ

2011 yılı kazı çalışmaları için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 60 bin TL ödenek aktarıldığının ve bu parayla kazıda çalıştırılan 13 işçinin sadece bir aylık maaş ve sigorta primlerini karşılayabildiklerini belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Tırpan, çalışmalara öğrenci ve araştırma görevlileriyle devam ettiklerini ve bu ekibinde sigorta prim ve yeme içme giderlerinin kalan parayla karşılanmaya çalışıldığını belirtti.

Antik kentin bulunduğu bölgede şahıslara ait arazilerin bulunduğuna dikkat çeken Tırpan, bürokrasiyi ve istimlak sorununu aşamadıklarını kaydetti.

Tırpan, "Çünkü bu alanın çevresinde zeytin ağaçları var. Buradan çıkartılan toprağın taşınması için yola ihtiyacımız var. İstimlak sorunu yaşanıyor. Durumu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Valiliğe yazı ile bildirdik, Ancak, bize işlemlerin halen devam ettiğine dair bir cevap geldi. Ama biz kısıtlı zamanımızda bu işlerin daha çabuk olmasını bekliyoruz.

Bu işleri birilerinin takip etmesi lazım. Biz sadece yazışmayla bu işleri çözmeye çalışıyoruz ama bürokraside yazışmalar uzun sürüyor. Hele ki o bürokratın keyfi yerinde değilse daha da uzun sürebilir. Biz de yapacaklarımıza yapamayacaklarımız engel olmasın istiyoruz" diye konuştu.

ALMAN EKİP FİNANS DESTEĞİ SAĞLAYABİLİR

Kazıya, Almanya Regensburg Üniversitesi Mimarlık Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Thekla Schulz Brize ile birlikte iki görevlinin daha katıldığına dikkat çeken Tırpan, Lagina Antik Kenti kutsal alanı içersindeki Hekate Tapınağı'nın restorasyonu için çalışma yapıldığını belirterek,

"Düşündük ki bu arkadaşlarımız buradaki çizimleriyle ileriki süreçte tapınağın ayağa kaldırılması ve restorasyonu için bir finans kaynağı sağlayabilirler. Çünkü biz burada sadece kazıyoruz ve metodu uyguluyoruz o kadar" dedi.

Öte yandan Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, Garnizon Komutanı Üsteğmen Göksel Söylemez ve Cumhuriyet Başsavcısı Soner Gül antik kentteki kazı bölgesini ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Rahip Menestes'in Evi Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement