Osmanlı Dönemi Nüfus Hüviyetleri Zamana Meydan Okuyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Osmanlı Dönemi Nüfus Hüviyetleri Zamana Meydan Okuyor

Osmanlı Dönemi Nüfus Hüviyetleri Zamana Meydan Okuyor

Burdur Nüfus Müdürlüğü, Osmanlı döneminden kalan 25 nüfus hüviyetinin bakımını yaparak köşe oluşturdu İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Özyurt: "Çok yapraklı nüfus hüviyetinde, bugün kullandığımız nüfus cüzdanlarında bulunmayan askerlik ve ikamet gibi bilgiler de mevcut" "Bu belgeler nüfus hüviyetlerinin.

08.02.2014 12:05

GÖKMEN YÜCE - Burdur Nüfus Müdürlüğü, Osmanlı döneminden kalan 25 nüfus hüviyetinin bakımını yaparak köşe oluşturdu.

Burdur Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Metin Özyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı dönemindeki nüfus hüviyetlerinin 1976 yılından bu yana bugün kullanılan nüfus cüzdanlarıyla değiştirildiğini söyledi.

Kentte bu tarihten itibaren vatandaşlardan alınan çok yapraklı nüfus hüviyetlerinin nüfus müdürlüğü bünyesinde arşivlendiğini anlatan Özyurt, "Çok yapraklı nüfus hüviyetinde bugün kullandığımız nüfus cüzdanlarında bulunmayan askerlik, ikamet gibi bilgiler de mevcut. Biz vatandaşlarımızın getirdikleri, üzerinde Osmanlıca yazılar bulunan nüfus hüviyetlerini titiz bir şekilde koruduk. Amacımız kültürel özellik taşıyan bu cüzdanları gelecek nesillere aktararak Osmanlı döneminde yapılan çalışmaların unutulmamasını sağlamak" dedi.

Oluşturdukları köşede bulunan nüfus hüviyetlerini titiz şekilde koruduklarını kaydeden Özyurt, "Bu önemli hüviyetler tozlanmasın diye kapalı mekanda tutuyoruz. Hüviyetleri gören vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor. Çünkü bu belgeler nüfus hüviyetlerinin hangi evrelerden geçtiğini, günümüze kadar nasıl geldiğini gösteriyor" diye konuştu.

Özyurt, müdürlük bünyesinde oluşturulan köşede 1905 yılından kalan nüfus hüviyetlerinin de bulunduğunu ifade etti.

Osmanlı'da nüfus hizmetleri

Osmanlı'da modern anlamdaki nüfus hizmetlerinin 1831 nüfus sayımından sonra Dahiliye Nezareti bünyesinde Ceride-i Nüfus Nezareti (Sicil-i Nüfus Nezareti) ve bu işleri sancaklarda yürütecek defter nazırlıklarının kurulmasıyla başladığını dile getiren Özyurt, şunları söyledi:

"Başlangıçta nüfus hizmetlerini yürüten Ceride-i Nüfus Nezareti, 1884'de Nüfusu Umumiye Müdüriyetine dönüştürülmüştür. Bu birim 1889 tarihinde Sicil-i Nüfusu Ahali İdareyi Umumiyesi olmuş, 1914 yılında Nüfus Müdüriyeti Umumiyesi adıyla yeniden revize edilmiştir. 1905 yılında yapılan genel nüfus yazımıyla oluşturulan kayıtlar ve 1914 yeniden düzenlenen Sicil-i Nüfus Kanunu, Cumhuriyet dönemindeki nüfus hizmetlerinin temelini oluşturmuştur."

Bu arada Burdur Nüfus Müdürlüğü'nde sergilenen Osmanlı dönemi nüfus hüviyetlerinin çok az yıpranmış olması dikkati çekiyor. - Burdur

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Osmanlı Dönemi Nüfus Hüviyetleri Zamana Meydan Okuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement