İsrail'de Hanuka Bayramı Sürüyor - Son Dakika
Kültür Sanat

İsrail'de Hanuka Bayramı Sürüyor

İsrail\'de Hanuka Bayramı Sürüyor

Yahudiler, 9 kollu Hanuka şamdanının 5. mumunu bu gece yaktı

02.12.2013 01:22

İsrail'de geçen hafta başlayan ve 8 gün sürecek bayram dolayısıyla her gün bir kolu yakılan 9 kollu şamdan Hanuka'nın 5. mumu yakıldı.

Sinagogların adeta dolup taştığı Kudüs'te, Haredem Ortodoks Yahudilerin ağırlıklı olarak bulunduğu Batı Kudüs'teki Bar İlan Caddesi'nde yaşayan Yaroslavski ailesi, evlerinin kapılarını AA muhabirine açtı.

Siyah elbiseli, beyaz gömlekli, melon şapkalı ultra Ortodoks ailenin reisi Yakop, dini ritüel gereği dışarıdan da görülecek şekilde pencere kenarına koyduğu gümüş şamdanların yanına giderek, Davud Peygamber döneminden kaldığı ifade edilen "Sidur" adı verilen İbranice dua kitabından okuduğu şükür duaları eşliğinde Hanuka şamdanının 5. mumunu yaktı.

Daha sonra ailenin küçük üyeleri için hazırlanan şamdanları da çocuklar birer birer yaktı.

Yakılan mumların ardından aile üyeleri, ortanca kızlarının ikram ettiği meyve salatası ve "Sufgania" adı verilen tatlıyı yediler. Yakop'un eşi, soldan sağa doğru yakılan mumları eliyle işaret ederek, duygularını, "Bu şamdanın yakılacak mumları azalmaya başladı mı beni bir hüzün kaplar. Çünkü bu bayramın hiç bitmesini istemem. Tüm aile üyelerimizle 8 gün boyunca bu duayı yapmak beni çok ama çok mutlu ediyor" sözleriyle dile getirdi.

-Bayramda neler yapılıyor?-

Hanuka Bayramı 8 gün boyunca her gün devam eden dini ritüellerle kutlanıyor. Günlük ibadette güneş battıktan 1,5 saat sonra akşamüstü şamdanların mumları yakılır. Şamdanlar dışardan da görünecek şekilde pencere kenarlarına konur. İsrail'de okullar da Hanuka'nın ikinci gününden itibaren bir hafta boyunca kapanıyor.

Yahudiler evlerinde yağın önemini anmak adına Hanuka Bayramı boyunca çoğunlukla kızarmış yemekler pişiriyorlar. Çocuklarsa topaç çeviriyor. İbranice "Sevivon" olarak adlandırılan dört yüze sahip topacın her yüzünde bir İbranice harf bulunuyor. Bu harfler, İbranice Nes, Gadol, Haya, Sham kelimelerinin kısaltmaları. Bu kelimeler birleştiklerinde "Burada büyük bir mucize gerçekleşti" cümlesi ortaya çıkıyor.

-9 kollu Hanuka'nın hikayesi-

Aile bireyleri Hanuka Bayramı hakkında şu bilgileri verdi:

"Yunanlılar tarafından MÖ. topraklarımız işgale uğradığı zaman, Yahudilere tapınak tepesinde ibadet etmek yasaklandı. Yahudilik Kudüs'te yasa dışı ilan edildi. Bir süre sonra, Yunanlılara karşı Yahudi rahip Yehuda HaMakabi'nin başı çektiği ayaklanma başarıya ulaştı. Tapınak yeniden açıldı. HaMakabi tapınağı temizlettikten sonra şamdanı yaktı. Rivayete göre, sadece bir gece yetecek yağ bulunan kandil 8 gün boyunca tükenmedi, kandil sönmeden yandı. Biz Yahudiler mucize sayılan bu olayı o günden beri her sene yılda 8 gün bayram olarak kutlamaktayız." - Kudüs

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat İsrail'de Hanuka Bayramı Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement