İmparatorluk "İstanbul"una Jordi Savall’la Seyahat - Son Dakika
Kültür Sanat

İmparatorluk "İstanbul"una Jordi Savall’la Seyahat

İmparatorluk "İstanbul"una Jordi Savall’la Seyahat

Barok müzikte dünyanın en büyük adlarından biri olan Jordi Savall, 9 Nisan'da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda, son albümü "İstanbul 1710"da yer alan parçaları yorumlayacağı bir konser verecek.

23.03.2010 15:26

Osmanlı müziğini ilk kez kayda geçiren Romen asıllı müzisyen Dimitri Kantemiroğlu'nun 'Edvar'ından seçtiği eserlerden oluşan konser programında, imparatorluk İstanbul'unun kültürel kimliğinde önemli yeri olan Ermeni ve Yahudi ustaların eserleri de yer alacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilecek konserde Savall, müziğiyle dinleyenleri 17. yüzyılın sonlarına götürecek. İmparatorluk İstanbul'una notalarla bir seyahat niteliğindeki bu konserin biletleri Biletix'te satışa sunuldu.

İstanbul'da, 2010 yılında çok sayıda uluslararası sanatçı sahne alacak. Bunlar arasında ünlü Katalan sanatçı Jordi Savall'in apayrı bir yer var. "Dünyanın Tüm Sabahları" adlı kült filmin unutulmaz müziğiyle adını geniş kitlelere duyuran sanatçının son albümü "İstanbul 1710 Dimitri Kantemir Edvarı", Osmanlı müziği ve bu müzikteki Ermeni ve Sefarad ögeleri üzerinde odaklanıyor. İstanbul 2010'u, Avrupa'ya taşıyacak olan "Altın Yollar" projesinin lansman etkinliği nedeniyle İstanbul'a gelecek olan sanatçının 9 Nisan 2010'da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda vereceği konserde işte bu albümdeki müzikler yorumlanacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteğinde düzenlenen konserde Jordi Savall'e Kudsi Erguner (ney), Hakan Güngör (kanun), Derya Türkan (kemençe), Yurdal Tokcan (ud), Murat Salim Tokac (tambur), Fahrettin Yarkın (perküsyon) ile Ermenistan'dan Gaguik Mouradian (kemançe) ve Haïg Sarikouyomdjian (ney ve duduk), Yunanistan'dan Dimitri Psonis (santur), Fas'tan Driss El Maloumi (ud), Fransa'dan Pierre Hamon (flüt), İsrail'den Michaël Grébil (luth médiéval & ceterina) ve İspanya'dan Pedro Estevan (perküsyon) eşlik edecek.

Otuz yıldır Avrupa'nın müzikal mirası üstüne araştırmalar yapan Jordi Savall, ortaya çıkardığı eserleri 'viola da gamba'sı ve Hesperion XXI adlı orkestrasıyla yorumluyor. Yeniden hayata kavuşturduğu eserleri tüm dünyadaki müzikseverlere ulaştıran sanatçı, duyguyla yüklü bir müzik evrenini milyonlarca müziksevere tanıtmasıyla erken dönem müziklerinin ve viola da gamba'nın koruyucusu sıfatını kazanıyor. Sanatçı, son albümünü "İstanbul 1710"da, Türk müziği bestecisi ve derlemecisi Boğdan Prensi Dimitri Kantemir'in 'Edvar'ından seçtiği eserlerle oluşturmuş. Yalçın Tura'nın yorumlarıyla dilimize yeniden kazandırılan 'Edvar' adlı derleme çalışmasının tam adı 'Kitabu İlmi'l musiki Ala Vechi'l –hurufat', yani 'Musikiyi Harflerle Tesbit ve İcra İlminin Kitabı'. 16. ve 17. yüzyılların Osmanlı müziğinin günümüze kadar gelebilmiş olmasında en önemli rolü oynayan kitapta, dokuzu Kantemiroğlu'na ait olmak üzere toplam 355 çalgısal eser yer alıyor. Jordi Savall, 'Edvar'dan ve Kantemir'in yaşamından etkilenerek hazırlamış "İstanbul 1710"u. Sanatçının Doğu ve Batı medeniyetleri arasında kurduğu müzik köprülerinin üçüncü ayağı olarak nitelendirilen albüm, "Jerusalem (Kudüs)" ve "Orient-Occident" albümlerinin ardından Osmanlı coğrafyasına kapsamlı bir bakış içeriyor.

Avrupa Birliği'nin barış elçilerinden biri olan sanatçı; araştırmacı, yorumcu, öğretmen, proje yönetmeni nitelikleriyle tarihsel müziğe yeniden hayat veren en önemli yaratıcılardan biri kabul ediliyor. Alain Corneau'nun "Dünyanın Tüm Sabahları" adlı filmine yaptığı müzikle 2001 yılında 'En İyi Film Müziği Cesar Ödülü'nü kazanan Savall, yılda yaklaşık altı albüm kaydı ve 140 konserle dünyanın en üretken sanatçılarından biri. Kendi firması olan Alia Vox aracılığı ile eski çağların müziğinin elitist olmadığını kanıtlıyor ve bu müziği genç kuşaklara tanıtma işlevini üstleniyor. Bugün Jordi Savall'ın dünyanın dört bir köşesinde çok sayıda hayranı var ve yeni CD'leri sabırsızlıkla bekleniyor.

Müzik çalışmalarına çok erken yaşta başlayan Jordi Savall, Igualada Çocuk Korosu'ndaki günlerinde çelloya gönül verdi ve Barcelona Konservatuvarı'na yazıldı. Konservatuardan 1964 yılında çellist olarak mezun olduktan sonra, viola da gamba enstrümanı ve erken çağlar müziği üzerinde çalışmaya başladı. 1968'de İsviçre'nin Basel şehrindeki Schola Cantorum Basilensis'de ileri müzik çalışmalarını sürdürdü. Oradaki öğretmeni August Wenzinger'in izinden giderek master class'lar vermeye başladı. Otantik çalgıları büyük bir ustalıkla kullanan Jordi Savall, mükemmel tekniği ve tarihsel bilince dayalı yorumu ile müzik dünyasının yıldızlarından biri oldu.

"Kudüs, İki Barışın Kenti" başlıklı kitap-CD projesi ile 2008 yılında Müzik Akademisi'nin verdiği "Altın Orhphée" ve müzik yazarlarının verdiği "Caecilia 2008" ödüllerini kazanan sanatçı son olarak Cannes'da 'Midem Klasik Müzik Ödülü 2010'u aldı. Jordi Savall, geçen yıl Almanya'da "Händelpreis der Stadt Halle 2009" ve Katalan Hükümetine bağlı Ulusal Kültür ve Sanat Konseyi'nin verdiği "2009 Ulusal Müzik Ödülü"nü kazandı. 170'i aşkın albümü bulunan Jordi Savall aralarında "Grand Prix de Disque", "Double Disc of Gold", "Diapason d'Or"un da bulunduğu pek çok ödüle sahip.

Jordi Savall, 9 Nisan'da Lütfi Kırdar'da vereceği konserde, son albümü "İstanbul 1710"da yer alan eserleri yorumlayacak. Osmanlı müziğinin Ermeni ve Yahudi ustalarının eserlerinin ağırlıkla yer alacağı konserin biletleri, Biletix'ten sağlanabiliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat İmparatorluk 'İstanbul'una Jordi Savall’la Seyahat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement