Hamlet'in Şehrinde Türk Tiyatrosu - Son Dakika
Kültür Sanat

Hamlet'in Şehrinde Türk Tiyatrosu

Hamlet\'in Şehrinde Türk Tiyatrosu

Danimarka'da Türk Büyükelçiliğinde Görevli Emniyet Müşaviri Feyzullah Arslan tarafından yazılan 'Yarınlara Geç Kalmadan' adlı oyun, İsveç Ulusal Türk Tiyatro Derneği tarafından, Helsingör şehrinde sergilendi.

27.10.2011 23:06

Danimarka'da Türk Büyükelçiliğinde Görevli Emniyet Müşaviri Feyzullah Arslan tarafından yazılan 'Yarınlara Geç Kalmadan' adlı oyun, İsveç Ulusal Türk Tiyatro Derneği tarafından, Danimarka'nın Helsingör şehrinde sergilendi.

Hamletin yaşadığı Helsingör şehrinde birinci Kuşak Türklerin ülkeye ilk geldikleri yıllarda çalıştıkları Gemi Tersanesi'nin bugün modernleştirilmiş ve tiyatro salonuna döndürülmüş binasında gerçekleşen oyunu üçüncü kuşak gençlerin oynaması izleyicileri duygulandırdı. İzleyiciler, "zamanında birinci kuşağın işçi olarak çalıştığı tersanede üçüncü kuşak gençlerin, yüksek eğitimli gençler olarak sahne alması bizi çok duygulandırdı" dediler.

Belediye Meclisi Üyesi Fuat Yalan ve Türk Derneği Başkanı İsa Tokmak'ın çabalarıyla sahnelenen oyunu Belediye başkanı Johannes Hansen, Büyükelçi Berki Dibek, eşi Sefire Ceyda Dibek ve çok sayıda vatandaşımız izledi. Ayla Zorer'in yönetmenliğinde sahnelenen oyunda, anne ve babasından yeterli ilgiyi görmeyen ve daha sonra arkadaşının tuzağına düşerek, uyuşturucuya alışan bir gencin ölümü anlatılıyor. Ayla Zorer, oyunda rol alan gençler ve İsveç'e 44 yıl önce gelen Erhan Özay'ın daha önce tiyatroda hiç oynanamış amatörler olduğunu belirterek "Feyzullah Arslan tarafından yazılan oyunu sahneye koymamız için Stokcholm Türk Büyükelçimizden tavsiye aldım. Bunun üzerine daha önce hiç sahnede yer almamış arkadaşları topladım ve onları bir süre eğittikten sonra bu oyunu sahnedelik. Gördüğünüz gibi hepsi birer profesyonel gibi rollerini çok iyi oynadılar. Oyun, sergilendiği her yerde büyük ilgi görüyor" dedi.

IŞIĞIN SÖNMESİNE İZİN VERMEYELİM

Oyunun yazarı Emniyet Müşaviri Feyzullah Arslan, gençleri kötü ve zararlı alışkanlıklardan korumak, aileleri çocuklarına karşı nasıl davranmaları gerektiği konusunda bilgilendirmek istediklerini belirterek "Bireyin Topluma, çevresine ve ailesine hatta giderek kendisine yabancılaştığı ve giderek yalnızlaştığı bir süreçten geçiyoruz. Ne yazık ki uyuşturucu kullanımı işte tam bu çıkmazda özellikle gençleri hedef seçiyor. Yalnızlık, sevgisizlik, ilgisizlik, eğitimsizlik, stres ve başka bir çok risk faktörü ile kuşatılan geçler uyuşturucu kullanmaya başlıyorlar yada başlatılıyorlar. Tıpkı oyundaki Murat gibi. Aile, arkadaş, öğretmen, sanatçı daha doğrusu insan olarak hepimize düşen sorumluluklar var. Tünelin sonundaki ışığın sönmesine izin vermeden ve yarınlara geç kalmadan hareket etmeliyiz. Görevim icabı yaşadıklarım beni bu oyunu yazmaya itti" dedi.

Belediye Meclisi Üyesi Fuat Yalan da Feyzullah Arslan ve Büyükelçi Berki Dibek'e teşekkür ederek "Çocuklarımıza çok para vererek değil, çok zaman vererek ve onlarla ilgilenerek, dertlerini dinleyerek yardımcı olabiliriz. Onların sorunu olduğunda en iyi çözüm ortaklarının, aile fertleri olduğunu dışarıda çözüm aramamaları gerektiğini anlatmak ve buna inandırmak, bu yönde çalışmanın herkesin görevi olduğunu anlatmak istedik" dedi. Oyun sonunda sanıtçılar ayakta alkışlandılar. Büyükelçi Berki Dibek ve Feyzullah Arslan'a paket verildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Hamlet'in Şehrinde Türk Tiyatrosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement