Bobby Mcferrin ile "Türk Gecesi" - Son Dakika
Kültür Sanat

Bobby Mcferrin ile "Türk Gecesi"

Bobby Mcferrin ile "Türk Gecesi"

Caz müziğin ünlü vokali Bobby McFerrin, Ankara konserinde Türk müziği ile tanıştı.

27.03.2012 23:55

Caz müziğin ünlü vokali Bobby McFerrin, Ankara konserinde Türk müziği ile tanıştı. Caz müziğinde edindiği yerin yanında farklı yeteneği sayesinde "enstrüman seslerini" de çıkarabilen McFerrin, kanun, ney ve türküleri birebir sahneye getirdi.

McFerrin'ın Türk kültürüyle buluştuğu Congresium Ankara'daki konser, sanatçının doğaçlamalarıyla başladı. Göğsü ve gırtlağıyla çok değişik sesler çıkarabilen başarılı sanatçı, daha sonra sahneye gelen neyzen Bilgin Canaz'ın ezgilerini dinledi. Neyin sesi karşısında çok etkilenen McFerrin, ney sesini de zaman zaman çıkararak Canaz ile düet yaptı.

Sahneye daha sonra 40 yıllık kanun üstadı Tahir Aydoğdu geldi. Usta kanun sanatçısının taksimine de eşlik eden 21 Grammy ödüllü sanatçı, kimi zaman zorlandığını da gülerek belli etti.

-McFerrin doğaçlamaları eşliğinde Ankara havası-

Müzik yolculuğuna 8 yaşında piyano çalarak başlayan ve babası kendi döneminde Metropolitan Operasına kayıtlı ilk siyahi solist olan McFerrin, Avrupa turnesinin ilk ayağı Ankara konserinde seyirciyle de sahnede buluştu.

Yanına birkaç seyircinin gelmesini isteyen McFerrin, 12 kişinin birden gelmesiyle şaşırdı. Buna karşın yanına gelen gençleri kırmayan sanatçı, onlardan doğaçlamaları eşliğinde dans etmelerini istedi. McFerrin'ın gruplara böldüğü gençlerden bazıları usta dans figürleriyle büyük alkış alırken, bir grup genç de halay çekti ve Ankara havası oynadı.

McFerrin, daha sonra seyircilerden kendisiyle birlikte şarkı söylemelerini istedi. Sanatçı, Sevinç isimli bir izleyiciyle "Don't Worry Be Happy" adlı tanınmış parçasını seslendirirken, bir başka seyirciyle de "Stand By Me" isimli şarkıda düet yaptı. Yanına gelen gençlerin çok heyecanlı olduğunu gören sanatçı, onları sempatik tavırlarıyla yatıştırdı.

-"Gezme Ceylan Bu Dağlarda"

Bobby McFerrin konserinin son bölümünde Orfeon Oda Korosu sahne aldı. McFerrin'a konser öncesinde gönderilen parçalar arasında sanatçı tarafından seçilen eserleri seslendiren koro, açılışı Karadeniz ezgileriyle yaptı.

"Ben Giderim Batum'a" ve "Karadeniz Türküsü"nü seslendiren koro, programına daha sonra "Urfa'nın Etrafı Dumanlı Dağlar" ile devam etti. Koro üyelerinden birinin uzun hava okumasının ardından enstrüman ve insan seslerini birebir çıkarmasıyla şöhret yapan McFerrin, uzun havanın bir kısmını kendi yorumuyla söyledi.

Konserin bir bölümünde koroyu da yöneten Bobby McFerrin, yaptığı doğaçlamaları koroyla seslendirirken büyük alkış aldı.

Dünyanın değişik yerlerinde o ülkelerin kültürleriyle tanıştığı konserlere imza atan Bobby McFerrin, Ankara konserinde de Türk kültürü, sazları ve türküleriyle buluşarak konserler serisini sürdürmüş oldu. Kanun ve ney sanatçılarıyla konser günü ilk kez tanışan ve sahnedeki performansını doğaçlama yapan McFerrin, farklı tarzıyla başkent seyircisinden büyük ilgi gördü.

Avrupa turnesinin bir ayağı olarak Türkiye'ye konuk olan ünlü caz sanatçısı Bobby McFerrin, yarın da İstanbul konseriyle seyirci karşısında olacak.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Bobby Mcferrin ile 'Türk Gecesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement