Sahibinin yenilemeye izin vermediği 230 yıllık Ermeni Kilisesi madde bağımlılarının meskeni oldu - Son Dakika
Kültür Sanat

Sahibinin yenilemeye izin vermediği 230 yıllık Ermeni Kilisesi madde bağımlılarının meskeni oldu

Erzurum'da Ermeniler tarafından 1790 yılında inşa edilen Surp Minas Kilisesi, harabe haliyle kentsel dönüşüm projesinin ortasında kaldı. Kilisenin sahibinin Almanya'da yaşadığını belirten belediye başkanı, "Hiçbir şekilde uzlaşmayı kabul etmiyor. Bizim yapmamıza izin vermiyor, kendisi de yenilemiyor. Bu bölgeyi proje kapsamında güzel hale getirmek istiyoruz" derken söz konusu kilisenin madde bağımlıların uğrak yeri haline geldiği belirtildi.

24.03.2021 10:28  Güncelleme: 11:47

Aziziye ilçesine bağlı Saltuklu Mahallesi'nde 1790 yılında Ermeniler tarafından yapılan 231 yaşındaki Surp Minas Kilisesi Aziziye Belediyesi tarafından yapılan Gez Köy Kentsel Dönüşüm Projesi'nin tam ortasında harabe haliyle kaldı. Aziziye Belediyesi tarafından restore edilerek kentsel dönüşüm projesine de ortak edilmek istenen kiliseye en büyük engel ise Almanya'da yaşayan Türk sahibi oldu.

ANLAŞMAYA VARAMADILAR

Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, mal sahibiyle uzun süre görüşse de herhangi bir anlaşmaya varamadı. Kilisenin hiçbir şekilde restore edilmesine ve taşınmasına izin vermeyen mal sahibi kilisenin harabe şekilde kalmasını istedi.

Sahibinin yenilemeye izin vermediği 230 yıllık Ermeni Kilisesi madde bağımlılarının meskeni oldu

MADDE BAĞIMLILARININ UĞRAK YERİ HALİNE GELDİ

Kilise kentsel dönüşüm projesine engel teşkil etmese de yıkık ve harabe görüntüsüyle dikkat çekiyor. Öte yandan sahibinin isteği üzerine dokunulmayan kilise definecilerin ve madde bağımlılarının da uğrak yeri haline geldi. Defineciler tarafından kazılmadık yeri kalmayan kilise güçlükle ayakta kalmaya çalışıyor.

"TEKLİFLERİMİZİ KABUL ETMEDİ"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, mal sahibiyle yapılan görüşmelerde kesinlikle hiçbir sonuç elde edemediklerini ifade ederek, "İlçemizde Surp Minas adında bir kilise var. Bu kilise için daha önceden Anıtlar Kurulu'nun bir tescil kararı var. Biz Anıtlar Kurulu'na bu kilise için renovasyon projesini sunup onaylattık. Bu kilise tescillendiği için kamulaştırılmamış ve bu kilisenin bir sahibi var. Sahibinin ise Almanya'da yaşayan bir Türk vatandaşı olduğunu biliyoruz. Biz kendisiyle birkaç defa görüştük. Görüşmelerimizde hiçbir şekilde sonuç elde edemedik. Tekliflerimizi maalesef kabul etmedi. Burada öncelikli olarak yapmamız gereken ilk şey bu kilisenin renovasyonunu yapmak. Yani orijinaline uygun bir şekilde yeniden bir tadilat yapmak. Bizler maliyetine rağmen elimizi taşın altına koyduk. Ama tadil edildikten sonra tahsisi ile ilgili mal sahibi ile herhangi bir anlaşma sağlanamadı. Biz diğer teklifimizde ise orijinaline uygun olarak başka bir yere de taşınmasını istedik. Mal sahibi onu da kabul etmedi. O bölgede şantiyeler var. TOKİ tarafından oraya 1013 tane konut yapılıyor. Ayrıca özel sektörün yapmış olduğu konutlar var" dedi.

Sahibinin yenilemeye izin vermediği 230 yıllık Ermeni Kilisesi madde bağımlılarının meskeni oldu

"KENDİSİ DE YENİLEMEYE ÇALIŞMIYOR"

Başkan Orhan, mal sahibinin kendi imkanlarıyla da kiliseyi yeniletmediğini kaydederek, "Sahibi buraya geldi. Kendisiyle de avukatıyla da yüz yüze görüştük. Kilisenin harabe halde olduğunu kendisi de gayet net bir şekilde biliyor. Ama sonuç itibari ile belediyemize tahsis konusunda bir anlaşma olmadığı için bizde hiçbir işlem yapamıyoruz. Mal sahibinin kendisinin de yenileme projesini hayata geçirmesi mümkün, fakat bunun maliyetine kendisinin katlanması lazım. Kendisi maalesef öyle bir girişimde de bulunmuyor" şeklinde konuştu.

Sahibinin yenilemeye izin vermediği 230 yıllık Ermeni Kilisesi madde bağımlılarının meskeni oldu

PROJENİN ORTA YERİNDE

Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, alana yapılacak olan kentsel dönüşüm projesinin güzel görüntüsünü kilisenin harabe görüntüsünün bozduğunu aktararak, "Kilise tam Gez Köy Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ortasında yer alıyor. Kilisenin büyüklüğü yaklaşık 250-300 metrekare ama etrafında Anıtlar Kurulu tarafından belirlenen bir koruma çemberi var. Dolayısıyla kentsel dönüşümü yaparken o koruma penceresine riayet ediyoruz. Bu da yaklaşık 2 dönümlük bir alanı kapsıyor. Bu anlamda yaklaşma sınırı ve binaların yaklaşma planları kentsel dönüşüm projesi onaylanırken ve uygulanırken Anıtlar Kuruluna onaylatıldı ve o alan bir şekilde kentsel dönüşümün haricinde bırakıldı. Şu an bize kilise kentsel dönüşümde bir engel teşkil etmiyor ama tabi ki kentsel dönüşüm alanında böyle harabe bir görüntü bizi rahatsız ediyor. Her gün belli başlı kişiler tarafından oranın harabe hali devam ettirilmeye çalışılıyor. Kentsel dönüşüm sonrası orası bambaşka bir görünüme kavuşacak. Bizim amacımızda kilisenin bu görünümünden kurtulup yeniden güzel bir görünüme kavuşmasıdır" ifadelerini kullandı.

Sahibinin yenilemeye izin vermediği 230 yıllık Ermeni Kilisesi madde bağımlılarının meskeni oldu
Sahibinin yenilemeye izin vermediği 230 yıllık Ermeni Kilisesi madde bağımlılarının meskeni oldu
Sahibinin yenilemeye izin vermediği 230 yıllık Ermeni Kilisesi madde bağımlılarının meskeni oldu
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Sahibinin yenilemeye izin vermediği 230 yıllık Ermeni Kilisesi madde bağımlılarının meskeni oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • Denizcan yalim: Böyle yerler bence korumaya alınmalı çünkü bu tip yerler Hele hele ermenilerin olunca dahada değerli oluyor benim icin 3 5 Yanıtla
    Alp: Senin icin 0 0
  • Denizcan yalim: Ben ermenileri çok seviyorum çok iyi kültürlü insanlar 4 2 Yanıtla
  • Denizcan yalim: Bende geleneksel ermeni muzigi diye bir cd albüm var Adamlar çok etkileyici bir müzik yapiyor 4 2 Yanıtla
  • Denizcan yalim: Ben ermenileri çok seviyorum 0 0 Yanıtla
  • Denizcan yalim: Çok üzüldüm ermeni kiliseleri bu durumda olmamali 0 0 Yanıtla
  • Denizcan yalim: Bu sene kısmet olursa gidicem ermenistana erivana 0 0 Yanıtla
  • Denizcan yalim: Ben tarihi çok sevdiğim için böyle yerlere takındım var o yüzdende kiliseleri çok severim 0 0 Yanıtla
  • Denizcan yalim: Her ne olursa olsun böyle yerlerin sonu böyle olmamali 0 0 Yanıtla
  • Denizcan yalim: Ben bu sene inşallah ermenistana gidicem erivan i görmek istiyorum cunku 0 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement