Aigai Antik Kenti, Gün Işığına Kavuşuyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Aigai Antik Kenti, Gün Işığına Kavuşuyor

Aigai Antik Kenti, Gün Işığına Kavuşuyor

Manisa'nın Yuntdağı bölgesinde Köseler Köyü yakınındaki antik kent Aigai'de, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından 9 yıldır kazı çalışmaları yürütülüyor.'Keçi yurdu' anlamına gelen Aigai Antik Kenti'nde ortaya çıkarılan eserler görenleri...

10.04.2013 17:46

Manisa'nın Yuntdağı bölgesinde Köseler Köyü yakınındaki antik kent Aigai'de, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından 9 yıldır kazı çalışmaları yürütülüyor. 'Keçi yurdu' anlamına gelen Aigai Antik Kenti'nde ortaya çıkarılan eserler görenleri hayran bıraktı.

Yuntdağı'ndaki üç bin yıllık Aigai Antik Kenti'ndeki kazıları, Anemon Otelleri'nin de sahibi olan Manisalı işadamı Akçura ailesinin maddi desteği ile Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Doğer yapıyor. Prof. Dr. Doğer, kazıların 2004 yılında başladığını, bugüne kadar agora, kent meclisi binası, Bizans şapeli ve biraz ileride de büyük ihtimalle otel olduğunu tahmin edilen bir yeri kazdıklarını bildirdi. Kentin oldukça büyük olduğunu, tiyatrosu, gimnazyumu, hamamı, stadyumu bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Doğer, kazıların 100-150 yıl sürebileceğini kaydetti.

Antik kentte İsa'dan Önce 7'nci yy'da 100-150 kişi ile başlayan yaşamın 2 ve 1'inci yy'da 10-15 bin kişiye ulaştığını anlatan Prof. Dr. Doğer, "Roma Dönemi'nden kalan evler ile caddeye bakan dükkanlarda kazı çalışmalarına başladık. Bu kazılar kentin sivil ve sosyal yaşamı açısından bizi bilgi sahibi yapıyor. Kentin ana caddesi olarak bildiğimiz yol kenarında bazı dükkanlar açığa çıktı. Öğütme işinde kullanılan bazı taşlar bulduk. Burası büyük ihtimalle bir sanayi alanı gibi düşünülebilir. Ana cadde kazısının henüz başlarındayız. İlerleyen yıllarda daha net sonuçlar alabileceğiz" dedi.

Antik kentteki kazı çalışmaları sayesinde yörenin kaderinin de değişeceğini savunan Prof. Dr. Doğer, "Hedeflerimizden biri buradaki turizm hareketini canlandırmak ve kırsal kalkınmayı sağlamak. Antik dönem izleri günümüz turizmine kazandırıldığında bölgede turizm patlaması yaşanacak, bu da bölgenin kaderini değiştirecek" diye konuştu.

HARİKALAR YARATILDI

Kazıların sponsoru olan Anemon Otelleri Onursal Başkanı İsmail Akçura, kazı alanında bu güne kadar harikalar yaratıldığını vurguladı, "Ömrümüz yettiğince bu olağanüstü kenti ortaya çıkarma gayretinde olacağız" dedi.

Aigai'den çıkarılan heykel ve eserler Manisa Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Aigai Antik Kenti, Gün Işığına Kavuşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement