Adalar Müzesi İçin Geri Sayım Başladı - Son Dakika
Kültür Sanat

Adalar Müzesi İçin Geri Sayım Başladı

Adalar Müzesi İçin Geri Sayım Başladı

İstanbul'un İlk Kent Müzesi, Adalar Müzesi 10 Eylül'de Açılıyor…

02.08.2010 16:30  Güncelleme: 16:31

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı projeleri kapsamında, Adalar Vakfı, Adalar Belediyesi ve Adalar Kaymakamlığı'nın ortak çalışması ile hayata geçirilen Adalar Müzesi'nin ön açılışı, 3 geçici açık hava sergisi ile 31 Temmuz Cumartesi akşamı gerçekleşiyor.

"Ada Sahillerinde Bekliyorum" ve "Adalılar" sergileri Büyükada Çınar Mevkii'nde, "Adalar'da İz Bırakanlar" sergisi ise Büyükada İskelesi'nde ziyaretçilerle buluşuyor.

Geçici sergilerle müze açılışı arasındaki 40 gün boyunca gerçekleştirilecek konserler, yarışmalar, belgesel-film gösterileri, söyleşiler ve toplantılar Büyükada'ya bu yaz ayrı bir renk katacak.

İstanbul'un ilk kent müzesi Adalar Müzesi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt' un ev sahipliğinde, Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu ve Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda tanıtıldı.

Dünya üzerinde tek bir kent müzesi olacak olsaydı, bu İstanbul Kent Müzesi olurdu!

İstanbul gibi bir dünya kentinin, şimdiye dek bir kent müzesine sahip olmamasının gerçekten önemli bir eksiklik olduğuna dikkatleri çeken konuşmasında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt "Dünya üzerinde tek bir kent müzesi olacak olsaydı, bu İstanbul Kent Müzesi olurdu! Bunu biz söylemiyoruz, İstanbul'da verdiği konferansta, herkesin huzurunda Londra Müzesi Direktörü söylemişti.

Ama İstanbul'a tek bir kent müzesinin yetmeyeceği de aşikar. Hele şimdi neolitik tarihimizi de öğrendikten sonra; semtler, kronoloji ya da temalar bazında birden fazla müzeye ihtiyaç olacağı anlaşılıyor. Adalar Müzesi'ni bu sürecin bir başlangıcı olarak görüyoruz. Kronolojik veya tematik olarak daha fazla müze kurulacaktır. Önümüzdeki ay açılacak, Bilgi Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği 'İstanbul 1910-2010' sergisine bu sebeple Ajansımız destek veriyor.

Üniversite, serginin sonunda tüm sergi malzemesini gelecekte kurulacak müze için Belediye'ye verilmek üzere bize hibe ediyor. Bunların dışında İstanbul'da bir kent arkeolojisi müzesi olabilir. İstanbul'un toplumsal tarihini, son 200 yılını anlatan bir müze de keza. Bir başka müze İstanbul'un denizle ilişkisini anlatabilir. İstanbul'a dair konu olabilecek o kadar çok başlık var ki." dedi.

Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu "Adalar zengin kültürel ve tarihi dokusu ve çevre değerleri ile İstanbul ve dünya için önemli bir değer. Adalar'ın mimari mirası, tescilli yapıları, geçmişte ve bugün Adalar'da yaşayan insanların oluşturduğu zenginlik ve çeşitlilik İstanbul'un bir rengi. Adalar Müzesi Adalar Belediyesi'nin en önemli projelerinden birisidir. İ

İstanbul'un ilk çağdaş kent müzesine ev sahipliği yaparak yeni açılacak müstakbel müzelere örnek olacağımız için çok gurur duyuyoruz. Adalar için bu değerli ve tarihi adımın atılmasında emeği geçen destek veren İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Adalar Vakfı başta olmak üzere tüm kurum ve kişilere teşekkür ediyoruz" dedi.

Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu "Adalar'da bir Müze olması uzun yıllar kurulan bir hayalin gerçekleşmesi anlamına geliyor. Bir kentte özellikle çocukların kentsel tarihin tüm yönleri ile anlatıldığı, kendilerini bulabildikleri, geleceğini tartışabildikleri Müzelerinin olması çok önemli. Adalar Müzesi Adalı çocuklar başta olmak üzere tüm ziyaretçileri için bir ilki gerçekleştiriyor.

Adalar'ın İstanbul ile iç içe tarihinden 600 milyon yıllık bir kesit onlarca başlık altında sunuluyor. Artık Adalar'da bir günlük gezi yapmak için gelen bir İstanbullu da Adalı da çevresinde gördüğü kayaların üzerindeki renk farklarının Adalar'ın oluşumunda neyi ifade ettiğini, yürüyüş yolu üzerindeki eşsiz güzellikte mimari miras örneklerinin kimler tarafından ne zaman ve nasıl yapıldığını, en sevdiği roman yazarının kitabını Ada'da evinde nasıl yazdığını keyifle okuyabilecek, izleyebilecek. Adalar Müzesi bir kent müzesi olarak Adalar ve Adalılar ile birlikte nefes alıp vermeye devam edecek." dedi.

"Ada Sahillerinde Bekliyorum" ve "Adalılar" sergileri Büyükada Çınar Mevkii'nde…

Küratörlüğünü Gökhan Akçura'nın yaptığı "Ada Sahillerinde Bekliyorum" sergisi, Adalar'ın yakın tarihinde gündelik yaşamın izlerini, renkli bir anlatı, görsel malzeme ve objelerle destekleyerek ziyaretçilerin ilgisine sunuyor.

Küratörlüğünü Korhan Atay'ın yaptığı ve Adalar Müzesi'nin beş ana galeriden oluşan Kalıcı Sergileri'nin tematik bölümlerinden biri olacak "Adalılar" sergisi, Adalar'ın tarihini, hikayelerini, anılarını, sevinçlerini, üzüntülerini, gururlarını, heyecanlarını geçmişten bugüne Adalı portreleri ile bir araya getiriyor.

"Adalar'da İz Bırakanlar" Büyükada İskelesi'nde…

Adaların farklı tarihsel dönemlerine insan hikayeleri ile bakan, küratörlüğünü Korhan Atay'ın yaptığı "Adalar'da İz Bırakanlar" sergisi Büyükada İskelesi'nde Ada ziyaretçilerini karşılıyor.

Ön Açılaşa Özel: "Zırhlı Balık" Video Gösterimleri…

600 milyon yıl önce başlayan hikayenin önemli bir tanığı olan 400 milyon yıl önce Ada denizlerinde yaşayan "Zırhlı Balık" Adalar'ın jeolojik oluşum hikayesinin anlatıldığı animasyon eşliğinde 31 Temmuz açılışına renk katacak.

Adalılar'ın Müze'ye bağışladıkları 8mm'lik filmlerden üretilen klipler, sözlü tarih görüşmelerinden elde edilen videolar, Adalar'daki mimari miras envanterini dönemlere göre gezme imkanı veren Mimari Miras Veri Tabanı yine Çınar Mevkii'nde görülebilecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Adalar Müzesi İçin Geri Sayım Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement