Ponzi sistemi nedir? Ponzi şeması kime ait? Ponzi sistemi nasıl işler? - Son Dakika
Hukuk

Ponzi sistemi nedir? Ponzi şeması kime ait? Ponzi sistemi nasıl işler?

Ponzi sistemi nedir? Ponzi şeması kime ait? Ponzi sistemi nasıl işler?

Ponzi şeması yatırımcıların büyük miktarda para kaybetme riski ve hukuki sorumlulukları içerir. Ponzi sistemi nedir sorusu araştırılmaktadır. Peki, Ponzi sistemi nedir? Ponzi şeması kime ait? Ponzi sistemi nasıl işler? İşte detaylar...

23.10.2023 09:35  Güncelleme: 09:39

Finans dünyasında Ponzi sistemi olarak bilinen kurnazca bir dolandırıcılık yöntemi, yatırımcılara yüksek getiriler vaad ederek milyonlarca doların kaybına yol açan bir hileli düzeni ifade eder. Bu tür bir sistem, sürekli yeni yatırımcılar gerektirir ve genellikle sürdürülemez hale gelir. Ponzi sistemi nasıl işler merak konusu oldu. Peki, Ponzi sistemi nedir? Ponzi şeması kime ait? Ponzi sistemi nasıl işler? Detaylar haberimizde...

PONZİ SİSTEMİ NEDİR?

Finans dünyasında Ponzi sistemi olarak bilinen kurnazca bir dolandırıcılık yöntemi, yatırımcılara yüksek getiriler vaad ederek milyonlarca doların kaybına yol açan bir hileli düzeni ifade eder. Ponzi şeması, adını 1920'lerde ABD'de faaliyet gösteren ve yöntemi popülerleştiren Charles Ponzi'den almıştır.

PONZİ SİSTEMİ NASIL İŞLER?

Ponzi şeması, Ponzi sistemi veya Ponzi oyunu, yüksek kâr getiren bir üretim varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme katmayı amaçlayan ve ilk yatırım yapanlara ödemenin sisteme sonradan katılanların parasıyla yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir. Ortada yüksek kâr getiren bir üretim olduğu, bu üretim sayesinde yatırımcılara para ödendiği iddia edilir ve bu sayede sisteme yeni yatırımcılar çekmeye çalışılır. Ponzi şemasına katılımlar bittiği zaman, ortada kâr getiren bir üretim olmadığı için yeni yatırım yapanlara ödeme yapılamaz, sistem çöker ve ponzi şeması sonlanır.

PONZİ ŞEMASI KİME AİT?

Charles Ponzi'nin kendisi, 1920'de bu tür bir dolandırıcılık işletiyordu ve binlerce yatırımcıyı milyonlarca dolarla dolandırdı. Ancak, sonunda dolandırıcılığı açığa çıktı, ve Ponzi hapis cezasına çarptırıldı. O günden bu yana Ponzi şeması, birçok farklı örnekle tarihe geçti.

Çiğdem Sidar Ceylan
Sondakika.com - Hukuk

Son Dakika Hukuk Ponzi sistemi nedir? Ponzi şeması kime ait? Ponzi sistemi nasıl işler? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement