Zeybekci: AB Üyeliği İçin Gelecekte Referandum Yapılacak - Son Dakika
Güncel

Zeybekci: AB Üyeliği İçin Gelecekte Referandum Yapılacak

Zeybekci: AB Üyeliği İçin Gelecekte Referandum Yapılacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik olumsuz açıklama yapma gayretinde olduklarını söyledi.

18.09.2014 18:15  Güncelleme: 19:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik olumsuz açıklama yapma gayretinde olduklarını söyledi. Zeybekci, "Siyasi bir enstitü müsün yoksa ekonomi derecelendirme kuruluşu musun?" diye eleştirdi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir'de medya kuruluşu temsilcilerinin de yeraldığı basına kapalı gerçekleşen öğle yemeğinde kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody's ile ilgili sert açıklamalar yaptı. Zeybekci, Türkiye olarak kredi derecelendirme kuruluşlarını önemsemediklerini belirterek, "Türkiye olarak elimizde başarılarımız var. 'Aman onlar ne der' diye el pençe divan duracak değiliz. Türkiye ile ilgili olumsuz açıklama yapma gayretindeler. Sen siyasi bir enstitü müsün yoksa ekonomi derecelendirme kuruluşu musun? Kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilişkimizi keseriz. Bu da önem vermek olur. Türkiye olarak biz yolumuza, işimize bakarız" dedi.

Türkiye'nin Fitch ve Moody's'e aboneliğinin olduğunu dile getiren Zeybekci, "Dolayısıyla bu Türkiye'nin böyle bir şeyi kestiğinde bir B planı olmasına da gerek yok. Öyle bir şey konuşmamak lazım. Cumhurbaşkanımız 'Gerekirse' dedi ama gerekir hale geldi diye konuşmamak lazım. Şunu da iyi bilmek lazım. Türkiye'de 10 Ağustos'ta pazar günü seçim yapılacak. Moody's cuma günü illa 'Türkiye ile ilgili açıklama yapacağım' diye gayret içinde. Bunu pazartesi yap. 'Ben öyle pozitif bir yaklaşım olduğunu sanmıyorum, negatif şeyler bekliyorum' diye o hafta bir açıklama yaptım. Dolayısıyla cuma günü açıklama iptal edildi. Sonra seçimler yapıldı. Türkiye birinci turda Cumhurbaşkanını seçmiş. Pazartesi saat 09.00'da siyasi istikrarsızlık ve risk ile ilgili açıklama yapıyor. Hükümetin açıklaması önemli, yetmez diyor. Sen siyasi bir enstitü müsün yoksa ekonomi derecelendirme kuruluşu musun?" dedi.

Türkiye'nin dış ticaret açığında yüzde 25, cari açıkta yüzde 34 daralma olduğunu belirten Zeybekci, yıl sonundaki yüzde 6.4 cari açık rakamının şu an yüzde 5.5 seviyesinde olduğunu söyledi. ABD'de 6 milyon istihdam açığı varken, Türkiye'de istihdamın 6 milyon arttığını ifade eden Zeybekci, komşu ülkelerdeki sorunlara rağmen ihracatın yüzde 6.5 arttığını, 18 çeyrektir büyüme rakamının ortalama yüzde 6 büyüdüğünü açıkladı. Derecelendirme kuruluşlarının puanları aşağıda tuttuğu sürece Türkiye'nin yüksek faiz ödemek zorunda kaldığını savunan Zeybekci, "Türkiye'nin maliyetleri ile ilgili ön yönetim yapılmaya çalışılıyor. Faiz anlamında yüksek getiri isteyenlerin de algı yönetimlerinin olma ihtimali yüksek. Para satan insanların el ovuşturmalarına benzer bir şey bu" dedi.

YAŞ ÜZÜME TEŞVİK

Yaş üzümde ton başına 80 lira olan desteğin 130 liraya çıkacağı müjdesini veren Zeybekci, "Bunu ihracatçıya veriyoruz ama üreticiye de yansıyacak. Yarından sonra çıkacak" dedi. Yakında turizmle ilgili İzmir'de dünya çapında bir organizasyona hazırlandıklarını açıklayan Zeybekci, şu an kesinleşmediği için organizasyonun ismini vermediğini söyledi. Zeybekci, İzmir'de birkaç tane serbest bölge daha üretmek ve uzmanlaşmış organize sanayi bölgeleri oluşturmak gibi planları olduğunu kaydetti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci daha sonra EBSO'nun düzenlediği Ekonomik Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Toplantıda konuşan EBSO Meclis Başkanı Salih Esen yaptığı açılış konuşmasında küresel piyaslardaki dalgalanmalar, Ortadoğu kaosu, IŞID terörü, iç meseleler, enflasyon mücadele tedbirlerin iş dünyasın ciddi sorunlarla karşı karşıya getirdiğini söyledi. Piyasadaki durgunluk ve güven sorunun da iş yapmayı güçleştirdiğini belirten Esen karşılıksız çeklerden ve bunlarla ilgili işlemlerin yavaşlığından şikayet etti.

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ise ekonominin gelişmesi için reformlar yapılması gerektiğini TOBB olarak önemli çalışma içine girdiklerini ve hazırladıkları raporda önerilerin yeraldığını söyledi. Seçim sistemi ve siyasi partiler yasası değişikliği, bürokrasi reformu, vergi reformu, inovasyon, katma değer ürünleriyle ilgili teşviklerin bunların arasında yeraldığını belirtti.

Yorgancılar, yatırımcıların İzmir'le ilgili en büyük şikayetleri olan teşvik eşitsizliğine de dikkat çekti. İzmir'deki organize sanayi bölgelerinde kentin fırsatlarını hayata geçiremediklerini belirten Yorgancılar, "3500 metrelik bölgede 4 değişik teşvik uygulaması var. Fabrika kuracak olan her yönde dört yarı teşvik uygulamasıyla karşılaşıyor. Kasten yapıldığın düşünmüyoruz mutlaka gözden kaçan hususlar vardır" dedi. Yorgancılar ayrıca TRT payını neden ödediklerini anlam veremediklerini de söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, EBSO'da yaptığı konuşmanın başında İzmir'in kendileri için çok farklı anlamı olduğunu söyledi. Ege Bölgesi'nde İzmir'in mahallenin en güzel kızı olduğu benzetmesi yapan Zeybekci, "Kimse kalkıp da biz İzmirliyliz, İzmir'e en çok biz severiz' demesin. Denizlili, Aydınlı ve Manisalı da İzmir'i çok seviyor. İzmir başka bir yer. İzmir hepimizin. Kenttin ne sıkıntısı varsa bizim meselemizdir" dedi.

EBSO Meclis Başkanı Esen'in dile getirdiği karşılıksız çeklerle ilgili soruna hak verdiğini, Dünyada vadeli çek alışkanlığı olmadığını belirten Bakan Zeybekci, "Dünyada entegre olacaksak aynı hukuk kurlarına tabi olacağız. Dünyanın masa üstü kadar küçüldüğü ortamda, dünyadaki mahkemelerle karşı karşıya geldiği ortamda bir Yunanlı'ya, Fransız'a vadeli çek vermeyi teklif edebilir misiniz? Türkiye'de aksaklık yaratmadan, ticarette kullanılan bu enstrümandan derinlemesine problem yaratmadan kurtulmamız gerekiyor" dedi.

Zeybekci, EBSO Başkanı Yorgancıların dikkat çektiği İzmir'deki teşvik eşitliğiyle ilgili yaptığı konuşmada 3.5 km alandaki dört ayrı teşvik kuralları olduğunun bir gerçek olduğunu söyledi. Zeybekci, "İzmir'in avantajlarını beraber belirleyeceğiz. İzmir'de 1 milyar TL üzerin yatırımlar 5. Bölge teşviğine tabidir. ARGE yatırım da aynı şekildedir. Daha önce de yerel yöneticilere havzayla ilgili ürün planlaması yapmayı önerdim Turizmle ilgili yatırımlara önem verdik. Termal turizm yatırımları da 5. Bölge teşviği kapsamındadır. Biz nokta atışı çözümler bulmaya çalışmayı önerdik. Böylece İzmir teşvikle ilgili sorundan kurtulur. İzmir için hayallerimiz var. Öncelikle Serbest Bölgeler şehri yapmak istiyoruz" dedi.

Bakan Zeybekci, 17 aralık benzeri negatif senaryolarla 'Türkiye batacak, siyasi istikrarsızlık olacak' denilmesine karşın 2014'de doğrudan yabancı yatırımda Türkiye yüzde 40'a yakın artış sağlandığını söyledi. Türkiye'ninni borç yapısıyla ilgili de endişeler yaratıldığını belirten Zeybekci, "Kamu borçlarının milli gelire oranı yüzde 75'den 36'ya düştü. AB üyesi 28 ülkenin 25'inden daha iyi. Bankalarımızın durumu da iyi. Türkiye'de istesek de kriz çıkmaz. Önümüze bakıyoruz. Türkiye'nin bir günde yaşadığı gündemi bir başka ülke 1 yılda yaşasa o iktidar mahvolur" dedi.

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULUNU AÇIKLADI

Zeybekci, kapatılan ve Ekonomi Bakanlığı tarafından yeniden yapılandırılan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'yla ilgili bilgi verdi. DEİK'in eski yapıda yabancı bir bakan veya başbakanı Türkiye'ye gelişinden, temaslarında haberleri olmadığını veya son anda duyduklarını söyledi. Hükümetlerin, kadim, bölgesel, sektörel politikaları olduğunu belirten Zeybekci, "Eskiden 25 kişiden oluşan yönetimin 13'ünü bir organ belirliyor, geri kalanlarını da başka organlardan temsilcilerin oluştururdu. Yeni yapıda DEİK yönetimi 35 kişiden oluşacak. Tamamını 215 kişilik genel kurul seçiyor. Bakanlık olarak tek bir kişi atamıyoruz. Sektörlerden eşit oranda katılım sağlanıyor. TOBB üyesi odalardan başkanlar, STK'lar, ihracatçı birliklerinden üyeler yeralacak. Bakanlık tarafından atama yok. Bütçesine biz talip oluyoruz. Yurt dışına çıkıldığında tek ricamız, Büyükelçi, ateşelikler Ekonomi Bakanlığı ile iliteşimde olacak, toplantıya katılacaklar. Benim ülkemin hassasiyetleri, pozitif kazanımlar anlamında ülkenin haberi, bilgisi olsun daha iyisini yapalım diye, ekonomik anlamda maksimum fayda sağlamaya yönelik böyle bir yapı oluşturuldu" dedi. Toplantı sonunda EBSO adına Bakan'a plaket verildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Zeybekci: AB Üyeliği İçin Gelecekte Referandum Yapılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement