Yağmurdan Turp Üretimine 10 Milyon Liralık Zarar - Son Dakika
Güncel

Yağmurdan Turp Üretimine 10 Milyon Liralık Zarar

Yağmurdan Turp Üretimine 10 Milyon Liralık Zarar

Türkiye'nin turp üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Osmaniye'nin Kadirli İlçesi'nde etkili olan şiddetli yağmur, üretime ağır darbe vurdu.

11.01.2015 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin turp üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Osmaniye'nin Kadirli İlçesi'nde etkili olan şiddetli yağmur, üretime ağır darbe vurdu. Turp Üreticileri Birliği Başkanı Soner Topalhan, sağanak yağış sonrası Savrun Çayı'nın taşmasıyla havuzlardaki turpların sel sularıyla akıp gittiğini belirterek, "Sektörün direkt ve dolaylı yoldan zararı 10 milyon TL'dir"

Bu yıl 35 bin dekarlık alana ekilen ve ilçede 5 bin kişiye istihdam sağlayan turpların tarladan sökülerek temizlenip paketlendiği Savrun Çayı'ndaki yıkama havuzların birçoğu, yağış nedeniyle çayın taşması sonucu hasar gördü. Havuzların zarar görmesi, ilçede turp üretimini durma noktasına getirdi. Soner Topalhan, yağmur nedeniyle üreticilerin zararının büyük olduğunu söyledi. Turp üretiminin ilçeye çok büyük bir ekonomik katkı sağladığını belirten Topalhan, havuzların çoğunun yıkılmasından dolayı mevcut havuzlardaki üretimin talebi karşılayamadığını kaydetti. Turpların tarlada kaldığını söyleyen Topalhan, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 80'inin karşılandığı Kadirli'de şiddetli yağış ve beraberinde Savrun Çayı'nın taşması nedeniyle hem üreticiler, hem çiftçiler hem de bu sektörden ekmek kazanan yaklaşık 5 bin kişi etkilendi. Sağanak yağış ve Savrun Çayı'ndaki sel, satışa hazır paketlenmiş ve havuzlarda yıkanmayı bekleyen turpları alıp götürdü. Bunun yanında havuzlarımızda ki malzemelerin bir çoğu zarar gördü. Sevkiyat olmadığı için çiftçinin turpları da tarlada kaldı. Sektörün direkt ve dolaylı yoldan zararı 10 milyon TL'dir. Havuzlarımızı yeniden yapmak için sel sularının çekilmesini bekliyoruz ve sular çekilir çekilmez yeniden havuz yapacağız."

Üretimin fazla olmaması nedeniyle ilçedeki turpun fiyatı da yüzde 100 arttı. Market ve bakkalarda kilosu 50 kuruştan satılan turp, havuzların yıkılmasından sonra 1 TL'den satılmaya başladı.

TURP ÜRETİCİLERİNE BAŞKAN TARHAN'DAN DESTEK GELDİ

Kadirli Belediye Başkanı MHP'li Ömer Tarhan da Savrun Çayı'na giderek turp üreticilerine geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Ziyarette havuzlarda çalışanlara çorap ve eldiven dağıtan Kara, Soner Topalhan'dan da bilgi alı. Havuzların çoğunun yıkılıp zarar gördüğünü öğrenen Tarhan, 'Havuzlarınızı biz yapacağız' diyerek bölgeye iş makineleri istedi. Tarhan'ın talimatı üzerine Savrun Çayı'na gelen iş makineleri havuz yapımına başladı.

Turpun Kadirli için hem ekonomik hem de istihdam bakımında çok önemli olduğunu belirten Başkan Ömer Tarhan, turp üreticilerinin yaralarını sarmak için belediyenin tüm imkanlarını seferber ettiklerini söyledi. Tarhan, "Havuzların yeniden yapılması için gönderdiğimiz iş makineleri çalışmalarına başladı. İnşallah havuzlar en kısa zamanda yapılıp durma noktasına gelen turp üretimi tekrar eskisi gibi olacak" diye konuştu. - Osmaniye

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yağmurdan Turp Üretimine 10 Milyon Liralık Zarar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement