Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler

Ukrayna\'nın Doğusundaki Gelişmeler

Almanya Savunma Bakanı Leyen, Rusya’dan Ukrayna’daki ayrılıkçılara çağrıda bulunmasını istedi Leyen: "Siyasi bir çözüme ihtiyacımız var" "Moskova, Ukrayna’yı istikrarsızlaştırmaya devam ederse, üçüncü aşama yaptırımlara geçeceğiz"

19.04.2014 14:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen,  Rusya'dan Ukrayna'nın doğusunda gerilimi düşürmek için Rusya yanlısı güçlere çağrıda bulunmasını istedi.

Haftalık Focus dergisine verdiği demeçte Ukrayna'daki son gelişmeleri değerlendiren Almanya Savunma Bakanı, bölgede gerilimin düşürülmesini istediklerini, bunun için Rusya'nın da adım atması gerektiğini kaydetti.

"Siyasi bir çözüme ihtiyacımız var" ifadesini kullanan Leyen,  "Rusya, Ukrayna yönetimine gerilimi düşürme çağrısı yaptı. Ben şimdi Rusya'dan, aynı çağrıyı Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılara da net bir şekilde yapmasını bekliyorum" şeklinde konuştu.

Almanya Savunma Bakanı, Batı'nın Kırım'ın ilhakına ve Ukrayna'daki gelişmelere kayıtsız kaldığı eleştirilerini geri çevirirken, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Batı çok net ve kararlı. Avrupalılar olarak, herhangi bir yanlış anlaşılmaya mahal vermeyecek şekilde şunu söylüyoruz. Moskova, Ukrayna'yı istikrarsızlaştırmaya devam ederse, üçüncü aşama yaptırımlara geçeceğiz. Üçüncü aşama yaptırımlar, dünya ekonomisini bir bütün olarak geriye götürür ama en sert şekilde ve uzun vadeli olarak Rusya'yı etkiler."

-"NATO'nun gücü ortada"-

NATO'nun doğu sınırlarını güçlendirme ve müttefiklerle dayanışma konusunda geçen hafta kararlaştırdığı ek önlemler ile ilgili bir soruya karşılık "NATO'nun dış sınırları koruma altındadır, güvenlidir. Hem içeriden hem dışarıdan bakıldığında NATO'nun gücü ortadadır" diyen Leyen, şunları kaydetti:

"NATO'nun gücü konusunda Rusya dahil kimsenin şüphesinin olmadığını düşünüyorum. Biz ittifak içerisinde işbirliğimizi daha da uyumlaştırmak istiyoruz. NATO bu amaçla hazırladığı ilk önerilerini gelecek hafta iletecek. Şu anda planlamalar NATO bünyesinde sürüyor. Bu arada unutmamak gerekir ki NATO sadece askeri değil aynı zamanda siyasi bir ittifaktır."

Ukrayna'nın BM gücü talebi-

Almanya Savunma Bakanı Leyen, Ukrayna yönetiminin dile getirdiği Birleşmiş Milletler barış gücü önerisi konusunda soruya yanıt verirken, bunun Rusya'nın tavrına bağlı olacağına işaret etti.

"Ukrayna yönetimi de şunu biliyor: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Mavi Berelileri gönderebilmesi için Rusya'nın da onayının alınması gerekiyor. Şu anda önemli olan Cenevre'de yapılan görüşmeler formatında Rusya ile Ukrayna yönetimi arasında diyaloğun sürdürülmesi. Eğer burada mutabakat sağlanırsa, tabii o zaman BM çerçevesinde barışı koruma önlemleri değerlendirilebilir." - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement