Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Rusya'yı Suçladı - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Rusya'yı Suçladı

Ukrayna\'nın Ankara Büyükelçisi Rusya\'yı Suçladı

Büyükelçi Sergiy Korsunsky: "Herkesin şunu anlaması gerekiyor ki, biz savaştayız. Topraklarımızda Rus askerleri var ve biz kendimizi savunuyoruz" "Cenevre uzlaşmasının hala bir şans olduğuna inanıyorum" "Federal devlet, sosyal yapımıza ve tarihimize uygun değil" "NATO yaptırımlarının da daha sert olması.

22.04.2014 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halit Gülşen/Betül Yürük - Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, Rusya'nın, Slavyansk kentinde Rusya yanlıları ve karşıtları arasında yaşanan çatışmalardan aşırı milliyetçi "Sağ Sektör"ü suçlamasını "provokasyon" olarak nitelendirerek, "Herkesin şunu anlaması gerekiyor ki, biz savaştayız. Topraklarımızda Rus askerleri var ve biz kendimizi savunuyoruz" dedi.

Korsunsky, Ukrayna'daki kriz ve ülkenin doğusundaki gelişmelere ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Rusya'nın önerdiği federal yapının Ukrayna'nın sosyal yapısına ve tarihine uygun olmadığını ifade eden Korsunsky, bağımsız bir ekonomi oluşturmaları gerektiğini belirtti. Korsunsky, "önceliklerinin demokratik ve şeffaf bir ortamda devlet başkanlığı seçimlerini gerçekleştirmek" olduğunu söyledi.

Büyükelçi Korsunsky, Ukrayna'nın doğusundaki Slavyansk şehrinde Rusya yanlıları ve karşıtları arasında yaşanan çatışmada 3 kişinin ölümünden Rusya'nın aşırı milliyetçi "Sağ Sektör"ü suçlamasını "provokasyon" olarak nitelendirdi. Ukrayna'da çok sayıda milliyetçi grup olduğunu belirten Korsunsky, "Bu insanlar Ukrayna için mücadele ediyor" ifadesini kullandı.

"Sağ Sektör"ün çok küçük bir grup olduğunu belirten Korsunsky, "Herkesin şunu anlaması gerekiyor ki, biz savaştayız. Topraklarımızda Rus askerleri var ve biz kendimizi savunuyoruz" diye konuştu.

"Cenevre mutabakatı hala şans"

AB, ABD, Rusya ve Ukrayna temsilcilerinin geçen hafta Cenevre'de biraraya gelmesi ve mutabakata varmalarını "olumlu bir adım" olarak değerlendiren Korsunsky, bu görüşmelerinin ikinci ayağının da yapılması gerektiğini belirterek, "Cenevre uzlaşmasının hala bir şans olduğuna inanıyorum" dedi.

Korsunsky, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı gösterilerde silahlı gruplar bulunduğunu ve bu nedenle de güç kullanılarak karşılık verilmesi gerektiğini ifade ederek, "Kamu binaları silahlı kişilerce işgal edildi. Eğer bu göstericiler barışçıl gösteri yapıyor olsaydı, onlarla oturup konuşmamız gerekirdi ama silahlı gruplar, siyasi istekleri yok" değerlendirmesini yaptı.

"Önceliğimiz devlet başkanlığı seçimleri"

Rusya tarafından gündeme getirilen federasyon tartışmalarına da değinen Korsunsky, Rusça'nın şu an Ukrayna'da bölgesel bir dil olduğunu, anayasal bir dil de olacağını belirtti.

Ukrayna için mevcut durumda dil konusunun öncelikli olmadığını ifade eden Korsunsky, "Önceliğimiz cumhurbaşkanlığı seçimlerinin demokratik ve şeffaf bir ortamda gerçekleştirilmesini sağlamak. Bağımsız bir ekonomi, demokratik bir toplum inşa etmemiz gerekiyor. Bu noktada federal devlet, bizim sosyal yapımıza ve tarihimize uygun değil" diye konuştu.

Büyükelçi Sergiy Korsunsky, NATO'nun yaptırımlarının da daha sert olması gerektiği görüşünü dile getirdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Rusya'yı Suçladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement