Toplu Taşıma Araçlarının Engellilerin Erişimine Uygun Hale Getirilmesi - Son Dakika
Güncel

Toplu Taşıma Araçlarının Engellilerin Erişimine Uygun Hale Getirilmesi

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Öztürk: "Hiç engelli taşımayan bir araca da bu donanımı taktırmak, hem esnafın ekonomisine hem de ülke ekonomisine ciddi manada sıkıntı verir"

19.11.2014 17:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, şehir içi toplu taşıma araçlarının engellilerin erişimine uygun hale getirilmesiyle ilgili düzenlemeye ilişkin, "Hiç engelli taşımayan bir araca da bu donanımı taktırmak, hem esnafın ekonomisine hem de ülke ekonomisine ciddi manada sıkıntı verir" dedi.

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehir içi yolcu taşıma hizmeti yapan araçlardan engelliler için erişilebilir olmayanlara yetki belgesi, izin veya ruhsat verilmemesine yönelik kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildiğini hatırlatarak, kanun teklifinde "Servis araçları için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca 1 yıl içerisinde hazırlanacak yönetmelik uygulanır" şeklinde bir ibare bulunduğunu belirtti.

Şehir içindeki tüm toplu taşıma araçlarında engelli donanımının olacağını anlatan Öztürk, servis araçları, turizm araçları ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan araçlarda da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı?'nın görüşleri alınarak bir yıl içinde çıkarılacak yeni bir yönetmeliğin uygulanacağını ifade etti.

Bu nedenle bu karar çıksa dahi servis araçlarında bir yıl söz konusu donanımın aranmayacağına işaret eden Öztürk, şöyle konuştu:

"Bir yılın ardından da görüş alınarak bir düzenleme yapılacak. Bizim 'engellilere hizmet vermeyelim' gibi bir düşüncemiz yok. Ancak, bir talebimiz var. Bizim çalışma alanlarımızda hizmet veren araçların hemen tamamı, en az bir eğitim sezonu ya da en fazla bir yıl süreyle hizmet vereceklerdir. Bu hizmet alanı içerisinde, hizmet alımı yapacak kişiyle servisçi arasında sözleşme yapılır. Sözleşme aşamasında, 'engelli personelimiz vardır ya da yoktur' veya 'engelli ihtiyacına cevap verebilen bir araca ihtiyacımız vardır'  diye hüküm koyarlarsa o zaman bu iş daha kolay ve ekonomik olur. Aksi takdirde hiç engelli kişi taşımayan bir araca da bu donanımı taktırmak, hem esnafın ekonomisine hem de ülke ekonomisine ciddi manada sıkıntı verir."

Öztürk, İstanbul'da yaklaşık 56 bin servis aracı bulunduğuna dikkati çekerek, bunların içinde engelli donanımı bulunan araç sayısının 'yok' denecek kadar az olduğunu dile getirdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Toplu Taşıma Araçlarının Engellilerin Erişimine Uygun Hale Getirilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement