Suriyeli Sığınmacıların Er Meydanı'ndaki Bekleyişleri Sürüyor (4) - Son Dakika
Güncel

Suriyeli Sığınmacıların Er Meydanı'ndaki Bekleyişleri Sürüyor (4)

Suriyeli Sığınmacıların Er Meydanı\'ndaki Bekleyişleri Sürüyor (4)

Sığınmacılar PARKTAN BOŞALTILDI Avrupa ülkelerine gitme umuduyla yürüyerek Edirne'ye geçen pazartesi günü gelen ve şehir merkezindeki İlhan Koman Parkı'na çadırla kamp kuran yaklaşık 200 Suriyeli sığınmacı polis ekiplerince boşaltıldı.

22.09.2015 01:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sığınmacılar PARKTAN BOŞALTILDI

Avrupa ülkelerine gitme umuduyla yürüyerek Edirne'ye geçen pazartesi günü gelen ve şehir merkezindeki İlhan Koman Parkı'na çadırla kamp kuran yaklaşık 200 Suriyeli sığınmacı polis ekiplerince boşaltıldı.

Akşam saatlerinde sığınmacıların çocuklarından oluşan bir grup ellerinde pankartlarla Yunanistan'ın kapıları açana kadar açlık grevi başlatmıştı. Ellerinde İngilizce ve Türkçe olarak 'Thank you Merkel Mother', 'Kapılar açılana kadar açlık grevi', yazılı pankartlar taşıyan Suriyeli çocuklar Yunanistan'ın sınırı açarak kendilerine izin vermesini istedi.

SAĞANAK YAĞMURDA ISLANDILAR

Eylemin ardından başlayan sağanak yağış sığınmacılara zor anlar yaşattı. Şiddetli yağmurdan naylonlardan ve battaniyelerden çadır yaparak korunmaya çalışan sığınmacıların kaldığı parka daha sonra Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri geldi. Grupları yönlendiren temsilcileri ayrı bir noktada toplayan polis ekipleri, yağmur nedeniyle ıslanan sığınmacılara kendi istekleri halinde İstanbul'a gidebileceklerini, ancak kalmak isteyenlerin Sarayiçi'ndeki diğer Suriyeli grubun bulunduğu yere götürüleceği söylendi. Arapça ve Türkçe anonslar yapan polis ekipleri bir çok aileyi ikna ederek İstanbul'a giden otobüslere bindirdi. Bazıları ise halen Yunanistan sınırına gitmek istediğini söyleyince polis ekiplerince zorla otobüslere bindirildi. Polis gitmek istemeyen sığınmacılara müdahalede bulunmazken zorluk çıkaranlara karşı önlem aldı. Sinir krizi geçiren bir Suriyeli kadın ise ambulansla götürüldüğü Selimiye Devlet hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Ağlayan çocuklarla tek tek ilgilenen polis ekipleri kucaklarına alarak sakinleştirdi. Yaklaşık 2 saat süren ikna çabalarının ardından son 1 haftadır İlhan Koman parkındaki çadırlarda kalan 200 kadar Suriyeli sığınmacı İstanbul'a gitmek istemeyenler ise Sarayiçi'ndeki mülteci kampına dönen Er Meydanı'na götürüldü.

SARAYİÇİ'NDEKİ SURİYELİLERİN SAYISI ARTIYOR

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı'na yerleştirilenlerin sayısı ise 2 bini geçti. Edirne Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı ekiplerince kent merkezinde yakalanan yada farklı yollardan Edirne'ye gelen Suriyeliler de Sarayiçi'nde adeta mülteci kampına dönen Er Meydanı'na getiriliyor. Polis ekiplerince Sarayiçi'ne ulaşımı sağlayan iki tarihi köprüde giriş çıkışlar kontrol altına alındı. İhtiyaçları için kent merkezine gitmek isteyen gruplara izin verilmezken, sadece 1 yada 2 kişinin çıkışına izin veriliyor.

24 SAATTE 700 SIĞINMACI İSTANBUL'A DÖNDÜ

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in yarın akşama kadar süre verdiği Suriyeli sığınmacılardan 700 kadarı kendi istekleriyle İstanbul'a döndü. Sarayiçi mevkiinde Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nce oluşturulan masalarda kimlik ve pasaport bilgileri kaydedilen sığınmacılar daha sonra gitmek istedikleri şehirler için ayrılan otobüslere bindirilerek Edirne'den ayrıldı. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından son 24 saatte 15 otobüsle yaklaşık 700 kadar sığınmacının başka şehirleri nakilleri yapıldı.

POLİSİ GÖRÜNCE YÜRÜMEKTEN VAZGEÇTİLER

Sarayiçi mevkiinde bulunan yaklaşık 100 kadar sığınmacı Yunanistan'a gidebilmek için yürüyüşe geçti. Tekerlikli sandalyeli Suriyeli kadın ve çocukların da yer aldığı grup, tarihi Kanunu Köprüsü'nden geçerek Yunanistan sınırına gitmek istedi. Sarayiçi mevkiinin çıkışına kadar polis ekiplerinin müdahale etmediği sığınmacılar, yola adeta etten duvar ören Çevik Kuvvet polislerini görünce yürümekten vazgeçerek oturma eylemi yaptı. Edirne Emniyet Müdür Yardımcısı Kemal Şahin, megafonla sığınmacılara yürümelerinin yasal olmadığını ve gereğini yapmak zorunda kalacaklarını anons etmesinin ardından Suriyeliler geri döndü. Zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı yürüyüş sırasında polis sığınmacılara müdahale etmedi.

Yürümekten vazgeçen kalabalık arasındaki 54 kişi hemen otobüs gelmesi halinde İstanbul'a gitmeyi kabul etti. Edirne Emniyet Müdürlüğü'nce sağlanana otobüse binen sığınmacılar İstanbul'a doğru yola çıktı. Bir çok sığınmacının çantasını polis ekipleri minibüse taşıdı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Suriyeli Sığınmacıların Er Meydanı'ndaki Bekleyişleri Sürüyor (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement