Sıcaklıklara Aldanan Meyvelerin Verimi Düşük Olabilir - Son Dakika
Yerel

Sıcaklıklara Aldanan Meyvelerin Verimi Düşük Olabilir

Sıcaklıklara Aldanan Meyvelerin Verimi Düşük Olabilir

Kış mevsimine göre yüksek seyreden sıcaklıklar nedeniyle çiçek açan meyvelerin verimi düşük olabilir.

11.02.2014 17:22  Güncelleme: 17:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle bazı meyvelerin erken çiçek açtığını söyledi.

Özellikle, Şubat ayıyla hava sıcaklıklarının başta bölgede olmak üzere gündüz 15 derecelere kadar çıktığını ifade eden Karadeniz, şöyle konuştu:

"Bazı meyve ağaçları bu yalancı bahara aldanarak çiçek açtı. Bugünlerde karayemiş, erik, kayısı, badem ve şeftali gibi meyvelerin çiçek açtığını gözlemliyoruz. Sert çekirdekli meyve türlerinde kış üşüme süreleri daha kısa. Bu meyveler bir süre 7 derecenin altında beklediğinde üşüme ihtiyaçlarını karşılıyor ve havaların ısınmasıyla hemen açıyor. Zamanından önce açan çiçeklerin muhtemelen ileride dökülmesi söz konusu. Böylelikle üründe bir düşüş olacaktır. Bu meyvelerin erken uyanması verimi olumsuz yönde etkileyecektir."

Erkek çiçek açan söz konusu meyve türlerinin ilerleyen dönemde ani sıcaklık değişikliği durumunda don riskiyle de karşı karşıya kalmasının söz konusu olabileceğine değinen Karadeniz, "Eğer bu durum söz konusu olursa, meyve verimi iyice düşecek." ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Karadeniz, şubat ayının mevsim normallerinde geçmesini temenni ederek, bu durumun sadece bu meyveleri değil fındık ve arıları da olumsuz yönde etkilediğini sözlerine ekledi. - Ordu

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sıcaklıklara Aldanan Meyvelerin Verimi Düşük Olabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement