Samsun'da Çatak Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Samsun'da Çatak Değerlendirme Toplantısı

Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen Çevre Amaçlı Tarımsal Alanların Korunması (ÇATAK) Projesi değerlendirme toplantısı 11 ilin katılımıyla Samsun'da gerçekleştirildi.

16.10.2014 17:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen Çevre Amaçlı Tarımsal Alanların Korunması (ÇATAK) Projesi değerlendirme toplantısı 11 ilin katılımıyla Samsun'da gerçekleştirildi.

Amisos Otel'de düzenlenen toplantıya Samsun, Amasya, Ankara, Çankırı, Çorum, Kastamonu, Kırıkkale, Sakarya, Tokat Yozgat ve Zonguldak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinden personel katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Samsun'un ÇATAK Projesi kapsamında 2010 ile 2014 yılları arasında önemli bir yol katettiğini söyledi.

"Samsun'da 2014 yılında toplamda 47 bin 140 dekar alanda 6 ilçede 97 köyde 760 üreticide ÇATAK Projesi yürütülmektedir" diyen Güven, şöyle devam etti:

"İlimizde Çatak Projesi alan bazlı bir proje olup, seçilmiş köylerde belli alanlarda uygulanır. Kişi bazlı bir proje değildir ve desteklenen parsellerde 3 yıl süre ile uygulanmaya devam eder. Dünyada ve ülkemizde yanlış tarım uygulamaları sonucunda ortaya çıkan, biyolojik çeşitliliğin azalması, iklimsel değişiklikler, küresel ısınma, ozon tabakasının zarar görmesi, toprakların verimsizleşmesi ve çoraklaşması, yeraltı yüzey sularının azalması ve nihayetinde kirlenmesi, sağlık sorunlarının hızla artmasına sebep olmuştur."

Toprağın, suyun ve havanın gelecek nesillere korunarak intikalini sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Güven, "Bakanlığımızca uygulamaya konulan 'İyi Tarım Uygulamaları Projesi'nin ülkemizde hayat bulması için Bafra ilçesi 2005 yılından bu yana önderlik görevini başarıyla sürdürmektedir. Samsun'da yaşayan 1 milyon 300 bin insan içme suyunu Çakmak Barajı'ndan kullanmaktadır. Samsun Türkiye'de içme suyunu çeşmeden içen 4 ilden biridir. Baraj çevresinde tarımsal üretim alanlarında kullanılacak kimyasal gübre ve ilaçların atıkları doğal dengeyi bozması yanında yağmur, kar ve diğer etkenlerle içme suyuna karışma riskini önlemek için barajın etrafında bulunan tüm köylerde tarım, kontrollü gübre ilaç kullanımı şeklinde uygulanmalıdır. Eğer temiz su içmek istiyorsak bu zorunludur" diye konuştu. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Samsun'da Çatak Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement