RTÜK Açıklaması - Son Dakika
Güncel

RTÜK Açıklaması

"Gazete haberlerinin ve bazı Üst Kurul üyelerinin değerlendirmelerinin aksine, TBMM Soruşturma Komisyonu ile ilgili haberler hakkında verilen müeyyide kararları Üst Kurulun AK Parti kontenjanından seçilen üyelerinin bir sansür girişimi değildir" "Herkes gibi medya hizmet sağlayıcıların da mahkeme kararlarına.

03.01.2015 16:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK), TBMM Soruşturma Komisyonu ile ilgili haberler hakkında verilen müeyyide kararlarının, Üst Kurulun AK Parti kontenjanından seçilen üyelerinin bir sansür girişimi olmadığı belirtildi.

RTÜK'ten yapılan açıklamada, dört eski bakan hakkında kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu ile ilgili gazete haberlerinin okunduğu televizyon kuruluşlarına yönelik müeyyide kararları hakkında bazı basın ve yayın organlarında haberler çıktığı anımsatıldı.

Gazete haberlerindeki değerlendirmeler ve bazı Üst Kurul üyelerinin değerlendirmelerinin aksine, TBMM Soruşturma Komisyonu ile ilgili haberler hakkında verilen müeyyide kararlarının, Üst Kurulun AK Parti kontenjanından seçilen üyelerinin bir sansür girişimi olmadığına işaret edilen açıklamada, "Konuyu bu şekilde çarpıtarak medya kuruluşlarına servis etmek ve Üst Kurul kararlarını kullanarak şov yapmak, kişisel amaçlarına ulaşmak için mensubu olduğu kurumu karalama girişimidir ve kabul edilmesi mümkün değildir" ifadesine yer verildi.

RTÜK'ün eleştiriye sebep olan kararlarının dayanağının Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliğinin 25/11/2014 tarihli ve 2014/4205 Değişik İş No'lu yayın yasağı kararı olduğunun altı çizilen açıklamada, gerek mahkemelerin gerekse YSK'nın yayın yasağı kararlarının RTÜK tarafından yayın kuruluşlarına duyurulduğu belirtildi.

Söz konusu yayın yasağı kararlarının yayın kuruluşlarının faydalanabilmeleri için kurumsal web sitesinde muhafaza edildiği ifade edilen açıklamada, anılan yayın yasağı kararının 26 Kasım 2014'te yayın kuruluşlarına duyurulduğu anımsatıldı.

Yayın kuruluşlarının mahkemelerce verilen yayın yasağı kararlarına uyup uymadıklarının da Üst Kurul uzmanları tarafından takip edildiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Haber ve yorumlara konu olan kararlar, Üst Kurul uzmanları tarafından mahkeme kararlarına uyulmadığından yayın yasağı ihlali olarak değerlendirilmiş ve Üst Kurul'un görüşüne sunulmuş raporların incelenmesi sonucunda alınmıştır. Müeyyide kararlarının dayanağı iddia edildiği gibi değişik parti kontenjanlarından seçilen Üst Kurul üyelerinin kişisel değerlendirmeleri değil, doğrudan doğruya Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği'nin yayın yasağı kararıdır. Söz konusu yayın yasağı süreli olup 27 Aralık 2014 tarihinde sona ermiştir. Ancak Üst Kurul'un 30 Aralık 2014 tarihli toplantısında görüşerek müeyyide kararı aldığı yayınlar ise 27 Aralık 2014 tarihinden, yayın yasağı sona ermeden önce yapılmış yayınlar olup, bu husus da çarpıtılarak medyaya intikal ettirilmiştir. Ayrıca kararların alındığı 30 Aralık 2014 tarihli toplantıda AK Parti kontenjanından seçilmiş üyeler karar için yeterli sayıya da sahip değildiler."

Açıklamada, herkes gibi medya hizmet sağlayıcıların da mahkeme kararlarına uyma mecburiyetleri olduğu belirtilerek, mahkeme kararlarına uymamanın açık bir yayın ihlali oluşturduğu ifade edildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel RTÜK Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement