Stoma Tedavisi Uygulanan Hastalar 'Norma Gill' Günü İçin Bir Araya Geldi - Son Dakika
Yaşam

Stoma Tedavisi Uygulanan Hastalar 'Norma Gill' Günü İçin Bir Araya Geldi

Stoma Tedavisi Uygulanan Hastalar \'Norma Gill\' Günü İçin Bir Araya Geldi

İç organların dışarıya ağızlaştırılması yolu ile uygulanan tedavi şekli olan stoma, Türkiye'deki devlet hastaneleri içinde sadece Balıkesir Devlet Hastanesi'nde uygulanıyor.

25.06.2014 12:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İç organların dışarıya ağızlaştırılması yolu ile uygulanan tedavi şekli olan stoma, Türkiye'deki devlet hastaneleri içinde sadece Balıkesir Devlet Hastanesi'nde uygulanıyor.

Başta kanser hastalıklarında kullanılan tedavi yönteminin uygulandığı hastalar, 26 Haziran 'WCET Norma Gill' günü öncesinde Stoma ve Yara Hemşiresi Mine Çandır öncülüğünde Balıkesir Devlet Hastanesi'nde bir araya geldi. Aynı zamanda merkezi Ankara'da bulunan Ostomililer Derneği Başkan Yardımcısı Mine Çandır, hastalarına "Norma Gill" gününün önemini anlattı. Çandır, 1954 yılında Norma Gill isimli kadının ağır bir hastalığa yakalandığını ve Amerika Birleşik Devletlerinde Cleveland Clinic Hastanesine başvurarak tedavi olmaya başladığını söyledi. Ülseratif kolit teşhisi koyulan Norm Gill'in stoma tedavi yöntemiyle hayata yeni bir başlangıç yaptığını söyleyen Çandır, "WCET tarafından 2012 yılından bu yana 26 Haziran tarihi 'WCET Norma Gill Günü' olarak kutlanmaktadır. Norma N. Gill'in doğum günü olan bu tarihte yapılacak aktivitelerle Stoma ve Yara Bakım Hemşireliği'nin kurucusunun anılması amaçlanıyor" dedi.

Balıkesir Devlet Hastanesi'nde ilk 2 yılını kardiyoloji bölümünde ve sonraki 2 yılında ise stoma ve yara bakım hemşiresi olarak görev yaptığını söyleyen Mine Çandır, hastalarının bir çoğunun geçirdikleri ameliyat sonrası terapi ve stoma bakımına ihtiyacı olduğunu ifade etti. Hemşire Çandır, "Stoma, yara, inkontinans ve fistül sorunu olan bireylere yönelik tanı, tedavi, bakım hizmetlerinin etkin bir şekilde yerine getirilmesinden sorumlu özel dal hemşiresidir. Balıkesir Devlet Hastanesine kurulan Stomaterapi Ünitesi'nden Türkiye'de 22 tane bulunuyor. Ancak bunlardan Devlet Hastanesi olarak sadece Balıkesir'in aktif bir Stomaterapi Ünitesi mevcuttur. Elbette ki hasta sayısına oranla ünite sayısının daha da çok artması gerekiyor" dedi.

HASTALIK UZUN SÜRE TERAPİ GEREKTİRİYOR

Çandır'ın uyguladığı tedavi ve ilgiden memnun olduklarını dile getiren hastalardan Hamide Dönder, hastalığı ile ilgili uzun bir süreç geçirdiğini ve sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Döner, "Hiç bir şikayetim yokken basit bir kanama ile hastaneye müracaat ettim. Sonra kolon kanseri olduğumu öğrendim. Televizyonda bir sağlık programında bağırsağın dışarı alınarak yaşama devam edildiğini duymuştum. Doktorum da bana bağırsağımın dışarı alınması gerektiğini anlattı. Ailem bu duruma şok oldu ama bana normal geldi. Ben sadece ameliyattan sonra ne olacak diye merak ediyordum. Ameliyat oldum ve sonra hemşiremiz Mine Hanım ile tanıştım. Bana bununla nasıl başa çıkılacağını anlattı. Bu ürünü nasıl kullanırım diye düşünürken bana hep kendisi destek oldu. Bu tür hastalıklarda doktor sadece ameliyat yapar ama ameliyattan sonraki terapi daha çok önemli. Biz de bu terapiyle hayata yeniden bağlandık" dedi.

Balıkesir'de esnaflık yapan Engin Gençdemir ise, 10 ay önce kolon kanseri olduğunu öğrendiğini söyledi. Hastaneye gelerek tedaviye başladığını belirten Gençdemir, "O günden bugüne tedavimizde ciddi faydalar gördük. Bu hastalıkta ilaç tedavisi bir şekilde oluyor. Ama moral en önemlisi. Mine hanımdan da bu morali en iyi şekilde aldık" dedi.

STOMA NEDİR?

Bir iç organın deriye ağızlaştırılması işlemine 'stoma' veya 'ostomi' adı verilir. En sık görülen stoma (ostomi) tipleri ileostomi ve kolostomidir. İleostomi denilen stoma tipi, ileum adlı ince bağırsağın son bölümünün karın derisine ağızlaştırılmasıdır. Kolostomi denilen stoma (ostomi) tipi ise kalın bağırsağın karın derisine ağızlaştırılması işlemine verilen addır. Jejunostomi ise ince bağırsağın üst kısmının dışarı alınmasına denir. Midenin karın derisine ağızlaştırılmasına ise gastrostomi adı verilir. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Stoma Tedavisi Uygulanan Hastalar 'Norma Gill' Günü İçin Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement