(ÖZEL HABER) - Öğrenciniz İçin Arayan Dolandırıcılara Dikkat! - Son Dakika
Güncel

(ÖZEL HABER) - Öğrenciniz İçin Arayan Dolandırıcılara Dikkat!

(ÖZEL HABER) - Öğrenciniz İçin Arayan Dolandırıcılara Dikkat!

Ankara ve İzmir merkezli bazı şirketler, öğrenci velilerini telefon ile arayarak evlere gönderdikleri elemanları ile velileri dolandırıyor.

26.02.2015 12:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı'nın sürekli değişiklik yaparak eğitim sistemiyle oynaması hem öğrencilerin hem velilerin hem de eğitimcilerin kafasını karıştırırken, bu durumu fırsat bilen uyanıklar da ortaya çıkıyor.

Öğrencilerin, yardımcı kaynaklara ihtiyaç duyduğunu fark eden şirketler ilk etapta telefon numarasını temin ettikleri velileri arıyor.

Öğrencisi herhangi bir dershaneye gitmeyen ve maddi durumu iyi olmayan aileler en fazla tuzaklarına düşürdükleri kesimler oluyor.

Telefon ile ev adreslerini alıp illerdeki elemanlarını bu ailelere yönlendirdikten sonra evlerine konuk oldukları velilere çok küçük meblağlar karşılığında ek kaynak olarak kitap veya CD seti satıyorlar. Bu esnada imzalattıkları sözleşmelerde ise anlaştıkları ücretin en az 10 katı yer alıyor. Veliler, dolandırıldıklarını ya taksit ihbarnamesi evlerine geldiklerinde yada sözleşmeyi geniş bir zamanda incelendiklerinde anlayabiliyorlar. Her ilde binlerce veli, söz konusu dolandırıcı şirketlerin tuzağına düşerken, başta Milli Eğitim Bakanlığı ve il müdürlükleri olmak üzere yetkili kurumların bugüne kadar bu yönde velileri ve öğrencileri uyarmaması dikkat çekiyor. Oysa her ilin adliyesinde bu şirketler hakkında yüzlerce şikayet sonucu açılan dava var.

İŞTE DOLANDIRMA YÖNTEMLERİ

Genelde GSM numaraları ile ulaşan şirket elemanları, Ankara Eğitim Merkezi'nden aradıklarını, ismini verdikleri öğrencinin velisi ile görüşmek istediklerini belirtiyor. Asıl veli ile muhatap olduklarını öğrendikten sonra başlıyorlar öğrencinin dershaneye gidip gitmediği, başarı durumunun iyi olup olmadığı gibi sorular sormaya. Velinin kendisine yöneltilen sorulardan da maddi durumlarının pek iyi olmadığının anlaşılması üzerine hemen o ile giden elemanlarını yönlendirmek için ev adresi ve randevu talep ediyorlar. Eve gelen 'memur' görünümlü pazarlamacı, beraberinde getirdiği eğitim içerikli kitap ve CD'leri tanıtıp satın almaya ikna ediyor. İşte tam bu esnada büyük bir ustalıkla veliye belirttiği satış fiyatı değil de ortalama 10 kat daha fazlasını küçük yazılarla sözleşmeye ekliyor ve hemen evden ayrılıyor. Anlatılan imkanlardan evladını mahrum bırakmamak için borçlanmayı göze alan veli, ya pazarlama elemanı evden ayrıldıktan sonra detayları ile incelediği sözleşmede yada taksit günü gelen ihbarname ile dolandırıldığını fark ediyor. Sözleşmede yazılan şirket telefonunu arıyor ancak burada da telefonlara bakan kadın elemanlar, ustalıkla karşı tarafı oyalıyor. Kimi veli kendini çaresiz hissedip binbir güçlükle taksitler şeklinde ödeme yaparken kimi de dolandırılma olayını yargıya taşıyor. Yargıya gidenlerin birçoğu ise ödeme yapmaktan kurtuluyor.

TELEFONDA ANLATTIKLARI

Ankara Eğitim Merkezi'nden arıyorum. Daha önce bilgilendirmek üzere İzmir, İstanbul ya da Ankara'dan, sizi evinizde ziyaret eden danışman arkadaşımız hiç oldu mu? Öğrencimiz, şu anda Anadolu Lisesi ikinci sınıfta eğitim görüyor. Öğrencimiz daha önce özel bir etüt merkezinden destek aldı mı hiç? Öğrencimizin karnesi nasıldı? Ders konusunda siz ya da eşiniz yardımcı olabiliyor musunuz? Siz ne işle meşgulsünüz? Efendim, bir senedir geçkin Urfa'da bir çalışma yapıyoruz. Dershaneler bu yıl kapatılacak biliyorsunuz. Bununla ilgili bizim de bir seneyi geçkin bir senedir bir çalışmamız var Şanlıurfa il ve ilçelerinde. Velilerimizi, öğrencilerimizi sadece bir kereye mahsus ve sadece bir saatlerini alacak şekilde ziyaret ederek, kısaca değişen eğitim öğretimle ilgili bilgi veriyoruz. Öğrencilerimize hiçbir destek almadan ya da özel etüt merkezine gerek duymadan başarılı olmalarını sağlayacak, iyi bir üniversite kazanmalarında yardımcı olabilecek bilgiler aktarıp, sistem yönteminde bulunuyoruz. Bu bilgileri aktarmak için şu anda arkadaşlarımız görevli Şanlıurfa'da. Sadece bir kereye mahsus, anne, baba ve öğrencinin bir aradayken bu çalışmamızı gerçekleştiriyoruz. Sizler genellikle akşam kaç gibi evde olabiliyorsunuz? Şu anda eğitim danışmanı arkadaşlarım Urfa'dalar. Bir kereye mahsus, anne, baba ve öğrenci bir aradayken sizleri ziyaret edecekler. Ankara'dan görevlendirdik. Yani, bu işin eğitimini almış, eğitim danışmanı arkadaşlarımız, uzmanlarımız. Kültür Bakanlığının izniyle yapıyoruz. Kültür Bakanlığının onayı var.

ŞİRKET İSİMLERİ TEK TEK DEŞİFRE EDİLMİŞTİ

Ortaya yeni çıkan bu dolandırıcılık yöntemini ilk olarak 2014 yılının mayıs ayında "Velililer, Milli Eğitim adına dolandırılıyorlar" başlığıyla manşetten Gazete İpekyol'da yayımlanmıştı. Haklarında icra takibi başlatılan mağdur veliler, başlarına gelenleri anlatarak yetkililerden yardım talep etmişti. Haberde, velileri dolandıran şirketlerin isimleri de tek tek sıralanmıştı. Önce bu haberin internet sitesinden kaldırılmasını talep eden şirketlerin avukatları, bir sonuç elde edemeyince mahkemeye başvurmuş ancak haberin yalan olduğu yönündeki iddialarını ispat edememişti.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel (ÖZEL HABER) - Öğrenciniz İçin Arayan Dolandırıcılara Dikkat! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement