Önce Zeybekçi, Sonra Davutoğlu'ndan Yunanistan'a Borç İçin Destek Sözü - Son Dakika
Ekonomi

Önce Zeybekçi, Sonra Davutoğlu'ndan Yunanistan'a Borç İçin Destek Sözü

Ankara'dan "Türkiye'nin işgaline karşı bizi savunmasız bırakacaklar" diyen Yunan Bakanı utandıracak teklif geldi. Ekonomi Bakanı ve Başbakan'dan komşuya destek mesajı geldi.

30.06.2015 13:15  Güncelleme: 16:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'den 'Kreditörler Türkiye'ye karşı Yunanistan'ı savunmasız bırakmak istiyor' diyen Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos'u utandıran bir teklif geldi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, iki gündür Yunanistan'ın borçlarını Türkiye'nin ödemesi yönünde gelen önerilerle ilgili 'Teklif gelirse, değerlendiririz.' dedi, AK Parti Grup Toplantısı'nda konuşan Başbakan Davutoğlu da Yunanistan'a destek mesajı verdi.

HEM BAŞBAKAN, HEM BAKAN

AK Parti Grup toplantısı için Meclis'e geldiği sırada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Zeybekci, "Böyle bir resmi teklif gelirse, değerlendiririz." dedi. Bakan Zeybekci'nin ardından, AK Parti Grup toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu da Yunanistan'a yardım için ne gerekiyorsa yapabileceklerini söyledi.

"YUNANİSTAN'IN GÜÇLÜ OLMASINI İSTERİZ"

Davutoğlu, "Ekonomik kriz etkilerini göstermeye devam ediyor. Dost ve komşu Yunanistan'ın tablosunu göz önüne alınız. Biz benzer tablolarla karşı karşıya değilsek, AK Parti'nin sayesindedir. Bu kürsüden, komşu Yunanistan'a dayanışma mesajını da iletmek istiyorum. Biz çevremizde barış içinde yaşayacağımız, güçlü ülkeler görmek isteriz. Hiçbir komşumuzun zayıf düşmesinden menfaat duymayız. Yunanistan ekonomik kriz içindeyken, 2011'den itibaren Yunanistan ile işbirliği konseyini bu mantık içinde gerçekleştirdik. Son ziyaretimde, sayın Çipras ile görüşmüştüm. İfade etmiştim. Biz Yunanistan'ın güçlü olmasını isteriz. Ege'nin barış gölü olmasını isteriz. Kıbrıs'ın çözülmesini isteriz. O yüzden Türkiye her türlü işbirliği teklifine olumlu yaklaşacaktır. Ama tabi Yunanistan'ın iç şartları nedeniyle bu mümkün olmadı. Yunanistan'ın ekonomik krizi aşabilmesi içn, elimizden ne gelirse, turizm ticaret alanlarında ne yapmamız gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bu çerçevede de Yunanistan'ın ekonomik sorunları karşısında, birlikte atabileceğimiz adımları, karışlıklı oturup konuşmak üzere, daha önce planladığımız işbirliği konseyi için Yunanistan'a gideceğiz." dedi.

BU PARAYI YUNANİSTAN'A BİZ VERSEK NE OLURDU

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü Yunanistan'ın 1,6 milyar Euro'luk borcunu Türkiye'nin üstlenmesini ya da sıfır faizli borç vermesini istemişti.

YUNAN BAKAN TÜRKİYE İÇİN NELER SÖYLEDİ

Yunanistan parlamentosu, 13 saat süren oturumda, kreditörlerin ülkeye yeniden borç verme koşulu olarak sunduğu yeni kurtarma paketini halk oylamasına sunma kararı alırken, SYRIZA'nın koalisyon ortağı, milliyetçi Bağımsız Yunanlar (ANEL) lideri ve Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos, pakete evet denmesi durumunda Türkiye'nin Yunanistan'ı işgal edeceğini iddia etti.

AĞIR ELEŞTİRİ

Parlamentoda koalisyon ortağı milliyetçi parti, pakete karşı çıkarken, ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi Partisi (ND) ise halkı hayır oyu kullanmaya çağıran hükümeti, Yunanistan'ı Avrupa dışına itmekle suçlayarak, ağır sözlerle eleştirdi.

Vatan'da yer alan habere göre; hükümet ile muhalefet üyeleri arasında sert tartışmaların ardından yapılan oylamada, 178 milletvekili referanduma gidilmesine 'evet' dedi. 300 sandalyeli parlamentodaki 120 milletvekili ise halk oylamasına karşı çıktı.

BUGÜN SON GÜN

Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) 1.6 milyar euroluk borcunu ödemesi için bugün son gün. Atina, temerrüte düşerse, belki de euro bölgesinden çıkmasına neden olacak olaylar dizisini başlatmış olacak.

ÇİPRAS İSTİFA EDEBİLİR

Konuya yakın kaynaklar, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in bugün IMF'ye olan borçlarında temerrüte düşmeden önce Yunanistan'a yeni bir son dakika teklifi yaptığını belirtiyor. Başbakan Çipras ise pazar günkü referandumda evet çıkarsa istifa edeceğini açıkladı.

"ANLAŞMAK HERKESİN YARARINA OLUR"

Eski Uluslararası Para Fonu (IMF) danışmanı, Oxford Üniversitesi Küresel Ekonomi Yönetimi Profesörü Ngarie Woods ise İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye yaptığı açıklamada Yunan halkının Avrupa Birliği'nde kalmaktan yana oy kullanacağı tahmininde bulundu.

Woods, Syriza'nın tahminlerinin aksine son günlerde piyasalarda yaşanan panik havasının ardından, Yunan seçmenin daha güçlü şekilde Euro Birliği'nden kalmaktan yana oy kullanacağını belirtti ve "Euro Birliği'nde kalmak maliyetli olsa da Yunan halkı 'birlik' içerisinde kalmak isteyecektir. IMF, Yunanistan'ın borcunun azaltılması gerektiğini başından beri söylüyor. Fakat Avrupa Birliği buna sıcak bakmıyor. Zaten IMF ve Avrupa arasındaki anlaşmazlığın temelinde de bu var." değerlendirmesinde bulundu.

Woods, kreditörler ve Yunanistan arasında olası bir anlaşma sağlanmasının herkesin yararına olacağını da vurguladı.

EN AZ YÜZDE 40'IN GİTMESİ LAZIM

Kreditörlerin Yunanistan'a sunduğu şartların kabul edilebilmesi için halkın en az yüzde 40'ının sandığa gitmesi gerekecek. Buna rağmen referandumu destekleyen üç siyasi partinin (Syriza, Bağımsız Yunanlar ve Altın Şafak) en son yapılan genel seçimlerdeki toplam oy oranı yaklaşık yüzde 47 seviyesindeydi.

TOPLAM BORÇ 323 MİLYAR EURO

Yunanistan'ın yüzde 60'ı Euro Bölgesi'ne, yüzde 15'i devlet tahvillerine, yüzde 10'u IMF'ye, yüzde 8'i Yunan bankaları ve yabancı bankalar başta olmak üzere diğer kreditörlere, yüzde 6'sı da Avrupa Merkez Bankası'na olmak üzere toplamda yaklaşık 323 milyar avro borcu bulunuyor.

Önce Zeybekçi, Sonra Davutoğlu\'ndan Yunanistan\'a Borç İçin Destek Sözü

Son Dakika Ekonomi Önce Zeybekçi, Sonra Davutoğlu'ndan Yunanistan'a Borç İçin Destek Sözü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (137)

  • BAĞIMSIZ DOĞU TÜRKİSTAN: TARİHİMİZ BOYUNCA BİZE HEP DÜŞMAN OLAN TERÖRİST KÜRTLER BİTTİ,TERÖRİST ARAPLAR BİTTİ TERÖRİST ÇİNLİLER BİTTİ ŞİMDİ SIRA TERÖRİST DESTEKLEYİCİ YUNANLILAR MI KALDI DESTEK VERİP SONRADA BİZE YENİDEN DÜŞMAN OLMALARI İÇİN Mİ DESTEK VERECEĞİZ.. 5 146 Yanıtla
  • yazıklar olsun : gss diye işsizleri cebinde para olmayanları borçlandır sonra türk düşmanı yunanistana para yardımı yap bu ne biçim politika şakamı bu 1 102 Yanıtla
  • Efe27: Doğu Türkistan da milletim soydasim din kardesim zalim Çinin zulmü altinda ezilirken can veririken para sikintisi ceken yunan bizim gundemimiz olmamali... 3 88 Yanıtla
  • ad: Siz akil dagitirken firinda ekmek.sirasindamiydiniz.ne yardımı be onca.seni yesin icten ice yunanlilar kendin.halkin.ac asgari.ucret zam.yapta millet hayr duasini.al.klkmislar yardım edek bana.edin.lololo. 3 87 Yanıtla
  • xyz: Kendi cebinizde veya babanızın parası varsa verin, yoksa HDP nin 2-3 önce söylediğini uygulamaya koymayın. Suriye politikanızı da gördük, her geçen gün kötüye gidiyor, Tayyip Esadı göndereyim derken, galiba kendisi yolcu olacak gibi. Vatandaşın vergisi ile yetimin hakkı ile patronluk olmaz. Bakan zeybekçi reza zarraba ödül verdiğinde vicdanen rahattı, söylesin Yunanı da kurtarsın zarrab 60 1 Yanıtla
  • kara dayı: senın genclerın uyusturucu bagımlısı olmus bırak yunanı sana ne zaman destek cıktı sen ona destek cıkıyorsun milletin aç milletin bıarakın bu yalakalık oyunlarını milletini doyur ilk önce ne kadar aptal adamlarsınız ya yemın edıyorummm 39 1 Yanıtla
  • ateş: yunanistan da emekli maaşı 1000 euro, bizde 800 lira bizmi vereceğiz şimdi yunanistanın borcunu, bu nasıl bi iştir. 35 5 Yanıtla
  • memati: bizene yunanistandan yemin olsun akşam evine ekmek alamayan vatandaşlarımız var.acın kabadayılığını yapmanın luzumu yok. 34 1 Yanıtla
  • Deniz gezmis: Siz önce 3 kuruşa çalışan garip Türk halkına sahip çıkın bir dilimi çöp tenekesinden toplayan çocuklara sahip çıkın utanmadan. 30 3 Yanıtla
  • Bülent Ecevit : Sen önce kendi halkına yardım et asgari ücreti yükselt oyun oynama senin heryanın borç 32 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement