Okula Başlamanın Veliye Maliyeti - Son Dakika
Ekonomi

Okula Başlamanın Veliye Maliyeti

18 milyon öğrencinin okula başlamasıyla ailelerin giderleri arttı. Bir öğrencinin veliye maliyeti ise 968 liraya ulaştı.

30.09.2015 10:13  Güncelleme: 10:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Kamu-Sen, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayandırdığı araştırmasında, ilköğretime giden bir çocuğun aile bütçesine aylık 968 lira ek yük getirdiğini belirledi. Araştırmada okul masraflarının da son bir yılda yüzde 14.5 oranında yükseldiğini saptadı.

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre, döviz kurlarında yaşanan artışlar özellikle yurtdışından ithal edilen kırtasiye malzemelerinin fiyatlarının enflasyonun üzerinde yükselmesine neden oldu. Büyükşehirlerde servis ücretlerinde yüzde 10'a yaklaşan artışlar yaşandı.

GERÇEK ENFLASYON % 35

İlköğretime giden bir çocuğun aile bütçesine aylık 968 lira ek yük getirdiği hesaplanan araştırmaya göre, geçen yıl aynı dönemde bu tutar 846 lira olarak hesaplanmıştı. Buna göre okul masrafları son bir yılda yüzde 14.5 oranında arttı.

Birleşik Kamu-İş'e bağlı Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) ise okul malzemelerinden tek tek fiyat alarak yaptığı araştırmada bir yıllık dönemdeki fiyat artış oranını yüzde 34.6 olarak belirledi. Bu hesapla asgari ücretle hayatını devam ettiren bir kişinin, okula başlayan çocuğu için, bir aylık maaşından fazlasını, en düşük maaş alan memurun ise maaşının yüzde 70'ini okul masrafı olarak harcamak zorunda kalacağı belirlendi.

MİNİMUM GİDER 707 LİRA

Aynı çalışmaya göre okul öncesi eğitime başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri 707 lira, ilköğretim 1'inci sınıfa başlayan bir öğrencinin gideri 1.153 lira, 5'inci sınıfa başlayanların başlangıç gideri 1.300 lira, liseye başlayan öğrencinin ise gideri 1.426 lira olarak hesaplandı.

Okula Başlamanın Veliye Maliyeti

Son Dakika Ekonomi Okula Başlamanın Veliye Maliyeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • cengiz: Durmak yok yola devam,koşun oyunuzu verin bunlar daha iyi günleriniz.. 7 4 Yanıtla
  • Devrim: Evet aynen oyle,sozum ona devket okullari ama aldiklari paranin hesabi yok.kitap dagitiyorlar,ama ogretmenler milli egitimin kitaplari yetersiz diyip ek kitap aldiriyor,devlet okulunda aidat isteniyor,zorunlu ek ders veriliyor ve bunun icinde ucret aliniyor temizlik parasi aliniyor,etut parasi isteniyor,isteniyor isteniyor vs sonra kalkip biz egitimde devrim yaptik vs deniyor evet haklilar koyun egjtmeye devam... 7 0 Yanıtla
  • Adanali : haberi ole bi yapiyolarki sanki her ay 900 liramasraf. birakin palavra haberleri yan gelin rahatiniza bakin. rahat batmasin 1 2 Yanıtla
  • Adıyamanlı: İlk gün den 2 çocuğuma 350 tl gitti yol masrafı yok ama eşim kaza geçirdi 740tl SGK dan aylık alıyor ona göre düşünün 1 1 Yanıtla
  • addo keles: okadar olur 0 0 Yanıtla
  • Sevgi: Biz 0 0 Yanıtla

Advertisement