"Şimdi Daha Fazlasını Yapmanın Zamanı" - Son Dakika
Güncel

"Şimdi Daha Fazlasını Yapmanın Zamanı"

Nijerya Cumhurbaşkanı Jonathan, 2015'teki Cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık formunu düzenlenen törenle aldı.

30.10.2014 20:36  Güncelleme: 21:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, iktidardaki Halkın Demokratik Partisi'nin (HDP) cumhurbaşkanlığı adaylığı formunu törenle alarak, cumhurbaşkanlığına katılıp katılmayacağına ilişkin spekülasyonlara son noktayı koydu.

Jonathan, yapılan 22 milyon naira (yaklaşık 302 bin lira) tutarındaki bağışlarla almaya hak kazandığı adaylık formunu parti genel merkezinde düzenlenen ve parti ileri gelenleri ile bakanların katıldığı törenle alırken yaptığı konuşmada, "Şimdi daha fazlasını yapmanın zamanı" dedi.

Başta Nijerya Dönüşüm Elçileri (NDE) adlı siyasi hareket olmak üzere, parti adaylık formunun alınmasına katkıda bulunan herkese teşekkür eden Jonathan, "Yapıyı kurduk. Asla geri dönmeyeceğiz, daha hızlı yol alacağız" diye konuştu.

Adaylık formunun alınması için önemli miktarda bağışta bulunan ve 27 milyon imza toplayan NDE, Jonathan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığında en önemli rolü oynayan kuruluş olarak ön plana çıkıyor.

Daha önce iki kez cumhurbaşkanı olarak yemin eden Jonathan'ın adaylığını 11 Kasım'da resmen ilan etmesi bekleniyor.

Parti adaylığını kazanmış olmasına karşın Jonathan'ın önünde aşması gereken yasal sorunlar bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı seçimine katılmasına izin verilmesi halinde görev yapacağı sürenin, Nijerja kanunlarında en fazla 8 yıl olarak belirlenen sınırı aşacağı gerekçesiyle açılan dava, Jonathan'ın önündeki en büyük yasal engel olarak ortaya çıkıyor.

Aralarından HDP'lilerin de bulunduğu davacılar daha önce iki kez cumhurbaşkanı olarak yemin eden Jonathan'ın 2015'teki seçimlere adaylığını koyamayacağını savunuyor.

Jonathan, dönemin Cumhurbaşkanı Umaru Yar'Adua'nın vefatının ardından 6 Mayıs 2010'da ilk kez  cumhurbaşkanı olarak yemin etmişti. Daha sonra 2011'de yapılan seçimi kazanan Jonathan, 29 Mayıs 2011'de bir kez daha cumhurbaşkanı olarak yemin ederek görevine başlamıştı.

Mahkemenin Jonathan hakkında kararı seçim öncesinde ne zaman vereceği henüz belirsizliğini koruyor.

Jonathan, Şubat 2015'te yapılacak seçimi kazanması halinde Nijerya'nın 3. kez yemin ederek cumhurbaşkanı olmaya hak kazanan demokratik seçimlerle işbaşına gelmiş lideri olacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Şimdi Daha Fazlasını Yapmanın Zamanı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement