Müzeler Haftası - Son Dakika
Yerel

Müzeler Haftası

Ahlat Müze Müdürlüğü'nce, 18-24 Mayıs Müzeler Haftası dolayısıyla program düzenlendi.

20.05.2015 16:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ahlat Müze Müdürlüğü'nce, 18-24 Mayıs Müzeler Haftası dolayısıyla program düzenlendi.

Ahlat Kültür Merkezinde düzenlenen programa Bitlis Vali Yardımcısı Ömer Faruk İlhan, Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, Ahlat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Harun Koçak, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Şahin Koçi, Ahlat Müze Müdürü Ziya Kılınç, kurum amirleri, davetli ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Kılınç, Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 191 müze, 137 ören yeri olmak üzere toplam 228 müze ve ören yerinin ziyaretçilere açık olduğunu söyledi.

Araştırmacıların araştırmalarına ışık tutan, tarihi eserleri koruyup gelecek nesillere aktarmasını sağlayan, insanlığın kültürel birliği olan müzelerin her geçen gün öneminin arttığına dikkat çeken Kılınç, şunları aktardı:

" Unesco'da 11 kültürel ve 2 doğal olmak üzere toplam 13 daimi mirasımız vardır. Bunun dışında 59 kültürel ve 3 doğal olmak üzere 62 kültürel eserimizde geçici listede. Bunlardan biri de Ahlat Eski Yerleşim Yeri ve Mezar Taşlarıdır. 2014 yılı sonu verilerine göre ülkemize gelen turist sayısı 38 milyon 200 bindir. Turizm geliri ise 36 milyar doları açmıştır. Şu an ülkemiz turizm gelirleri açısından dünyada 6'ncı sıradadır. 2023 için hedefimiz ise 60 milyon turist ve 60 milyar dolar turizm geliridir. Bunu başarmak için canla, başla çalışmaktayız."

Ahlat Müze Müdürlüğü envanterinde 1970 yılından bugüne toplam 4 bin 915 eser yer aldığını belirten Kılınç, "Bu eserlerin 2 bin 895'i arkeolojik, 74'ünün etnografik ve bin 946'sı da sikkeden oluşmaktadır. Yeni müzemizin açılma aşamasında 885 eser restore edilerek vitrinlere konuldu. Bu çalışmalara müzemiz arkeologları, sanat tarihçilerimiz ve diğer personellerin çok emeği oldu. Hepsine teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Müzeler Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement