Mevsimlik İş Kazalarının Önüne, Böğürtlen Modeli İle Geçilebilir - Son Dakika
Ekonomi

Mevsimlik İş Kazalarının Önüne, Böğürtlen Modeli İle Geçilebilir

Mevsimlik İş Kazalarının Önüne, Böğürtlen Modeli İle Geçilebilir

Türkiye'deki mevsimlik işçi kazalarına dün acı bir örnek daha eklendi. İsveç'te ise mevsimlik işçiler sendikaya üye yapılıp toplu sözleşme imzalıyor.

07.07.2015 08:43  Güncelleme: 08:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de her yıl tarımsal üretim için belirli dönemlerde 'iç göç' trafiği yaşanıyor. Milliyet gazetesinden Cem Kılıç bugünkü yazısında, Çukurova'da pamukla başlayan, Karadeniz'de çay ve fındıkla devam eden, Ege'de zeytinle sona eren mevsimlik işçilik dönemlerinde ne yazık ki pek çok iş kazası yaşandığını belirtti.

SON OLAY MANİSA'DAN

Bu kazaların önemli bir bölümü karayollarında gerçekleşiyor. Mevsimlik işçileri taşıyan araçların kaza yapması sonucu pek çok işçinin ve bu işçilerin ailelerinin hayatları kararıyor. En son dün Manisa'da yaşanan kaza sonucu asma yaprağı toplamak için tarlaya gitmekte olan 15 tarım işçisi hayatını kaybetti.

DÜNYA BU ACI OLAYLARIN ÖNÜNE GEÇLMEYİ BAŞARMIŞ

Türkiye'de yok. Ancak ne yazık ki mevsimlik işçilerin çalışma koşulları ve taşınmaları açısından yaşanan büyük sorunlar en çok ülkemizde görülüyor. Örneğin İsveç, üretiminde dünya lideri olduğu böğürtlenin toplanması konusunda çok önemli uygulamalara imza atıyor.

BÖĞÜRTLEN MODELİ

İsveç'teki sık ormanlarda bol miktarda bölgeye özgü böğürtlen yetişiyor. Her yıl ortalama 30 bin ton böğürtlen toplanıyor. Bu meyveler yalnızca gıda amaçlı kullanılmıyor, ilaç sektörünün hammaddeleri olmaları açısından da çok önemli. Bu meyveleri toplayan kişilere "berrypickers" adı veriliyor. İsveç bütün yaz süren bu iş için işgücü göçü kabul ediyor. İsveç'te bir toplantı için bulunduğumuz dönemde böğürtlen toplayan işçilerin çalışma koşullarını gözlemleme şansım oldu.
Böğürtlen toplamak için İsveç'e gelen bütün kişilerin üye olduğu bir sendika ile böğürtlen toplayıcılarının ücret ve çalışma koşulları belirleniyor.
Böyle olunca da, böğürtlen toplatacak kişilerin çalıştıracakları kişiler için oluşturması gereken genel şartlar ve ödenmesi gereken ücretler toplu sözleşme ile belirlenmiş oluyor.

4132 TL BRÜT MAAŞ VAR

İsveçli işverenlerin, böğürtlen toplama işi için vereceği aylık brüt maaş en az 13 bin İsveç kronu, yani 4132 TL olmak zorunda. İş, ilgili sendikanın gözetiminde yapılırken, işveren rekolte düşük olsa da, işçi az böğürtlen toplayabilse de söz konusu maaşı garanti etmek durumunda. Aynı zamanda yurtdışından gelen işçiye nasıl oryantasyon sağlanacağı, ulaşım, barınma, gıda ve diğer ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı yazılı olarak İsveç devletine sunuluyor.
Dolayısıyla mevsimlik işçilerin mağduriyeti söz konusu olmadığı gibi toplanan ürünün de kaliteli olması sağlanıyor.
Türkiye'de de buna benzer bir yapının kurulması sağlanmalı ve mevsimlik işçilerin çalışma koşullarının, barınma ve sağlık imkânlarının layığıyla oluşturulması gerekiyor. Özellikle çocuk işçiliğin yaygın olduğu mevsimlik işçilik de kalıcı önlemler alınmazsa, karayollarında kararan hayatlar gün geçtikçe artacaktır.

VALİLİKLER SORUMLU

Türkiye'de mevsimlik işçilerin çalıştıkları ildeki valilikler mevsimlik işçilerden genel olarak sorumlu olan merci konumunda. Valilikler mevsimlik işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve genel anlamda haklarının korunmasından sorumlular. Ancak ne yazık ki, bu sorumluluğun işlemesini sağlayabilecek herhangi bir mekanizma söz konusu değil. Göç ile çalışacakları illere gelen işçiler, çoğu zaman aracılar vasıtasıyla iş buluyorlar ve aracılardan yalnızca toplayacakları ürünün kilosu başına para alabiliyorlar. Böyle olunca da mevsimlik işçilerin taşınmaları, barınmaları ve yiyecek ihtiyaçları konularında ortaya vahim sonuçlar çıkıyor. Her yıl yaşanan trafik kazaları sonrasındaki görüntülerin arkasında bu gerçeklik yatıyor. Mevsimlik işçiler insan onuruna yakışmayan biçimlerde ve araçlarla trafiğe çıkıyorlar ve ne yazık ki yaşanan en ufak bir kaza pek çok mevsimlik işçinin hayatına mal oluyor.

TRAFİK KAZASI, İŞ KAZASI SAYILABİLİR

Mevsimlik tarım işçileri 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında değil. Ancak Borçlar Kanunu çerçevesinde bazı haklara sahipler. Çalışmalarının türü nedeniyle bu haklar diğer işçilerle aynı değil. Örneğin mevsimlik tarım işinde çalışan bir işçinin yıllık izin hakkından bahsetmek mümkün değil. Aynı şekilde mevsimlik tarım işçilerinin kıdem tazminatı hakkı da yok.
Mevsimlik işçilerle ilgili yaşanan en büyük sorun ise sigortasız çalışma. Tarlalarda ürün toplayan işçilerin çoğu kez sigortalarının yapılmadığını görüyoruz. Mevsimlik işçiler genellikle İş Kanunu'na göre "süreksiz işlerde" yani niteliği gereği 30 günden az süren işlerde çalıştırıldıkları için sigortalanmak zorunda değiller. Böyle olunca da, ne yazık ki iş kazası sonrası ölüm aylığı, cenaze yardımı gibi haklardan yararlanamıyorlar.

ARACI İŞVEREN OLUR

Ancak bir kişinin tarlasındaki fındığı toplatmak için doğrudan mevsimlik işçiyle değil de, bir aracıyla anlaşması durumunda, bu aracı mevsimlik işçinin işverenidir. Bu durumda aracının 30 günden fazla süreyle mevsimlik işçiye bu işi yaptırıyor olması halinde sigorta yaptırması zorunluluğu ortaya çıkar. Ayrıca niteliği gereği 30 günden fazla süren bir sürekli iş söz konusuysa bu durumda aracı olmadan da mevsimlik işçiyi çalıştıran kişinin sigorta primi ödemesi gerekmektedir. Sigortalı olarak bu şekilde çalışan işçinin tarlaya gidip gelirken yaşadığı trafik kazası da iş kazası sayılır. Bu durumda tarlaya giderken trafik kazası geçiren işçinin geride kalan yakınlarına ölüm aylığı da bağlanabilir. (Kaynak:Milliyet)

Son Dakika Ekonomi Mevsimlik İş Kazalarının Önüne, Böğürtlen Modeli İle Geçilebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • ttt: Bu ulkeden gitmek en guzeli 20 1 Yanıtla
  • global: istanbulun bir ilçesi kadar nüfusu var onunla türkiyeyi kıyaslıyorsun ne yapacan kafa yoksa bir tarafınla düşünemezsin 1 7 Yanıtla
  • MANİSALI ARACI KALITE SERVİSCİ: ARKADAŞLAR:HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZMÜ SÜT TANKERİNİ KULLANAN NEDEN UYMUŞ.SÜT TANKERİNİ KULLANAN ARKADAŞ KAÇ SAAT ÇALIŞIYOR.SABAHLEYİN KAÇTA KALKIYOR.İŞ VEREN ŞOFÖR ÇALIŞSINDA NASIL ÇALIŞIRSA ÇALIŞSIN.MANİSADAKİ POLİTİKA BU.SERVİS ŞOFÖRLERİ FARKLIMI.SAYIN TRAFİKÇİLER MANİSADAKİ SERVİSLERİ DENETLİYORMUSUNUZ.ÖZELLİKLE TAKOSU OLAN SERVİSLERİ.SİZİ DUYAR GİBİYİM YOKKKK DİYE.ÇÜNKÜ BEN BU İŞİN İÇİNDEYİM.ADAMIN DEBRİYAJA BASMAYA TAKATI KALMIYOR İŞ VEREN HALA DEVAM DİYOR . 6 0 Yanıtla
  • aferinci: aferin. ucuk bir oneri de olsa yapabilmisiz. bir de gercekler: suriyeliler nedeniyle mevsimlik iscilerin zaten dusuk ucret duzeyi yariya inmis. bir cogu bu alanda bile issiz kaliyor. bi de sabit madencileri vs hallettik de mobil mevsimlikler kaldi is hukuku konusunda.. sendikaymis, yuksek maasmis, hele isvecmis, uranus kadar uzak bize... 4 0 Yanıtla
  • Çiftçi: Türkiye de çiftçi kaç para kazanıyor da işçiye aylık o parayi verecek 1 1 Yanıtla
  • ragıp: Burası Türkiye memuru beraat etse dahi işinde atarlar Danıştay 12 de onar 1 0 Yanıtla
  • misa: ulan adamların kimliği yok be 0 1 Yanıtla
  • Majidi: Ne dedun ne dedun 4132 mi onlar sendikaliysa bizde haranliyik)))))) 0 0 Yanıtla

Advertisement