Mardin Kalesi'nde 'Dağcı Restorasyonu' - Son Dakika
Güncel

Mardin Kalesi'nde 'Dağcı Restorasyonu'

Mardin Kalesi\'nde \'Dağcı Restorasyonu\'

Mardin Kalesi'ndeki çalışmalardan dolayı taş ve kayaların düşmesi üzerine özel eğitimli restorasyon ekibi görevlendirildi.

21.12.2014 10:47  Güncelleme: 10:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aynı zamanda 'Kartal Yuvası' adıyla da bilinen Hava Radar Komutanlığı'nın kontrolündeki dağın zirvesindeki Mardin Kalesi'nde arkeolojik kazı çalışmalarına ağırlık verilirken, hemen altındaki ev, tarihi yapı ve buralarda yaşayanların üzerine taş ve kayaların düşmesi üzerine özel eğitimli restorasyon ekibi görevlendirildi.

Mardin Kalesi, tarih boyunca Subari, Sümer, Babil, Mitaniler, Asur, Pers, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Hamdaniler, Selçuklular, Artuklu, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Safaviler, Osmanlılar dönemlerine ev sahipliği yaparak büyük öneme taşıdı. Tarih kitaplarına göre, M.S. 330 yılında ateşe ibadet eden ve güneşe tapan Kral Şad Buhari'nin gelip kaldığı Mardin Kalesi'nde kısa sürede iyileşince kendisine burada bir kasır yaptırıp, 12 yıl yaşadığı ve Pers ve Babil'den birçok asker ve sivil getirip, onlar için Mardin'e yerleşim yeri yaptırdı. M.S. 442 yılında veba hastalığının yaygın hale gelmesi sonucu kalede yaşayanların öldüğü, M.S. 542 yılına kadar Mardin Kalesi'nin kullanılmadığı kaydedildi.

Osmanlı'da 3'üncü Selim döneminde kısmen onarılan kale yıllar sonra yenileme kapsamına alındı. Yenileme çalışmalarını kazanan yüklenici firma İtalya'dan özel olarak getirdiği çelik bariyerler, kale etrafında monte etmek ve zaman zaman düşen kaya ve taşların yerini sağlamlaştırmak amacıyla hummalı çalışmaya başlandı.

Günün ilk ışıkları ile başlayan ve akşama kadar sürdürülen 1085 rakımlı Mardin Kalesi'ni sağlamlaştırma çalışmaları kentte de ilgi ile izleniyor. Yapısı nedeniyle iskele kurmaya uygun olmayan kaleden halatlarla sarkan, her biri dağcı kıvraklığındaki başlarında baret, bulunan sık sık tırmanıp inen görevlilerin düşmesinden korkulurken, özel eğitimli görevliler bunlara aldırış etmiyor.

ASKERİ BİRLİK GİDERSE, TURİZME KAZANDIRILACAK

Mardin Vali Yardımcısı Ali Güldoğan, daha önce NATO tarafından Ortadoğu'yu izlemekle kullanılan radarların yer aldığı, daha sonra tamamen Türk Silahlı Kuveetleri'ne devredilen kalenin turizme kazandırılması için çalışmanın devam ettiğini söyledi. kaledeki askeri birliğin buradan ayrılması ve kalenin turizme açılabilmesi için 2008 yılından bu yana defalarca yazışmalar yapıldığını anlattı. Bu konuda, önemli ilerlemeler kat edildiği ancak, henüz sonuç alınamadığı kaydedildi.

ZİRVEDE ARKEOLOJİK KAZI

Tarihi Mardin Kalesi'nin kente bakan tarafını sağlamlaştırma çalışmalarına devam edilirken, Radar Komutanlığı'nın kontrolündeki kalenin üzerinde askeri bölgede arkeolojik kazı ve restorasyona da ağırlık verildi. Kalede, Artuklu Hükümdarlığı döneminden kalma yaklaşık 900 yıllık tarihi caminin de yeniden restore edilerek ibadete kazandırılması amacıyla bilim insanlarının çalışmalarına devam ettiği vurgulandı.

Mardin Müzesi İl Müdürü Nihat Erdoğan, alınan özel izin ile Hava Radar Komutanlığı ile imzalanan protokol kapsamında Mardin Kalesi'nde arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarının sürdürüldüğünü, Artuklu Hükümdarlığı döneminden kalma yaklaşık 900 yıllık tarihi camiyi yeniden ibadete açılabileceğini buradaki kilise, cami, sarayların ra gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılmasına çalışıldığını bildirmişti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mardin Kalesi'nde 'Dağcı Restorasyonu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement