Madenciye Ölümüne Kıyak: Madenler Değişmeyince Yasa Değişti - Son Dakika
Ekonomi

Madenciye Ölümüne Kıyak: Madenler Değişmeyince Yasa Değişti

Madenciye Ölümüne Kıyak: Madenler Değişmeyince Yasa Değişti

Şubatta, bağımsız eksperlerin madenleri denetleyip gerekirse kapatması için genelge çıktı. 300 ocağın yarısı hatalı çıkınca madenler değil, yasa değişti.

21.10.2015 08:59  Güncelleme: 09:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçen yıl yaşanan Maden facialarında Soma'da 301, Ermenek'te ise 18 işçi hayatını kaybetmişti. Fakat Hazine Müsteşarlığı'nın 9 Ekim 2015'te yayımladığı genelge, hükümetin bu ölümlerden hiçbir ders çıkarmadığını ortaya koydu. İki büyük maden faciasının ardından 2015 Şubat ayında bakanlar kurulu, Çalışma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı denetimleri yetersiz olduğu için, 3. göz adı altında sigorta eksperleri ile yanlarında maden mühendisi ve iş güvenliği uzmanından oluşan ekiplerle madenleri denetleme kararı almıştı.

DENETÇİYİ PATRON SEÇECEK

Fakat birçok madenin yeterli şartları yerine getirmeyip kapanacağı ortaya çıktıktan sonra yayımlanan yeni genelgeyle denetim yapacak elemanların seçimi sigorta şirketlerine bırakıldı.

Bağımsız olarak atanan denetim komitelerinin seçimini sigorta şirketlerine bırakmak demek, bu seçimi şirketin acentesinin, broker'ının ve maden sahibinin iradesine bırakmak anlamına geliyor. Sektördeki denetçiler denetim için gidecek eksperlerin bundan sonra kendilerini sigorta şirketine ve maden sahibine beğendirmek ve işinden olmamak için dikkatli olacaklarını ve onların menfaatlerine zarar vermekten çekineceklerini söylüyor.

300 MADENİN YARISI DENETİMİ GEÇEMEDİ

Şubat ayında yayımlanan genelgeyle, denetçiler madenin asgari şartları yerine getirdiğine dair rapor verirse ücretini maden işvereninin ödediği, madende çalışan işçileri kapsayan ferdi kaza sigortasını sigorta şirketleri yapacaktı. Eğer bağımsız denetçiler, madene sigorta yapılmasına izin veren asgari şartları taşımıyor raporu verirse ise sigorta yapılamayacak ve madendeki eksiklik düzelene kadar faaliyetine son verilecekti. Bugüne kadar ise denetimi yapılan yaklaşık 300 madenin yarıdan fazlasının sigorta yaptırmak için gerekli asgari şartları taşıyamadığı için ikinci bir süre verilmişti. Denetçilerin seçimini patronlara bırakan genelge ise tam bu sırada yayımlandı.

GENELGE 1 ARALIK'TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Hazine Müsteşarlığı'nın yayımladığı '06.05.2015 Tarihli ve 2015/11 Sayılı 'Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası (Sigorta) Kapsamında Yapılacak Risk İncelemesine İlişkin Genelgede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Genelge'de, risk incelemesinin daha hızlı ve uygun koşullarda yürütülebilmesini sağlamak amacıyla sigorta şirketlerinin Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) nezdindeki veritabanı üzerinden risk inceleme heyeti teşkil edeceği belirtiliyor. Ayrıca genelge 01.12.2015 tarihinde yürürlüğe girecek.


Son Dakika Ekonomi Madenciye Ölümüne Kıyak: Madenler Değişmeyince Yasa Değişti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • yunus: Alın size ulan akp zihniyeti Allah belanizi versin 4 3 Yanıtla
  • KDM74: Bir kişi dikkat eder,diğer kişi dikkat etmesse,kaza 100/50 önlenir.İkì kişi dikkat ederse, kaza 100/100 önlenir.Iki taraf da dikkat etmesse, kaza 100/200 e fırlar,yani önlenemez.Kisacı: Iki tarafin da dikkat etmesi gerekir.Her ne olursa olsun, yayalar ve bisikletlilere daime öncelik TANINMALI.Onlar dikkat etmeseler bile(ama dikkat etmeye mecburlar).Eğer bunu anlayamıyor ve pratiğe geçiremiyor isek, bu bizim biraz sakat olduğumuzu ifade eder. Sadece sakat değil,aynı zamanda otomatikmen katil de o 3 1 Yanıtla
  • usta: bu ülkede insanın dirisi değil ölüsü para ediyor ya 4 0 Yanıtla
  • masa başından olmuyor: o sigorat şirketlerine verilen ilk kanun masa başında bürokratlar tarafından sahaya inilmeden hazırlanmış hayali bir kanundu. 1 0 Yanıtla

Advertisement