Kültepe'yi Kazmak İçin 5 Bin Yıla İhtiyaç Var" - Son Dakika
Güncel

Kültepe'yi Kazmak İçin 5 Bin Yıla İhtiyaç Var"

Kültepe\'yi Kazmak İçin 5 Bin Yıla İhtiyaç Var"

Eski Assurca çivi yazısı metinlerin çözülmesi ve 1948’de başlayıp halen devam eden arkeolojik kazılar sayesinde, Hititler öncesinde Anadolu’nun siyasi yapısı, Kültepe ve Kültepe’nin yakın civarında koloni kurmuş olan Assurlu tüccarların varlığı ve günlük hayata dair bilgiler aydınlanmaya başlarken, kazı başkanı ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fikri Kulakoğlu, “Biz Kültepe ören yerini tamamen kazmayı başarmak için 5 bin yıla ihtiyacımız var” dedi.

18.07.2015 16:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Assurca çivi yazısı metinlerin çözülmesi ve 1948'de başlayıp halen devam eden arkeolojik kazılar sayesinde, Hititler öncesinde Anadolu'nun siyasi yapısı, Kültepe ve Kültepe'nin yakın civarında koloni kurmuş olan Assurlu tüccarların varlığı ve günlük hayata dair bilgiler aydınlanmaya başlarken, kazı başkanı ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fikri Kulakoğlu, "Biz Kültepe ören yerini tamamen kazmayı başarmak için 5 bin yıla ihtiyacımız var" dedi.

Kayseri- Sivas Karayolu'nun 20. kilometresinde bulunan Kültepe, Kaniş, Karum Höyüğü'nde 1948 yılında başlayan kazılarda bugüne kadar yaklaşık 23 bin 500 tablet çıkartıldı. Şuana kadar 70 yıldır yapılan çalışmalarda ören yerinin sadece yüzde 10'luk kısmının kazılabildiğini söyleyen kazı başkanı ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fikri Kulakoğu, tamamen kazılabilmesi için 5 bin yıla ihtiyaç olduğunu söyledi. Kulakoğlu, "Şu ana kadar 70 yıldır günümüze kadar yapılan kazılarda Anadolu tarihi için önemli verilere ulaşıldı. Burada 70 yıldır ancak ören yerinin yaklaşık yüzde 10'luk kısmı kazılabildi. Biz Kültepe ören yerini tamamen kazmayı başarabilmek için 5 bin yıla ihtiyacımız vardır. Bu derecede büyüktür. Kültepe'nin sınırları günümüzden 4 bin sene önce yaklaşık 3 kilometre çapında imiş. Buda o dönemde dünyanın en büyük şehirleri arasına girmesini sağlıyor. 50 bine yakın kişi burada yaşamıştır. 4 bin sene önce 50 bin kişinin burada oturduğu bir Metropol olmuş burası. Sadece Anadolu insanı değil, Suriyeli, Iraklı, Asurlu ve o dönemde yaşayan tüm insanların burada oturduğu ya da iş yaptığı bir bir metropol şehirden bahsediyoruz. Anadolu'nun tarihi devirlere girişi günümüzden 4 bin sene önce bu Kültepe tabletleri ile başlamıştır" dedi.

KULAKOĞLU: "ANADOLUNUN ULUSLAR ARASI TİCARETTEKİ VE SİYASETTEKİ YERİNİ ARIYORUZ"

Önümüzdeki yıllarda büyük biri ihtimalle Anadolu'nun tarihi devirlere daha erken bir dönemde girmiş olabileceğini ortaya koyabileceklerini vurgulayan Dr. Kulakoğlu, "Son yıllarda gerçekleştirdiğimiz kazılarda esas itibari ile bizim çalıştığımız dönem bu 4 bin yıldan önceki dönemdir tabakalarda ve bu tabakalarda biz hem bu dönemde yani Asur ticaret döneminde gelişmiş medeniyetin öncülerini alıyoruz. Hem de Anadolu'nun uluslararası ticaretteki ve siyasetteki yerini arıyoruz. Son yıllarda açığa çıkardığımız büyük bir anıtsal yapı var. Yaklaşık 70 metre ölçülerinde ve sadece belirli bir alanında çalışma yapıyoruz. Dolayısıyla o dönem için son derece merkezi ve kuvvetli bir krallığın onun yerleşim binaların ve eşyalarını açığa çıkartıyoruz. Önümüzdeki yıllarda büyük biri ihtimalle Anadolu'nun tarihi devirlere daha erken bir dönemde girmiş olabileceğini de ortaya koyacaktır. Bu çalışmalar biraz daha ivme kazandığında Anadolu tarihi devirlerinin daha erken dönemde başlamış olabileceğini söylenebilir" dedi.

Kültepe'nin yaklaşık 3 kilometre çapında bir alana sahip olduğunu ve daha geniş bir çalışma ekibine ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Dr. Fikri Kulakoğlu, "Kültepe yaklaşık 3 kilometre çapında bir ören yeridir. Burayı kazmak ve burada çalışmak son derece zordur. 70 yılda sadece yüzde 5'i kazılmıştır. Buda şunu gösteriyor ki daha fazla desteğe ihtiyacımız vardır. Daha geniş bir çalışma ekibine ihtiyacımız vardır. Bütün bunların hepsi finansal destekle olmaktadır. Şu ana kadar yapılan çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı desteklemiştir. Son 10 yıl içerisinde başta Kayseri Büyükşehir Belediyesi olmak üzere son derece önemli katkılar aldık. Yine aynı şekilde Kayseri Valiliği son yıllarda özel desteklerde bulunmaktadır. Bizim hedefimiz şudur, herhangi bir şekilde burada kişisel ya da özel bir amaçla kullanılmak üzere değildir. Kültepe Kayseri'de kalacaktır. Hiçbir şekilde dışarıya gitmeyecektir. Ne yapılırsa Kayseri için yapılmış olacak. Bu ören yerinde yapılacak her türlü yatırım Kayseri'ye geri kazandırılmış olacaktır" dedi.

Kazı Başkanı Dr. Fikri Kulakoğlu, Kayserililerin desteğini beklediklerini söyleyerek vatandaşların ören yerini gezip görmelerini istedi. - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kültepe'yi Kazmak İçin 5 Bin Yıla İhtiyaç Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement