Komisyon Üyeleri Madene Yeniden Girecekler - Son Dakika
Güncel

Komisyon Üyeleri Madene Yeniden Girecekler

Komisyon Üyeleri Madene Yeniden Girecekler

CHP Manisa Milletvekili ve Soma Komisyonu üyesi Özgür Özel, bilirkişi heyetinin Soma Komisyonu tarafından dinlenilmesi, Eynez maden ocağında kazanın yaşandığı yerin görülmesi ve uzmanlardan oluşan bir heyetin Soma’yla benzer maden yapılarına sahip ülkelere ziyaret yapması yönündeki 3 önergesini Soma Komisyonuna sundu.

10.10.2014 15:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Manisa Milletvekili ve Soma Komisyonu üyesi Özgür Özel, bilirkişi heyetinin Soma Komisyonu tarafından dinlenilmesi, Eynez maden ocağında kazanın yaşandığı yerin görülmesi ve uzmanlardan oluşan bir heyetin Soma'yla benzer maden yapılarına sahip ülkelere ziyaret yapması yönündeki 3 önergesini Soma Komisyonuna sundu.

CHP'li Özgür Özel, 25-26-27 Eylül tarihlerinde Soma Komisyonu'nun Eynez'de yaptığı incelemelerde kazanın yaşandığı yerin görülmediğini söyleyerek, komisyona kazanın yaşandığı yerin görülmesi için önerge sundu. CHP'li Özgür Özel bu önergenin yanı sıra bilirkişi heyetinin de dinlenerek kazanın oluş senaryolarının konuşulmasını ve yine uzmanlardan oluşan bir heyetin yurt dışında incelemeler yapmasını öneren önergelerini de Komisyon Başkanlığına verdi.

CHP'li Özel, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Eylül ayının sonunda Soma Komisyonu olarak Eynez ocağına yaptığımız ziyarette madende kaza olan yere kadar giremedik. Ancak 150 metre kadar ilerledik. Bu noktadan sonra göçük ve bariyerler vardı. Ancak, 1 ay içinde kazanın yaşandığı yere ulaşılarak oralarda da gerekli onarım işlerinin yapılacağı ve dolayısıyla kazaya ait bilgi ve bulguların ortadan kaldırılacağı da açık. Bu nedenle Soma Komisyonu raporunu tamamlamadan bu bölgenin bir an önce görülmesi son derece önemli" ifadelerini kullandı.

CHP'li Komisyon Üyesi Özgür Özel'in bir diğer önerisinde ise bilirkişi heyetinin Soma Komisyonu tarafından dinlenilmesi öngörülüyor. Özgür Özel'in hazırladığı önergenin gerekçesinde şunlar yer alıyor:

"Çok sayıda kusur ve eksiği tespit ederek faciayı ilgili mevzuat uyarınca da inceleyen ve bugüne kadar hazırlanmış raporlarla birlikte kapsamlı bir değerlendirme yapan Bilirkişi Raporu, facianın neden meydana geldiğine ilişkin önemli bulguları ortaya koymuştur. Komisyonumuzun bundan sonraki çalışmalarına ışık tutması için söz konusu raporu hazırlayan Maden Bilirkişisi Prof.Dr. Ercüment Yalçın, Elektrik Bilirkişisi Prof.Dr. Eyüp Akpınar, Maden Bilirkişisi Prof.Dr. Ahmet Hakan Onur, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Alpaslan Ertürk'ü davet ederek dinlemesi son derece yerinde olacaktır. Komisyon uzmanlarımızın, konuyla ilgili bilim adamlarının, maden mühendislerinin katıldığı bir toplantıda bilirkişiler ile birlikte kazanın ortaya çıkışına ilişkin senaryoların irdelenmesi için bir toplantı tertip edilerek konu enine boyuna konuşulmalı ve raporu yazan bilirkişi heyetinin elinde bulunan bilimsel veri ve deliller üzerinden görüş alışverişi mutlaka yapılmalıdır."

'KOMİSYON, AMERİKA VE AVUSTRALYA ZİYARETLERİNİN UYGUN OLMADIĞINI GÖRDÜ'

CHP'li Özgür Özel'in bir diğer önerisinde komisyonun değil ama uzmanlardan oluşan bir heyetin Soma'yla benzer maden yapılarına sahip ülkeleri ziyaret etmesi öngörülüyor. Özgür Özel'in bu önergesinin gerekçesinde Komisyonun daha önce gitmeyi düşündüğü ancak daha sonra iptal olan Amerika ve Avustralya ziyaretlerinin uygun tercihler olmadığı belirtildi.

CHP'li Özgür Özel'in önergesinin gerekçesinde; komisyonun dinlediği kişiler tarafından da seçilen bu iki ülkenin- Amerika ve Avustralya-maden yapısının Soma ile uzaktan yakından alakasının olmadığının ortaya konulduğu ifade edildi.

Bu önergenin gerekçesinde ise şöyle denildi: "Ancak, komisyonumuzun hazırlayacağı raporu ve ülkemizin madencilik faaliyetleri ile mevzuatına ışık tutacak çalışmalar açısından, Soma madenlerinin yapısına benzer ülkelerin tespit edilerek, bunlardan 1 ya da 2'sine ziyaret yapılması ve özellikle bu ülkelerdeki iş güvenliği tedbirlerinin yerinde incelenmesi faydalı olacaktır. Bu ziyaretlerin konu hakkında akademik eğitimi ve bilgisi olmayan Komisyon üyeleri yerine, Komisyonumuz uzmanları ile maden mühendisleri ve iş güvenliği uzmanları tarafından yapılması son derece önemlidir. Bu nedenle, bu çerçevede yapılacak bir ziyaret için Komisyon uzmanlarının önerisi ile ziyaret edilecek ülkelerin tespit edilmesi, Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden maden mühendislerinin, şu anda kamu ya da özel sektörde aidiyeti olmayan ancak geçmişte sektörde çalışmış ehil kişilerin ve uzmanların isimleri belirlenerek ziyaret için 17 kişilik bir uzman heyetinin oluşturulması ve böyle bir ziyaretin yapılması için çalışmalara başlanması yerinde olacaktır. Ziyareti gerçekleştirecek heyette yer alacak uzman kişilerin tespitinin her siyasi parti grubunun önereceği isimlerden eşit sayıda seçilmesi ve kendisinin maden mühendisi olması sebebiyle heyete Komisyon Başkanı Sayın Ali Rıza Alaboyun'un başkanlık etmesi uygun olacaktır." - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Komisyon Üyeleri Madene Yeniden Girecekler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement