İzmir Yerli Tohumlar Şenlikte Paylaşıldı - Son Dakika
Güncel

İzmir Yerli Tohumlar Şenlikte Paylaşıldı

İzmir Yerli Tohumlar Şenlikte Paylaşıldı

İzmir'in Torbalı İlçesi'ne bağlı Karaot Köyü'nde 2006 yılında kurulan Karaot Tohum Derneği tarafından, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nun ev sahipliğinde düzenlenen etkinlik kapsamında, yerli tohumlar takas edildi, organik ürünler satışa sunularak derneğe gelir elde edildi.

12.10.2014 14:28

İzmir'in Torbalı İlçesi'ne bağlı Karaot Köyü'nde 2006 yılında kurulan Karaot Tohum Derneği tarafından, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nun ev sahipliğinde düzenlenen etkinlik kapsamında, yerli tohumlar takas edildi, organik ürünler satışa sunularak derneğe gelir elde edildi. Gün boyu süren şenlikte keçe yapımı, sepet örme ve çömlek yapımı gibi etkinliklere de yer verildi.

Karaot Yerel Tohum Şenliği, İzmir'deki Tarihi Havagazı Fabrikası'nda bugün yoğun katılımla başladı. Şenliğe İzmir'in çevre köylerinde yaşayanların yanı sıra, yakındaki illerden de katılanlar oldu. Ekolojik yöntemlerle üretim yapan yerel üreticiyi destekleyip, yerel tohumlarla üretim yapmaya teşvik ederek, köylerde araştırmalar yapıp üreticilerle ortak uygulamalarda yeralan derneğin öncülüğünde düzenlenen şenlikte, yerli tohum takası, sepet örme, çömlek yapma ve keçe yapma gibi etkinlikler yer aldı. Gün boyu devam edecek olan şenlikte ayrıca söyleşiler ve dinletilerle halk oyunları gösterilerine de yer verildi. Aydın'ın Yenipazar İlçesi'nde çiftçilik yapan Yakup Tanır (44), atalarından kalan yerli tohumu kullandığını belirterek, Yerli tohumlarla kendi yiyeceğimi üretiyoruz. Elimdeki tohumlardan dernek üyeleriyle de paylaştım. Yerli tohumların en büyük farkı lezzetidir. Hibrit tohumlar çok ürün verse de yerli tohumdan elde edilen ürün kadar lezzetli olmuyor dedi.

ALTIN KADAR DEĞERLİ

Son yıllarda hızla azalan yerli tohumun altın kadar değerli olduğuna vurgu yapan derneğin aktif üyelerinden Adnan Akın (49), Türkiye'deki tohum takasının başlamasında öncülük edenlerdeniz. Bu takası aşıp şenliğe dönüştürmek istedik. Hem kente inip insanlara ulaşmak, hem de insanları bilgilendirmek istedik. Düğünlerde altın yerine yerli tohum takıldığını duyduk, işte biz de bu yerli tohumu arttırmayı amaçlıyoruz. 2006 yılında çıkan tohum yasasıyla yerel tohumlar bulundurulamayacak hale geldi. İnsanlar bunu biz anlattığımızda şaka zannediyordu. Ama herşey ortada. Bu yasa hibrit tohumu arttırıp yerel tohumu tüketmeye başladı. Yerli tohum azalınca da değerlenmeye başladı. Yaklaşık 10 yıldır tohum topluyoruz ve epey biriktirdik. Bunları çoğaltıyoruz da, organik fuarda bu ürünleri paylaşıyoruz. Yerel tohum yüzyıllardır yaşayıp gelmiş, yedikten sonra çekirdeği toprağa attığınızda da çıkar. Ama hibrit tohumda her yıl çıkmaz, tohumcuya gitmeniz gerekiyor. Yerel tohum aynı zamanda zararlılara karşı da güçlü. Biz tohumlardan elde ettiğimiz ürünleri satarak derneğe de katkı sağlamaya çalışıyoruz. Biz artık tohum takasından ziyade, insanların tohumu bizden alması için çalışma yapıyoruz. Çünkü insanlar zaman zaman bilmedikleri tohumu getiriyor ve bundan dolayı sorun yaşıyoruz. Tohum takasını azaltıp, insanların tohumlarını direk bizden almasını sağlamak istiyoruz diye konuştu.

Bir diğer çiftçi Asım Uyar (63) da Yaklaşık 10 yıldır, hiçbir karşılık beklemeden yerel tohumun çoğalması için çalışma yapıyorum. Aynı zamanda çiftçiyim. Elimizdeki yerli tohumu ticari amaç gütmeden paylaşıyoruz dedi. Şenlik gün boyu çeşitli etkinliklerle devam etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir Yerli Tohumlar Şenlikte Paylaşıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement