İso Aralık Ayı Meclis Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

İso Aralık Ayı Meclis Toplantısı

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan: "Enerjimizi kısır iç hesaplaşmalar uğruna harcamanın bedelini geçmiş yıllarda çok ağır ödedik" "Sorunları toplumsal barışa önem vererek, hukuk çerçevesinde çözmek herkesin vazgeçilmezi olmalı" "DİR Belgeleri kapatma işlemlerinin Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülecek.

24.12.2014 17:13

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Enerjimizi kısır iç hesaplaşmalar uğruna harcamanın bedelini geçmiş yıllarda çok ağır ödedik. Aynı bedeli bir daha ödememek için sorunları, toplumsal barışa önem vererek, hukuk çerçevesinde çözmek, herkesin vazgeçilmezi olmalı" dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin "2014'ü Bitirirken Sanayimizin ve Ekonomimizin 2015'ten Beklentileri" ana gündemine sahip 2014'ün son olağan aylık toplantısında, gelecek yılın bütçesi onaylandı.

Erdal Bahçıvan, toplantıda sanayinin bu yılki performansını değerlendirerek, gelecek yıla ilişkin görüşlerini paylaştı.

Yeni yılın Türkiye ekonomisi için 2014'e kıyasla daha olumlu geçmesini beklediklerini belirten Bahçıvan, "Küresel ekonomideki toparlanmanın yol alması halinde ülkemiz de bu gelişmeden olumlu etkilenecek. Cari açık ve enflasyondaki iyileşmeler finansman maliyetlerimizi düşürerek yatırımlarımızı bir miktar ivmelendirebilir" diye konuştu.

Bahçıvan, Türkiye sanayisinin 2014 yılında zorlu koşullara rağmen üretimini artırdığını ve ekonomik büyümeye önemli katkı sağladığını dile getirerek, "Ocak-ekim 2014 döneminde sanayi üretim endeksimiz yüzde 3,8 artış gösterdi. Yılın ilk üç çeyreğinde gerçekleşen yüzde 2,8'lik büyümenin 1 puanlık kısmı sanayi sektörü katma değerindeki artıştan kaynaklandı" ifadelerini kullandı.

İhracat performansındaki artışın iyileşmeye önemli katkıda bulunduğuna dikkati çeken Bahçıvan, Avro Bölgesi'nde durgunluğun devam etmesi, Rusya- Ukrayna krizinin etkileri ve Irak- Suriye odaklı gelişmelere rağmen, sanayi sektörü ihracatının yüzde 5,4 oranında arttığını, TL'nin geçen seneye kıyasla daha rekabetçi bir düzeyde olmasının da ihracatın iyileşmesinde etkili olduğunu söyledi.

Bahçıvan, gelecek yıl için olumlu beklentilere karşın ihracat konusunda bazı endişeler de taşıdıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Daralan ihracat pazarlarımıza, çapraz kurdan kaynaklanan avro bazlı olumsuz gelişmeye, temel hammadde girdilerinin birim fiyatlarından kaynaklanan ciro kaybına ilaveten, ülke içinde ihracatçılarımızı kaygılandıran bir başka gelişmeye dikkat çekmek istiyorum. Dahilde İşleme Rejimi (DİR) Belgeleri kapatma işlemlerinin Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülecek olması, endişenin kaynağını oluşturuyor.

Bu düzenleme, ihracatçılarımızın son zamanlarda gümrüklerde yaşadığı sorunları daha da artıracağı gibi, artan bürokrasinin ihracatımıza ivme kaybettirme riskini de göz ardı etmemeliyiz. Zorlu küresel rekabet koşullarında bir doların bile değer kazandığı bu dönemde, kurumlar arası rekabet ve çekişme nedeniyle ekonomimizin hızını kesecek, sanayicimizi ve ihracatçımızı demoralize edecek uygulamalardan kaçınılmasını önem taşıyor."

"Eylem planları sanayicilerle iş birliği içinde uygulanmalı"

Erdal Bahçıvan, Hükümetin açıkladığı Ekonomide Dönüşüm Programları ve eylem planlarının kararlı, şeffaf ve sanayiciler başta olmak üzere tüm paydaşlarla güçlü bir iş birliği içinde uygulanmasının önemine vurgu yaparak, "Bu yapıldığı takdirde ülkemizin ihtiyaç duyduğu üretim odaklı, sürdürülebilir, toplumun refah düzeyini artıran ve gelir dağılımını iyileştiren bir büyüme modeline geçişin başarılacağına ve küresel aktör olacağımıza inanıyoruz" dedi.

Ekonomi ve yatırım için güven ve istikrarın her şeyden önce geldiğini belirten Bahçıvan, "Bu konuda dönüp arkamıza bakacak olursak, dış dünyadan koparak içeriye odaklanmanın, enerjimizi kısır iç hesaplaşmalar uğruna harcamanın bedelini geçmiş yıllarda çok ağır ödedik. Aynı bedeli bir daha ödememek için sorunları, toplumsal barışa önem vererek, hukuk çerçevesinde çözmek, herkesin vazgeçilmezi olmalı" ifadelerini kullandı.

Bahçıvan, 2015'in haziran ayında yapılacak genel seçimlere ilişkin olarak popülist söylem ve uygulamalardan sakınmanın, ülke için önemli olduğunu ifade etti.

Erdal Bahçıvan, yeni yılın dünya ve Türkiye'ye barış, bereket, sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini diledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İso Aralık Ayı Meclis Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement