İran Yemen'e Silah Yardımında Bulunmayacak - Son Dakika
Güncel

İran Yemen'e Silah Yardımında Bulunmayacak

Suudi Arabistan'ın önderliğinde Yemen'e karşı başlatılan operasyona karşı çıkan İran, Yemen'e silah yardımında bulunmayacak. İran, bölgeye tıbbi yardımda bulunacak.

27.03.2015 18:47  Güncelleme: 23:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Yemen'deki hava saldırılarında yaralananları ülkesinde tedavi edebileceğini açıkladı. Tahran yönetimi ayrıca Yemen hükümetinin istemesi halinde bu ülkeye tıbbi yardım ve doktor göndermeye hazır olduğunu bildirdi.

"YARDIM TALEP EDERLERSE GÖNDERİRİZ"

İran sağlık bakanlığı, Yemen'e karşı Suudi Arabistan önderliğinde yapılan hava saldırıları üzerine bugün bakanlıkta bir toplantı yapıldığını duyurdu. Toplantının ardından yapılan açıklamada, "devrim hükümeti" olarak adlandırılan Yemen hükümetinin talepte bulunması halinde İran'ın bu ülkeye yardım gönderebileceği kaydedildi. Tahran, ayrıca saldırılarda yaralanan Yemenlileri ülkelerindeki hastanelerde tedavi etmeye de hazır olduğunu belirtti.

52 YEMENLİ TAHRAN'DA TEDAVİ GÖRÜYOR

Tahran yönetimi Yemen'deki bir cami saldırısında yaralanan 52 kişiyi 23 Mart'ta tedavilerine devam edilmek üzere İran'a getirmişti. Yaralılar şu an Tahran'daki bir hastanede tedavi ediliyor.

"KENDİLERİNİ KORUMAK İÇİN YETERLİ SİLAHLARI VAR"

Öte yandan Suudi Arabistan'ın Yemen'de Şii Husilere karşı giriştiği hava saldırılarının ardından ülkeye kara operasyonu başlatılıp başlatılmayacağı ve İran'ın buna ne tepki vereceği sorusu gündeme yerleşirken, Iran Press Genel Yayın Yönetmeni Emad konuyu Sputnik'e değerlendirdi. Emad, "Yemenlilerin kendilerini korumak için yeterli miktarda silahı var" dedi.

Suudi Arabistan'ın on ülkenin desteğini arkasına alıp Yemen'de İran tarafından desteklendiği iddia edilen Husilere karşı başlattığı 'Kararlılık Operasyonu', Tahran'dan tepki görmüştü. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Yemen'deki operasyonun yalnızca daha fazla kan dökülmesine ve insanların katledilmelerine yol açacağını söylerken, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marzieh Afkham da operasyonu 'işgal' olarak tanımlamıştı.

"İRAN'IN YEMEN'E YARDIM ETMESİ YÖNÜNDE BİR İHTİYAÇ YOK"

Sputnik'e konuşan Iran Press Yayın Yönetmeni Abşehas Emad ise Yemen'de bir kara operasyonu başlatılsa bile İran'ın herhangi bir müdahalede bulunmasını beklemediğini zira Yemenlilerin kendilerini savunabileceğini söyledi:

"Suudi Arabistan'ın Yemen'e kara operasyonu düzenlemesi ikinci bir büyük hata olur. Bu hatalardan ilki Yemen'e hava düzenlenen operasyonuydu. İkinci bir hata yapılıp kara operasyonu düzenlenirse bu doğrudan 'işgal' anlamına gelir. Bundan önce hiçbir ülke Yemen topraklarında kendi çıkarlarına ulaşamadı. Bu nedenle İran'ın herhangi bir biçimde olaya müdahale edip Yemen'e yardım etmesi yönünde bir ihtiyaç yok. İran, ülkede Suudi Arabistan öncülüğünde bir kara operasyonu başlatılması durumunda, Yemenlilerin buna karşı koyabileceğini biliyor. Suudi Arabistan'ın da bu durumdan nasıl çıkabileceğini daha iyi düşünmesi ve bu silahlı operasyona girişmemesi gerekirdi."

"İRAN YALNIZ SİYASİ DESTEK VERİR"

İranlı gazeteci Emad, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tahran bekleneceği gibi Yemen halkına elinden geldiğince siyasi yardım sunacak. Diğer taraftan İran'ın askeri yardım sunması ya da silah yardımı yapması pek olası değil. O yüzden Sana'nın böyle bir endişe taşımasına gerek yok. Verilen bilgilere göre Yemen'deki silah cephaneliği ve özellikle de Kalaşnikof tüfeklerin sayısı ülke nüfusunun üç katından fazla. Riyad, Yemenlilerin bu cephaneyle ülkeye henüz Sovyetler Birliği döneminde sevk edilen Kalaşnikof ve RPG tipi roketatarlarla- 2009 yılında Suudi Arabistan birliklerini başarıyla geri püskürttüğünü gayet iyi biliyor. Şu anda da benzer bir durum yaşıyoruz. Kısacası, Yemenlilerin kendilerini korumak için yeterli miktarda silahı var."


İran Yemen\'e Silah Yardımında Bulunmayacak
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel İran Yemen'e Silah Yardımında Bulunmayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • KÜRT İDİM TÜRK OLDUM: KÜRT İDİM TÜRK OLDUM: KÜRT İDİM TÜRK OLDUM. . TRAFİK KAZASI SONRASI ANKARADA YATTIM. HASTANEDE BANA 8 ÜNİTE KAN VERDİLER. KANLARI VERENLER TÜRK. . O ZAMAN BENİM DAMARLARIMDA TÜRK KANI DOLAŞIYOR. ŞİMDİ TÜRKÜM. 34 9 Yanıtla
  • yavuz: Kahrolsun iran ve şia lar 13 25 Yanıtla
  • ...: din afyondur... 14 9 Yanıtla
  • zıpkın: iran şia pislikleri müslümanı müslümana kışkırtma yiyosa israel kafa tut yemiyor demi 12 11 Yanıtla
  • iran korktu.: iran korktu. kürtlere saldırmasa bari. 6 4 Yanıtla
  • islam: siyonislere uşaklık eden ülkeler aşikar ortadalar islamın şii si sünni si yoktur hepimiz kardeşiz iranı taktir ediyorum yık bu siyonislere uşaklık edenleri yerine ehli gelsin 4 5 Yanıtla
  • a a a a a: 2 dakikada sattın satlık şia 3 6 Yanıtla
  • zaza: bütün sunni araplar amerikanın kölesidir 3 5 Yanıtla
  • şiiler kürtlere saldıracak: şiiler kürtlere saldıracak. biz kürtler size ne yaptık. 1 7 Yanıtla
  • ŞİANIN HEDEFİ KÜRTLER: ışıd rolünü iyi oynadı. . sunniyim diyen ışıd rolünü iyi oynadı. ışıd görevini tamamladı. . . birdenbire ortaya çıktı. birdenbire dağılacak. olay bu. . şimdi şii yim diyen ışıd çıkacak . . bakalım kime saldıracak. . sanırım kürtlerle türkmenler yine çok zarar görecek. çok üzücü bir durum 6 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement