Hak-İş Genel Başkanı Arslan Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Hak-İş Genel Başkanı Arslan Açıklaması

Hak-İş Genel Başkanı Arslan Açıklaması

"Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk yaşandı, darbecilerin yaptıkları yanına kar kalmadı" "Halkın seçeceği Cumhurbaşkanının başımızın üstünde yeri var"

21.06.2014 13:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan,  "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk yaşandı, darbecilerin yaptıkları yanına kar kalmadı" dedi.

Arslan, Hizmet-İş Sendikası Doğu Karadeniz Bölgesi Rize Şubesinin, İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen 1. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, ÇAYKUR'daki zor sürecin ardından yetkili sendika olduklarını belirterek, sadece ÇAYKUR'da değil, özel sektör çay fabrikalarındaki işçilerin de sorunlarıyla ilgileneceklerini vurguladı.

Hak-İş Konfederasyonu'nun sendikal faaliyetlerin yanında Türkiye'nin demokratikleşmesi için de çaba harcadığını ifade eden Arslan, "12 Eylül referandumuna 'evet' dediğimiz, ilanlar astığımız için yargılandık. Anayasanın değişmez maddesini değiştirdik, darbecilerden hesap sorulmasının yolunu açtık. 12 Eylül'ü yapan 'kudretli generaller' müebbet hapse mahkum edildi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk yaşandı, darbecilerin yaptıkları yanında kar kalmadı. Yatakta hasta, yaşlı olmasına rağmen sembolik de olsa ilk defa darbeciler hüküm giydi" diye konuştu.

Arslan, referandum ile Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı tanındığını anımsatarak, "Balyoz Davası sanıkları serbest bırakıldı. Karşı çıktıkları referandum sayesinde hepsi serbest bırakıldı. Bunların hepsi o zaman anayasa değişikliğine cepheden karşı çıkıyordu. Şimdi en çok onlar yararlanıyor. Hak-İş nerede duruyor? Demokrasinin yanında duruyor" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri

Türkiye'de ilk kez halkın cumhurbaşkanını seçeceğini dile getiren Arslan, "Bu güne kadar adaylar üzerinde baskı kurularak, milletvekilleri satın alınarak cumhurbaşkanlığı seçimleri hep kriz getirmiştir ülkeye. 2007'de yapılan referandumla halkın yüzde 68'i 'cumhurbaşkanını halk seçsin' dedi. Biz de buna taraf olduk. Bunların hepsinin bedelleri oluyor. Biz bu bedelleri ülkenin geleceği için ödedik, ödemeye de hazırız" şeklinde konuştu.

Arslan, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde siyasi parti temsilcilerinin kendilerini ziyaret ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bizi ziyaret edenlere neden cumhurbaşkanlığı seçimlerinin halk tarafından yapılması gerektiği düşüncemizi aktardık. 2007 yılında 367 engeli getirildi. Adamların kafasında cumhurbaşkanı şablonu var. 'Sözde değil, özde laik olacak. Atatürkçü olacak. Hanımı böyle olacak' diyor. Kim? Bu ülkenin cumhurbaşkanlığı adayını, Genelkurmay Başkanı belirliyor. O dönemde tepkimizi koyduk. Anayasa değişikliği ile halkın seçmesine karar verildi."

"Halkın seçeceği cumhurbaşkanının başımızın üstünde yeri var" diyen Arslan, şunları kaydetti:

"Efendim, 'cumhurbaşkanı şöyle olmalı, şu özellikte olmalı' diyorlar. Sen kimsin? Bırak ona halk karar versin. Çıkarsın aday olursun, seçilenin başımızın üstünde yeri var. 'Hayır olmaz, biz böyle bir cumhurbaşkanı istiyoruz,' geçti artık. Bizim, 'geçti Bor'un pazarı, sür eşeği Niğde'ye' diye bir sözümüz var. Halkın seçtiği başımızın üstündedir. Birinci turda seçilemezse ikinci turda seçilecek. En az yüzde 50'den fazla oy alacak. Niye bu telaş? Ben bu ülkenin sağduyusuna, basiretine inanıyorum. Bu ülkenin insanları her zaman basiretli davranmıştır, sorumlu davranmıştır. Her krizi de halk fark ederek çözmüştür, burada da çözecektir. Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimleri kriz olmaktan çıkmıştır." - Rize

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hak-İş Genel Başkanı Arslan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement